Κόσμος|07.05.2023 23:23

«Πολλά, ανησυχητικά σημάδια»: Θα δεχτεί να χάσει τις εκλογές ο Ερντογάν; Τι απαντά στο OPEN καθηγητής Τουρκικών Σπουδών

Newsroom

Λίγες μέρες έχουν μείνει για τη διεξαγωγή των εκλογών στην Τουρκία, με τον καθηγητή τoυρκικών σπουδών του Γερμανικού Ινστιτούτου Διεθνών Θεμάτων και Θεμάτων Ασφάλειας «SWP», Γκίντερ Σόιφερτ, να σημειώνει στο OPEN ότι υπάρχουν «πολλά ανησυχητικά σημάδια» για το κατά πόσο ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα δεχτεί ενδεχόμενη ήττα του.

«Ειδικά την περασμένη εβδομάδα υπήρξαν πολλά ανησυχητικά σημάδια, κυρίως από τους κορυφαίους πολιτικούς του κυβερνώντος κόμματος. Για παράδειγμα, ο υπουργός Εσωτερικών συνέκρινε τις εκλογές με ένα πραξικόπημα. Αυτό σημαίνει ότι αν η κυβέρνηση κερδίσει τις εκλογές, θα είναι νόμιμες και αν η αντιπολίτευση κερδίσει θα είναι μέσω νοθείας και γι’ αυτό το λόγο δεν θα είναι νόμιμο το αποτέλεσμα. Είναι μια στρατηγική (του κυβερνώντος κόμματος) η οποία δημιουργεί το αίσθημα στην τουρκική κοινωνία «ότι δεν έχει νόημα να ψηφίσουν ενάντια στην τωρινή κυβέρνηση», σημείωσε ο ίδιος στη Γεωργία Γαραντζιώτη.

«Η επιθετική ρητορική στην εξωτερική πολιτική δεν έχει απήχηση στο εκλογικό σώμα»

Ο κ. Σόιφερτ αναφέρθηκε και στο πώς θα διαμορφωθεί το τοπίο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, μετά τις εκλογές. Όπως τόνισε ο ίδιος, από τη γειτονική χώρα, αναμένει μία «πιο μετριοπαθή εξωτερική πολιτική». «Πιστεύω ότι θα δούμε μια πιο μετριοπαθή εξωτερική πολιτική, ακόμα κι αν ο Ερντογάν είναι ξανά ο πρόεδρος του κράτους.  Γνωρίζουμε ότι η Τουρκία έχει μεγάλα οικονομικά προβλήματα και χρειάζεται να είναι πιο μετριοπαθής, ειδικά με τη Δύση. Μετά τους σεισμούς υπήρξε πολύ περιορισμένη ικανότητα του κράτους να στείλει δυνάμεις και να σώσει ανθρώπους.  Έτσι η κοινωνία είδε πόσο εύθραυστο είναι το τουρκικό κράτος και γι’ αυτό το λόγο η επιθετική ρητορική στην εξωτερική πολιτική δεν έχει απήχηση στο εκλογικό σώμα», τόνισε.

Ο καθηγητής αναφέρθηκε και στην πολυσυζητημένη «διπλωματία των σεισμών» αλλά και το χρονικό διάστημα το οποίο ο ίδιος κρίνει ότι μπορεί αυτή να κρατήσει. «Πιστεύω ότι υπάρχουν λόγοι για να ελπίζουμε ότι θα συνεχιστεί. Και ακόμα κι αν γίνουν επαναλαμβανόμενες εκλογές στην Ελλάδα, μετά το καλοκαίρι θα υπάρξει μεγάλη περίοδος στην οποία οι κυβερνήσεις θα ακολουθήσουν πιο λογικές πολιτικές. Γι’ αυτό το λόγο ελπίζω αυτή η πιο μετριοπαθής πολιτική θα συνεχιστεί».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάνελληνοτουρκικές σχέσειςεκλογές ΤουρκίαΤουρκία