Κόσμος|13.05.2023 19:49

Καθόλου τρομακτικό: Επιστήμονες ανακάλυψαν έντομο που χρησιμοποιεί εργαλείο για να σκοτώσει το θήραμά του

Newsroom

Ένας δολοφόνος κυκλοφορεί ελεύθερος στην Αυστραλία -αλλά όχι το είδος που νομίζετε! Όπως αποκαλύπτει πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Biology Letters, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα νέο είδος εντόμου που χρησιμοποιεί εργαλείο, το οποίο πήρε το παρατσούκλι «έντομο - δολοφόνος» για μια πρωτότυπη αλλά... θανατηφόρα τεχνική κυνηγιού.

Το έντομο αυτό καλύπτεται σχολαστικά με μια κολλώδη ρητίνη ως μέσο για την αποτελεσματικότερη αιχμαλωσία του θηράματος. Σύμφωνα με τη μελέτη, το έντομο - δολοφόνος χρησιμοποιεί μια συγκεκριμένη ρητίνη από ένα αυτοφυές χόρτο της Αυστραλίας που ονομάζεται spinifex grass.

«Η χρήση εργαλείων στα ζώα είναι ένα πολύπλοκο και σπάνιο φαινόμενο, ιδιαίτερα στα έντομα», αναφέρεται στην έρευνα των επιστημόνων, όπως μεταδίδει το Futurism.

Τα όπλα... κόλλας

Για να ελέγξουν την έκταση της χρήσης εργαλείων από τους μικροσκοπικούς δολοφόνους, οι Αυστραλοί ερευνητές παρατήρησαν τα έντομα τόσο στη φύση όσο και σε συνθήκες αιχμαλωσίας, παίρνοντας 26 διαφορετικά έντομα δολοφόνους από την ύπαιθρο και τοποθετώντας τα σε ένα γυάλινο βάζο είτε με μύγες είτε με μυρμήγκια.

Όπως έδειξε η μελέτη, τα assassin bugs με ρητίνη πέτυχαν πολύ πιο εύκολα να πιάσουν μύγες από ό,τι τα χωρίς κόλλα -από τα 26 έντομα, εκείνα με ρητίνη ήταν κατά 26% πιο επιτυχημένα στο να αρπάξουν το φτερωτό θήραμα.

Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις των επιστημόνων, η χρήση της ρητίνης δεν είναι κάτι που τα έντονα έμαθαν στην πορεία, καθώς ακόμη και νεοεκκολαφθείσες νύμφες εθεάθησαν να επικαλύπτονται με την ουσία που μοιάζει με κόλλα.

«Τα έντομα - δολοφόνοι χρησιμοποίησαν ένα περιβαλλοντικό στοιχείο (τη ρητίνη), βγάζοντάς τη από το συνηθισμένο περιβάλλον της και εφαρμόζοντάς τη στο σώμα τους», κατέληξαν οι ερευνητές.

ειδήσεις τώραέντομαέντομοεπιστήμονεςμελέτη