Κόσμος|09.05.2023 06:15

Εμφυλιοπολεμικό το κλίμα στην Τουρκία: Φόβοι για όξυνση της βίας όσο πλησιάζουν οι εκλογές

Μαρία Ζαχαράκη

Εμφυλιοπολεμικό σκηνικό στήνεται στην Τουρκία λίγες ημέρες πριν τις κάλπες της 14ης Μαΐου, μετά το περιστατικό του λιθοβολισμού κατά του Εκρέμ Ιμάμογλου και υποστηρικτών του στην Ερζερούμ. Είναι το σοβαρότερο περιστατικό που έχει συμβεί σε αυτές τις εκλογές και υπάρχουν φόβοι ανάμεσα στους πολίτες ότι το κλίμα θα γίνει ακόμη πιο βίαιο, ειδικά την ημέρα των εκλογών.

Πάντως, η πρώτη αντίδραση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιστατικό κατά του Ιμάμογλου ήταν στη γραμμή του Σοϊλού, ότι δηλαδή πρόκειται για προβοκάτσια της ίδιας της αντιπολίτευσης, για να δημιουργούν ντόρο και να καλύψουν την ήττα τους. Ο Ιμάμογλου πάντως σήμερα απάντησε με τριαντάφυλλα ενάντια στις πέτρες που πετάχτηκαν χθες στη συγκέντρωσή του.

«Πυρά» κατά της Δύσης

Από την άλλη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκφράζει συνεχώς την ενόχλησή του πλέον για τη στήριξη της Δύσης στην αντιπολίτευση χρησιμοποιώντας όχι και τόσο ευγενικούς χαρακτηρισμούς. «Όλοι εργάζονται για εκείνη», είπε «δυτικά ΜΜΕ, γκιουλενιστές. Δεν μπορούν να μας κουνάνε το δάχτυλο», δήλωσε.

Μάλιστα, σήμερα κατηγόρησε τον αντίπαλό του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ότι είναι έτοιμος να παραδώσει τη χώρα στο ΔΝΤ και τους ξένους τοκογλύφους.

Τσαβούσογλου για ελληνοτουρκικές σχέσεις: «Δεν μπορεί να είναι μόνιμο αυτό το καλό κλίμα»

Από την άλλη, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξή του στο CNNTurk αναφέρθηκε ξανά στην Ελλάδα και στο πολύ θετικό κλίμα που υπάρχει. Αλλά δεν μπορεί να είναι μόνιμο, είπε, αυτό το κλίμα. Υπάρχουν προβλήματα που πρέπει να λυθούν. Αποκάλυψε επίσης σε προηγούμενη συνέντευξή του ότι οι ΗΠΑ ζήτησαν από την Τουρκία να στείλει τους S-400 στην Ουκρανία, αλλά η Άγκυρα δεν το δέχτηκε. Το θεωρεί ύστατη παραχώρηση που θα είχε εθνικό και πολιτικό κόστος.

Και τώρα η Άγκυρα έφτασε επίσης να λέει ότι δεν τα θέλει τα F-35 γιατί φτιάχνει το δικό της μαχητικό και το μόνο που θέλει είναι τα F-16, κάτι που παραδέχεται ότι δεν προχωράει γρήγορα.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραΤουρκίαΚεμάλ ΚιλιτσντάρογλουΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάνεκλογές