Κόσμος|09.05.2023 15:53

Εκλογές Τουρκία – Ανάλυση FT: «Κλειδιά» στην κάλπη ένα κρεμμύδι και ένα… πολεμικό πλοίο

Newsroom

Υπήρξε μια στιγμή που η προεκλογική αντιπαράθεση στην Τουρκία συνοψίστηκε σε ένα κρεμμύδι και ένα πολεμικό πλοίο. Ξεκίνησε όταν ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο άνθρωπος που πρωτοστατεί στην προσπάθεια να σπάσει τον έλεγχο της τουρκικής πολιτικής από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάθισε στο τραπέζι της κουζίνας του τον περασμένο μήνα, με ανοιχτό πουκάμισο, σηκωμένα μανίκια, και κρατώντας ένα κρεμμύδι.

Το μήνυμα που ήθελε να περάσει ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στους ψηφοφόρους ήταν ότι ο ανεξέλεγκτος πληθωρισμός υπό την εποπτεία του Ερντογάν έχει πλήξει κάθε νοικοκυριό, σύμφωνα με την ανάλυση των Financial Times. Η τιμή ενός κιλού κρεμμυδιού, ζωτικής σημασίας για την τουρκική κουζίνα, έχει πενταπλασιαστεί περίπου στην Άγκυρα τους τελευταίους 18 μήνες.

«Η πραγματική ατζέντα των πολιτών είναι η εξής. Ξέρουν ότι όταν έρθω στην εξουσία, θα έρθει η δημοκρατία, θα ρέει χρήμα, θα ρέουν επενδύσεις, το νόμισμα θα ανατιμηθεί, θα έρθει η ευημερία», είχε δηλώσει ο Κιλιτσντάρογλου, σχεδόν χαμογελώντας. «Αλλά αν αυτός (ο Ερντογάν) παραμείνει, αυτό το κρεμμύδι στα χέρια μου θα κοστίζει 100 λίρες».

Μια μέρα αργότερα, ο Ερντογάν πρόβαλε μια εντελώς διαφορετική εικόνα καθώς μετέβη σε μια ναυτική βάση για τα εγκαίνια ενός νέου πολεμικού πλοίου, μία εκδήλωση που χρησιμοποίησε για να καυχηθεί για τη δύναμη και την επιρροή της Τουρκίας υπό τη δική του διακυβέρνηση. Το πλοίο, είπε, ήταν ένα σύμβολο «που θα ενισχύσει τη θέση μας ως ηγέτη στον "τουρκικό αιώνα" και ως έθνος που έχει φωνή στον κόσμο».

Η σκληρή επιλογή των ψηφοφόρων στην Τουρκία

Αυτές οι αντικρουόμενες εικόνες ενσαρκώνουν τη σκληρή επιλογή που έχουν να αντιμετωπίσουν οι ψηφοφόροι στις εκλογές της 14ης Μαΐου: ένας χαρισματικός ισχυρός άνδρας που δεσπόζει στην πολιτική της χώρας εδώ και δύο δεκαετίες ή ένας ήπιος, συνταξιούχος γραφειοκράτης που στοιχηματίζει ότι τα χρόνια του υφέρποντος αυταρχισμού και της αύξησης του κόστους ζωής θα πείσουν τελικά τους ψηφοφόρους για αλλαγή.

Το διακύβευμα σπάνια ήταν υψηλότερο καθώς η δημοκρατία σηματοδοτεί την εκατονταετηρίδα της. Ο Ερντογάν δίνει μάχη για την πολιτική του επιβίωση καθώς αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη πρόκληση στην κάλπη από τότε που ανέβηκε στην εξουσία το 2003, με τον Κιλιτσντάρογλου να ηγείται μιας εξωκομματικής συμμαχίας ενωμένης στον αγώνα για την πτώση του προέδρου.

OΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τουρκίαειδήσεις τώραΚεμάλ ΚιλιτσντάρογλουΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάνεκλογές Τουρκία