Κόσμος|09.05.2023 14:31

Toυρκία: Γιατί δέχθηκε επίθεση ο Ιμάμογλου πριν τις εκλογές

Μαρία Ζαχαράκη

Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος είναι πιθανό να αναλάβει αντιπρόεδρος σε μία πιθανή κυβέρνηση της αντιπολίτευσης υπό την ηγεσία του Κιλιτσντάρογλου, δεν ήταν να γίνει πρωτοσέλιδο, όταν επισκέφθηκε την ανατολική πόλη Ερζερούμ αυτό το Σαββατοκύριακο.

Υποτίθεται ότι θα ήταν απλώς ένα άλλο μικρό συλλαλητήριο, όπου θα ζητούσε από τους ντόπιους να υποστηρίξουν τον Κιλιτσντάρογλου. Συνολικά, θα περνούσε μια ώρα στην πόλη.

Αλλά τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν έτσι.

Πρώτον, ο Ιμάμογλου είπε ότι δεν του επετράπη να απευθυνθεί στους υποστηρικτές του στην κεντρική πλατεία επειδή ο δήμος είχε σταθμεύσει τα λεωφορεία του εκεί. Τελικά έφτασε στο σημείο με το δικό του λεωφορείο και άρχισε να μιλάει στα πλήθη.

Στη συνέχεια, προέκυψε ένα άλλο πρόβλημα.

Πλάνα που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν ότι καθώς μιλούσε, δεκάδες άνθρωποι, κυρίως νέοι, συγκεντρώθηκαν για μια αντιδιαδήλωση κοντά. Κουβαλούσαν επίσης πέτρες.

Καθώς ο Ιμάμογλου άρχισε να μιλάει, οι πέτρες άρχισαν να πέφτουν βροχή στο λεωφορείο του και γρήγορα οι άνδρες ασφαλείας του τον συνόδευσαν έξω από την πόλη.

Γιατί όμως συνέβη τώρα και είναι μια σημαντική εξέλιξη;

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), το οποίο είναι σύμμαχος του Ερντογάν, μπορεί να χάσει τη μοναδική του έδρα στο Ερζερούμ.

Το κυβερνών ΑΚΡ κατηγόρησε τον Ιμάμογλου για το περιστατικό, καθώς χρησιμοποίησε μια πλατεία που είναι επίσημα κλειστή για να μιλήσει στους υποστηρικτές του. Εν τω μεταξύ, η αστυνομία ήταν ανεπαρκώς αργή για να ανταποκριθεί και να διαλύσει τα πλήθη.

Το πλήθος του Ιμάμογλου φαινόταν να έκανε ένα τουρκικό εθνικιστικό σήμα που συνδέεται με το MHP.

Δύο ντόπιοι δήλωσαν στο Middle East Eye ότι το περιστατικό προκάλεσαν Τούρκοι εθνικιστές για να κινητοποιήσουν τη βάση τους στο Ερζερούμ, το οποίο είναι ένα ισχυρό εθνικιστικό προπύργιο.

«Το MHP στο Ερζερούμ δεν επέτρεψε μια συγκέντρωση υποστηρικτών της τρομοκρατίας», δήλωσε ένας ντόπιος. «Το MHP προωθεί την άποψη ότι η υποστήριξη του Ιμάμογλου στον [φυλακισμένο Κούρδο ηγέτη] Σελαχατίν Ντεμιρτάς ισοδυναμεί με το να είσαι στο ίδιο κρεβάτι με τρομοκράτες».

Η επίθεση ήρθε επίσης έπειτα από τις δηλώσεις του ηγέτη του MHP Ντεβλέτ Μπαχτσελί, που χρησιμοποίησε βίαιη γλώσσα για να στοχεύσει την αντιπολίτευση.

Ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, ο οποίος βρίσκεται κοντά στον Μπαχτσελί και έχει τεταμένες σχέσεις με τον Ιμάμογλου από τις εκλογές του 2019, επέκρινε το δήμαρχο για το περιστατικό, ενώ ο Ερντογάν το περιέγραψε ως «προβοκάτσια της αντιπολίτευσης».

OΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραΤουρκίαεκλογές στην ΤουρκίαΕκρέμ Ιμάμογλου