Κόσμος|10.05.2023 13:40

Εκλογές στην Τουρκία: «Προσπαθούμε να μη συγκρουστούμε με την Ελλάδα», λέει ο Σοϊλού

Newsroom

Αν και οι αναφορές είναι σποραδικές, η Ελλάδα έχει εισέλθει στην προεκλογική ρητορική ορισμένων υπουργών ή ΜΜΕ που προσβλέπουν στην εθνικιστική ψήφο στην Τουρκία.

Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, σε συνέντευξή του στο TVNet (κανάλι της Γενί Σαφάκ) υποστήριξε ότι:

«Η Αμερική έχει έναν μαργράβο (σ.σ. Markgraf -γερμανικός τίτλος που αποδιδόταν στους έχοντες δικαίωμα κατοχής γης συνοριοφύλακες της αυτοκρατορίας) στην ανατολική Μεσόγειο: την Ελλάδα. Και προσπαθούμε να μην συγκρουστούμε. Το ζήτημα του Καραμπάχ στο Αζερμπαϊτζάν είναι επίσης σημαντικό. Η στάση της Τουρκίας είναι πολύ σημαντική. Ένα άλλο θέμα είναι η μετατροπή των Κλειστών Βαρωσίων σε Ανοιχτά Βαρώσια. -Η Τουρκία θεμελίωσε τη "Γαλάζια Πατρίδα".

Ποιους αντιμετωπίζουμε στα Βαλκάνια; Την Αμερική. Στην Αφρική; Τη Γαλλία. Αντιμετωπίζουμε την Αγγλία στη Μέση Ανατολή. Η Τουρκία είναι μια χώρα που δίνει, δεν είναι χώρα που λαμβάνει. Γι' αυτό τους τρομάζει η πολιτική της Τουρκίας. Δίνοντας UAV και UCAV σε χώρες χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, η Τουρκία έβαλε φρένο στις επιχειρήσεις τους. Η Τουρκία φροντίζει να ενεργεί με αρχές δικαίου και ηθικής. Η επιρροή της Αμερικής στα Βαλκάνια είναι η δομή που επηρεάζει την Τουρκία. Τα αδέρφια μας στα Βαλκάνια λένε ότι η Τουρκία είναι πιο μεγάλη από την Τουρκία. Λένε ότι αν κερδίσει ο Ερντογάν, τότε κερδίζουμε και εμείς».

Αιφνιδιάσαμε τη Δύση με την Αγία Σοφία

Αντίστοιχα ο Σουλεϊμάν Σοϊλού αναφέρθηκε και στην Αγία Σοφία κατά τη διάρκεια προεκλογικής ομιλίας του στην Τραπεζούντα.

«Για πρώτη φορά αιφνιδιάσαμε τη Δύση με έναν ηγέτη που εμφανίζεται σε αυτή τη χώρα μια φορά στα εκατό χρόνια, τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αιφνιδιάσαμε τη Δύση χτίζοντας το τέμενος στην πλατεία του Ταξίμ, το οποίο δεν μας ανάγκασαν να χτίσουμε, αιφνιδιάσαμε τη Δύση συναντώντας για πρώτη φορά την Αγία Σοφία μας. Αιφνιδιάσαμε τη Δύση όχι μόνο κερδίζοντας το PKK, αλλά και επικρατώντας της Αμερική και των χωρών της Δύσης. Έτσι αιφνιδιάσαμε τη Δύση για πρώτη φορά».

Ντεστιτζί: Και η Ελλάδα υποστηρίζει την αντιπολίτευση

Ο πρόεδρος του εθνικιστικού Κόμματος Μεγάλης Ενότητας (BBP/μέλος της Λαϊκής Συμμαχίας), Μουσταφά Ντεστιτζί άσκησε κριτική στην Εθνική Συμμαχία δηλώνοντας ότι: «Όλοι ανοιχτά και δημόσια υποστηρίζουν τον Κιλιτσντάρογλου. Αυτό συμβαίνει άραγε επειδή είναι υποψήφιος του CHP; Επειδή είναι υποψήφιος της Εθνικής Συμμαχίας; Επειδή είναι εναντίον του Ερντογάν; Όχι, δεν το κάνουν γι’ αυτό. Τον υποστηρίζουν επειδή υποσχέθηκε να τους δώσει ό,τι θέλουν (ενν. στο PKK), επειδή υποσχέθηκε αυτονομία, επειδή είπε ότι θα τους επιτρέψει να ιδρύσουν κράτος στη βόρεια Συρία και ότι θα αποσύρει τα τουρκικά στρατεύματα από εκεί. Η Αμερική υποστηρίζει τον Κιλιτσντάρογλου επειδή υποσχέθηκε να αποσυρθεί από τη Λιβύη. Τον στηρίζει επειδή θα κάνει υποχωρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Ελλάδα τον στηρίζει για τα δικά της συμφέροντα».

«Η αντιπολίτευση δεν θα στηρίξει τη Γαλάζια Πατρίδα»

Στην ισλαμιστική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Γενί Σαφάκ σε άρθρο της σχετικά με τη Γαλάζια Πατρίδα υποστηρίζει ότι η αντιπολίτευση θα είναι ενδοτική και δεν πρόκειται να κάνει πολιτική της το δόγμα προς χάριν των καλών σχέσεων με την Ελλάδα και τη Δύση:

«Η 14η Μαΐου θα είναι επίσης καθοριστική για το δόγμα της "Γαλάζιας Πατρίδας" της Τουρκίας. Η Δύση θέλει να οριοθετήσει τις ζώνες θαλάσσιας δικαιοδοσίας και να περιορίσει την Τουρκία στον κόλπο της Αττάλειας. Το τραπέζι των 7 (σ.σ. αναφορά σε αντιπολιτευόμενη Συμμαχία του Έθνους και φερόμενη υποστήριξή της από το φιλοκουρδικό YSP), το οποίο υποστηρίζει ότι η Τουρκία είναι αντιδραστική και τυχοδιωκτική στη Μεσόγειο, υπόσχεται το αντίθετο από την τρέχουσα πολιτική».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τουρκίαειδήσεις τώραεκλογέςΣουλεϊμάν Σοϊλού