Κόσμος|11.05.2023 20:00

Πώς το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ δικαίωσε τα… γουρούνια και έδωσε «χαστούκι» στη βιομηχανία χοιρινού κρέατος

Newsroom

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ απέρριψε την Πέμπτη την αμφισβήτηση ενός νόμου της Καλιφόρνια για τη μεταχείριση των ζώων, ο οποίος απαγορεύει την πώληση χοιρινού κρέατος που προέρχεται από χοίρους αναπαραγωγής που στεγάζονται σε περιορισμένους χώρους.

Σε μια απόφαση στην οποία το δικαστήριο εμφανίστηκε διχασμένο, η πλειοψηφία είπε ότι το μέτρο, γνωστό ως Πρόταση 12, δεν ρυθμίζει παράνομα το χοιρινό κρέας που παράγεται σε άλλες πολιτείες, όπως ισχυρίστηκαν οι προσβάλλοντες. Ο νόμος βρίσκεται επί του παρόντος σε αναμονή ως μέρος ξεχωριστής δικαστικής διαμάχης σε πολιτειακό δικαστήριο.

Πέντε διαφορετικοί δικαστές έγραψαν τις δικές τους γνώμες, δείχνοντας ότι υπήρχε σημαντική διαφωνία σχετικά με το ποια νομική λογική θα έπρεπε να υιοθετηθεί. Ενώ πέντε δικαστές είπαν ότι η αγωγή πρέπει να απορριφθεί, τέσσερις είπαν ότι θα έπρεπε να της επιτραπεί να προχωρήσει.

Η απόφαση, την οποία έγραψε ο δικαστής Neil Gorsuch, προστατεύει τη δυνατότητα των πολιτειών να θεσπίζουν νόμους που αποσκοπούν στην προστασία της υγείας και της ευημερίας του κοινού, ακόμη και αν τα μέτρα έχουν αντίκτυπο εκτός πολιτείας. Ομάδες που υποστηρίζουν την Καλιφόρνια είχαν προειδοποιήσει ότι μια ευρεία απόφαση εναντίον της θα μπορούσε να περιορίσει τη δυνατότητα των πολιτειών να θεσπίζουν νόμους για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων μέτρων που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, όπως με προσπάθειες μείωσης της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα μέσω της προώθησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ενώ έχει καθιερωθεί εδώ και καιρό ότι οι πολιτείες δεν μπορούν να χρησιμοποιούν τους νόμους τους για να κάνουν διακρίσεις σε βάρος συμφερόντων εκτός πολιτείας, ο νόμος της Καλιφόρνιας επικεντρώνεται στη ρύθμιση της πώλησης χοιρινού κρέατος εντός των δικών της συνόρων, πρόσθεσε.

«Είμαστε πολύ απογοητευμένοι με τη γνώμη του Ανώτατου Δικαστηρίου. Το να επιτρέπουμε την κρατική υπερβολή θα αυξήσει τις τιμές για τους καταναλωτές και θα οδηγήσει τις μικρές φάρμες εκτός επιχειρήσεων, οδηγώντας σε περισσότερη ενοποίηση«, δήλωσε ο Scott Hays, πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Παραγωγών Χοιρινού, το οποίο αμφισβήτησε το μέτρο.

Οι Καλιφορνέζοι ενέκριναν την Πρόταση 12 το 2018 με ποσοστό σχεδόν 63% των ψήφων, μια διαφορά άνω των 3 εκατομμυρίων ψήφων. Το μέτρο θα απαιτούσε οι χοιρομητέρες να έχουν τουλάχιστον 24 τετραγωνικά πόδια χώρου στα κλουβιά τους, επιτρέποντάς τους να γυρίζουν. Οι δικηγόροι της πολιτείας επεσήμαναν στα δικαστικά έγγραφα ότι οι ψηφοφόροι ενημερώθηκαν ότι το μέτρο, το οποίο δεν ισχύει, πιθανότατα θα αύξανε την τιμή του χοιρινού κρέατος, αλλά θα εξασφάλιζε πιο ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για τους χοίρους και ενδεχομένως θα μείωνε τον κίνδυνο τροφιμογενών ασθενειών.

Το Εθνικό Συμβούλιο Παραγωγών Χοιρινού, το οποίο εκπροσωπεί τη βιομηχανία χοιρινού κρέατος, και η Αμερικανική Ομοσπονδία Αγροτικών Γραφείων, η οποία εκπροσωπεί τα αγροτικά συμφέροντα, άσκησαν αγωγή το 2019, λέγοντας ότι το μέτρο παραβιάζει μια διάταξη του Συντάγματος που ονομάζεται ρήτρα εμπορίου, η οποία έχει ερμηνευτεί ότι απαγορεύει στις πολιτείες να παρεμβαίνουν στο διακρατικό εμπόριο.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

χοιρινόγουρούνιαειδήσεις τώραβιομηχανίαΑνώτατο Δικαστήριο