Κόσμος|12.05.2023 16:25

Αλβανία: Πότε θα αποφανθεί το δικαστήριο για τoν Διονύση-Φρέντι Μπελέρη – Τι θα γίνει με την υποψηφιότητά του για το δήμο Χειμάρρας

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Αύριο, Σάββατο 13 Μαΐου ή το αργότερο τη Δευτέρα 14 του μήνα αναμένεται να αποφανθεί το δικαστήριο για την ενοχή ή μη του υποψηφίου δημάρχου Χειμάρρας, με τη στήριξη του κόμματος ΚΕΑΔ (Κόμμα Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) και της ελληνικής μειονοτικής οργάνωσης «Ομόνοια», Διονύση - Φρέντι Μπελέρη καθώς και του στενού του συνεργάτη -ο οποίος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας-, Παντελή Κοκαβέση.

Οι δυο τους συνελήφθησαν από την αλβανική αστυνομία με την κατηγορία της εξαγοράς ψήφων τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής και από τότε κρατούνται στο Αστυνομικό Τμήμα Αυλώνας.

Μέχρι να γίνει η δίκη, κατά πάσα πιθανότητα ο Διονύσης – Φρέντι Μπελέρης θα παραμείνει κρατούμενος και άρα είναι πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να βρίσκεται στο κρατητήριο ο υποψήφιος δήμαρχος την ημέρα διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών στην Αλβανία, την Κυριακή 14 Μαΐου, σε περίπτωση που το δικαστήριο αποφανθεί για την τύχη του τη Δευτέρα. Αν και η υποψηφιότητά του παραμένει, αφού τουλάχιστον προς το παρόν δεν έχει τεθεί κάποιο ζήτημα, ώστε να κριθεί ενδεχομένως παράνομη, είναι δεδομένο ότι ο Διονύσης – Φρέντι Μπελέρης δε θα μιλήσει στην προγραμματισμένη κεντρική του προεκλογική ομιλία το απόγευμα της Παρασκευής στη Χειμάρρα.

Μάλιστα, αν γίνει αυτή, δεν αποκλείεται να υπάρξει ένταση μεταξύ των μειονοτικών, οι οποίοι θα διαμαρτυρηθούν για την ξαφνική σύλληψη του υποψήφιου δημάρχου. Μάλιστα, η αλβανική αστυνομία, προκειμένου να αποφύγει εντάσεις, μετά τη σύλληψη του Διονύση – Φρέντι Μπελέρη,  δεν τον κράτησε στο Αστυνομικό Τμήμα Χειμάρρας αλλά τον μετέφερε στην Αυλώνα, δηλαδή σε απόσταση αρκετών χιλιομέτρων.

Με τον υποψήφιο δήμαρχο Χειμάρρας αναμένεται να συναντηθεί από στιγμή σε στιγμή και η πρέσβης της Ελλάδας στην Αλβανία, Κωνσταντίνα Καμίτση, η οποία ξεκίνησε από τα Τίρανα για την Αυλώνα.   

Σκληρό μήνυμα Μητσοτάκη

Θέση, για το διπλωματικό θρίλερ που βρίσκεται σε εξέλιξη από τα ξημερώματα, πήρε και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έστειλε σκληρό μήνυμα στην Αλβανία, από τη Λέσβο όπου βρίσκεται. «Αν η Αλβανία θέλει να πλησιάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει υποχρέωση να εξασφαλίσει ελεύθερες και δίκαιες δημοτικές εκλογές και να απελευθερώσει άμεσα αυτούς τους οποίους φυλάκισε, για να μπορούν να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία», διεμήνυσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε και την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τις εξελίξεις στέλνοντας το μήνυμα ότι «η Αλβανία οφείλει να αντιληφθεί ότι η Ελλάδα και η ΕΕ δεν πρόκειται να δεχθούν εκπτώσεις στο Κράτος Δικαίου και στην προστασία των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας». Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός ανέφερε σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

«Ενημέρωσα την Πρόεδρο της Κομισιόν Ursula von der Leyen για τη σύλληψη, βάσει ανυπόστατων κατηγοριών, του υποψηφίου Δημάρχου Χειμάρρας και μέλους της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, Φρέντι Μπελέρη, δύο μέρες πριν τις εκλογές. Η Αλβανία οφείλει να αντιληφθεί ότι η Ελλάδα και η Ε.Ε. δεν πρόκειται να δεχθούν εκπτώσεις στο Κράτος Δικαίου και στην προστασία των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας».

«Παράνομη κράτηση»

Νωρίτερα ο μοναδικός Έλληνας βουλευτής στην Αλβανία, ο οποίος στηρίζεται από το ΚΕΑΔ και την «Ομόνοια», Βαγγέλης Ντούλες, υποστήριξε στο ethnos.gr ότι οι κρατήσεις των δύο Ελλήνων μειονοτικών είναι «απολύτως παράνομες, αφού δεν έγιναν στο πλαίσιο αυτοφώρου. Επίσης, δεν υπήρξε κάποια κλήση προς αυτούς από την αστυνομία, στην οποία να μην έχουν ανταποκριθεί, ώστε να αιτιολογείται η σύλληψη. Οδηγήθηκαν στην αστυνομία μετά από μία καταδρομική επιχείρηση της αλβανικής αστυνομίας, στις 12:15 μετά τα μεσάνυχτα ώρα Αλβανίας (1:15 π.μ. ώρα Ελλάδας), έξω από το εστιατόριο του κ. Μπελέρη, στην παραλία της Χειμάρρας».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑλβανίααστυνομίαΜπελέρηςΚυριάκος Μητσοτάκηςδίκη