Κόσμος|12.05.2023 18:35

Εκλογές Τουρκία: Αλληλοκατηγορίες για εμπλοκή ξένων δυνάμεων, ακραία πόλωση και βία λίγο πριν την αναμέτρηση

Newsroom

Στα ύψη βρίσκεται το πολιτικό θερμόμετρο στην Τουρκία, λιγότερο από 48 ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες για τις προεδρικές εκλογές, με φόντο την απόσυρση του Μουχαρέμ Ιντζέ από τη διεκδίκηση της προεδρίας, αλλά και τις αναφορές της αντιπολίτευσης περί εμπλοκής της Ρωσίας στην αναμέτρηση.

Όλα αυτά την ώρα που ο Ερντογάν από την πλευρά του, προσπαθεί να παρουσιάσει τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου -φαβορί για την πρωτιά- ως… καθοδηγούμενο από τις ΗΠΑ και γενικότερα από τις Δυτικές δυνάμεις.

Η απόσυρση Ιντζέ και οι αναφορές Κιλιτνταρογλου κατά της Ρωσίας

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), ο κύριος αντίπαλος του εν ενεργεία προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι επινόησε deepfake βίντεο και ψευδές υλικό, αναφερόμενος στη φημολογία που αναπτύχθηκε περί βίντεο με προσωπικές στιγμές του Μουχαρέμ Ιντζέ, ένα γεγονός που προκάλεσε την απόσυρση του δεύτερου από την κούρσα των εκλογών. Μια απόφαση φυσικά που βολεύει τον Κιλιτσντάρογλου, όπως προκύπτει και από τις δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Σύμφωνα με μέτρηση της αξιόπιστης εταιρείας Metropol, μετά την απόσυρση του Ιντζέ από τις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία, το 49% των ψήφων του θα κατευθυνθούν στον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και το 22% στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Αν θέλετε τη συνέχιση της φιλίας μας μετά τις 15 Μαΐου, πάρτε τα χέρια σας από το τουρκικό κράτος», δήλωσε ο Κιλιτσντάρογλου, αναφερόμενος στη Ρωσία, προσθέτοντας: «Εξακολουθούμε να είμαστε υπέρ της συνεργασίας και της φιλίας».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ απέρριψε τους ισχυρισμούς περί παρέμβασης στις εκλογές. «Δηλώνουμε επισήμως: δεν μπορεί να γίνει λόγος για οποιαδήποτε παρέμβαση», δήλωσε. «Εάν κάποιος παρείχε στον κ. Κιλιτσντάρογλου τέτοιες πληροφορίες, είναι ψεύτης».

Κρίσιμες εκλογές

Οι Τούρκοι ψηφοφόροι θα προσέλθουν στις κάλπες στις 14 Μαΐου για να ψηφίσουν τόσο για τον πρόεδρο όσο και για το κοινοβούλιο. Πιθανή επανεκλογή του Ερντογάν θα του έδινε εντολή να συγκεντρώσει περαιτέρω την εξουσία στο πρόσωπό του, να καταστείλει τους αντιπάλους του και να χρησιμοποιήσει τη θέση επιρροής του στην παγκόσμια σκηνή για να σκληρύνει τον έλεγχό του στο εσωτερικό.

Οι τρέχουσες δημοσκοπήσεις υποδηλώνουν μια ψηφοφορία θρίλερ στις προεδρικές εκλογές, όπου ένας υποψήφιος πρέπει να εξασφαλίσει ποσοστό άνω του 50% για να κερδίσει άμεσα, αλλιώς η κούρσα θα πάει σε δεύτερο γύρο δύο εβδομάδες αργότερα.

Ερντογάν κατά Κιλιτσντάρογλου για φλερτ με τη Δύση

Ο Ερντογάν, ο οποίος προηγουμένως καταφέρθηκε εναντίον του Αμερικανού πρεσβευτή Τζεφ Φλέικ επειδή συναντήθηκε δημοσίως με τον Κιλιτσντάρογλου, δήλωσε ότι «η Τουρκία θα δώσει ένα μήνυμα στη Δύση με αυτές τις εκλογές». Ο υπουργός Εσωτερικών του, Σουλεϊμάν Σοϊλού, προχώρησε ακόμη περισσότερο, χαρακτηρίζοντας την ψηφοφορία της 14ης Μαΐου ως «απόπειρα πολιτικού πραξικοπήματος από τη Δύση», σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian.

Ο εξακομματικός συνασπισμός της αντιπολίτευσης με επικεφαλής τον Κιλιτσντάρογλου έκανε εκστρατεία με την υπόσχεση μεταρρυθμίσεων και την κατάργηση ενός εκτεταμένου συστήματος ελέγχου που ο Ερντογάν έχει οικοδομήσει εδώ και δύο δεκαετίες.

Υπό την ηγεσία του Ερντογάν, η Τουρκία μετατράπηκε σε ένα προεδρικό σύστημα που υποστηρίζεται από ένα τεράστιο πελατειακό δίκτυο πιστό στο κόμμα του, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), το οποίο απέκρουσε μια απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος το 2016 και συχνά χαρακτήριζε τους αντιπάλους του εχθρούς του κράτους.

Ο Ερντογάν αύξησε επίσης το αποτύπωμα της Τουρκίας στο εξωτερικό και αναδιαμόρφωσε την οικονομία της κατ' εικόνα του, επιβλέποντας τεράστια έργα υποδομής και ανάπτυξης, αλλά και μια οικονομική κρίση κατά την οποία η τουρκική λίρα έχασε στο μισό την αξία της μόνο τον τελευταίο χρόνο.

«Καθώς πλησιάζουμε προς την ψηφοφορία, αισθάνομαι ενθουσιασμένη αλλά και υπεύθυνη για την τύχη 85 εκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρη την Τουρκία», δήλωσε η Canan Kaftancoglu, ηγετικό στέλεχος του CHP, η οποία επί του παρόντος αντιμετωπίζει απαγόρευση από την πολιτική αφού δικαστήριο της απήγγειλε κατηγορίες για προσβολή του Ερντογάν. Παρά την απαγόρευση, η Kaftancoglu συνέχισε να εργάζεται, βοηθώντας τον Κιλιτσντάρογλου στον αγώνα του για την προεδρία, επιβλέποντας τις προσπάθειες για τη διασφάλιση δίκαιων εκλογών.

«Πιστεύω ότι αυτές οι εκλογές θα αποτελέσουν παράδειγμα, όχι μόνο για την Τουρκία αλλά για ολόκληρο τον κόσμο. Για πρώτη φορά, ένα αυταρχικό καθεστώς θα εξουδετερωθεί από τη δημοκρατία», δήλωσε. «Αν τα καταφέρουμε, θα αποτελέσει παράδειγμα για άλλες χώρες που αγωνίζονται για τη δική τους δημοκρατία».

Η πιθανότητα διεξαγωγής ενός γύρου με πιθανό νικητή ήδη από την Κυριακή αυξήθηκε ελαφρώς μετά την αποχώρηση του Ιντζέ, αφήνοντας μόνο τη μικρή διαφορά ψήφων του υπερεθνικιστή Sinan Ogan του κόμματος της Νίκης να χαλάσει τις πιθανότητες να φτάσει κάποιος από τους δύο υποψηφίους το όριο για δεύτερο γύρο.

Απώλεια πλειοψηφίας για τον Ερντογάν και στη Βουλή;

Στις βουλευτικές εκλογές, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν επίσης ότι ο συνασπισμός του Ερντογάν θα μπορούσε να χάσει την κυβερνητική του πλειοψηφία, αλλά η αντιπολίτευση πρέπει να κερδίσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και την προεδρία για να εξασφαλίσει ότι θα επιτύχει τον πρωταρχικό της στόχο, την επιστροφή της Τουρκίας στην κοινοβουλευτική δημοκρατία.

«Δεν εμπιστευόμαστε το ανώτατο εκλογικό συμβούλιο, αλλά πήραμε κάθε προφύλαξη», δήλωσε ο Κιλιτσντάρογλου κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνέντευξης, περιγράφοντας πώς το CHP και οι εταίροι του στην αντιπολίτευση αναθέτουν παρατηρητές της κάλπης σε κάθε κάλπη και θα διεξάγουν παράλληλη καταμέτρηση την ημέρα των εκλογών για να διασφαλίσουν μια δίκαιη ψηφοφορία. «Παρ' όλα αυτά, θα κερδίσουμε», είπε.

Για την αντιπολίτευση, η συνέχιση της επιβίωσής της, καθώς και η ίδια η δημοκρατία είναι στο παιχνίδι- ο εταίρος του Ερντογάν στον συνασπισμό, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, δήλωσε πρόσφατα ότι η αντιπολίτευση θα μπορούσε να λάβει «ισόβια ή σφαίρες στο σώμα της».

Η προεκλογική εκστρατεία έχει σημαδευτεί από βία κατά στελεχών της αντιπολίτευσης, με μια σφαίρα να ρίχνεται μέσα στα τοπικά γραφεία του CHP σε μια πόλη, μια ημέρα μετά την εκτόξευση λίθων από μια ομάδα εναντίον υποστηρικτών και του προεκλογικού λεωφορείου του κορυφαίου στελέχους της αντιπολίτευσης και δημάρχου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου.

Η ψηφοφορία για την προεδρία αναμένεται να είναι θρίλερ, όπου ακόμη και μια διαφορά λίγων ποσοστιαίων μονάδων θα μπορούσε να επηρεάσει ποιος υποψήφιος μπορεί να ισχυριστεί ότι η ψηφοφορία ήταν δίκαιη και παρέχει μια σαφή εντολή ή αν θα οδηγηθεί σε δεύτερο γύρο δύο εβδομάδες αργότερα.

Αυτό το αποτέλεσμα αναμένεται να εξαρτηθεί εν μέρει από τους Κούρδους ψηφοφόρους, συμπεριλαμβανομένου του σημαντικού μέρους που υποστηρίζει τώρα τον Κιλιτσντάρογλου, αφού το σε μεγάλο βαθμό κουρδικό αριστερό Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα επέλεξε να μην κατεβάσει προεδρικό υποψήφιο και ο φυλακισμένος ηγέτης του Σαλαχετίν Ντεμιρτάς υποστήριξε τον Κιλιτσντάρογλου.

Αστάθμητος παράγοντας, η ψήφος των σεισμοπαθών

Το αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί επίσης σε μεγάλο βαθμό από τις ψήφους που θα δοθούν στις 11 τουρκικές επαρχίες που επλήγησαν βαθιά από τους δύο ισχυρούς σεισμούς που σκότωσαν περισσότερους από 50.000 ανθρώπους, ισοπέδωσαν τις υποδομές και εκτόπισαν εκατομμύρια ανθρώπους.

Η κυβέρνηση αντιστάθηκε στις προσπάθειες να επιτρέψει σε όσους είχαν εγγραφεί για να ψηφίσουν εντός της σεισμικής ζώνης να ψηφίσουν αλλού, αναγκάζοντας όσους ήθελαν να ψηφίσουν να επιστρέψουν στις περιοχές που καταστράφηκαν από τον σεισμό, την ημέρα των εκλογών.

«Αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα και ειλικρινά δεν έχουμε ιδέα τι θα συμβεί», δήλωσε ο Nuran Yilmaz, αναπληρωτής επικεφαλής του CHP στην παραλιακή πόλη της Αττάλειας, του οποίου η οικογένεια στην νοτιότερη επαρχία Χατάι εκτοπίστηκε από τον σεισμό και θα αναγκαστεί να επιστρέψει εκεί για να ψηφίσει. «Το κόμμα μας το επεξεργάζεται, αλλά θα αναγκαστούμε να πληρώσουμε για να ταξιδέψουμε στο Χατάι. Ολόκληρη η οικογένειά μου, η αδελφή μου και ο αδελφός μου θα πάνε στο Χατάι και θα πληρώσουν μόνοι τους τη διαδρομή, μόνο και μόνο για να ψηφίσουν».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τουρκίαειδήσεις τώραΚεμάλ Κιλιτσντάρογλουδημοσκόπηση Τουρκίαεκλογές ΤουρκίαΝτεβλέτ ΜπαχτσελίΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν