Κόσμος|13.05.2023 12:00

Κιλιτσντάρογλου: «Οι δηλώσεις του Ερντογάν είναι τρομακτικές» - «Θα καταργήσουμε τη βίζα με την Ευρωπαϊκή Ένωση εντός 3 μηνών»

Μαρία Ζαχαράκη

Ο υποψήφιος πρόεδρος της Εθνικής Συμμαχίας, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ανακοίνωσε ότι τηλεφώνησε στον Μουχαρέμ Ιντζέ, τον πρόεδρο του Κόμματος της Πατρίδας που αποσύρθηκε από την προεδρική υποψηφιότητα, για να τον καλέσει στη σημερινή συγκέντρωση στην Άγκυρα, αλλά δεν μπόρεσε να τον βρει.

«Δεν είναι σωστά τα χτυπήματα κάτω από τη μέση, με μοντάζ και άλλα πράγματα. Είμαι κάποιος που θεωρεί ότι δεν είναι σωστό να δυσφημίζονται άνθρωποι με μοντάζ. Δεν συνομίλησα με τον Μουχαρέμ Ιντζέ τα τελευταία 24ωρα. Του μίλησα όταν νοσηλευόταν στο νοσοκομείο. Είχαμε μια σύντομη συνομιλία. Τηλεφώνησα για να τον καλέσω στο συλλαλητήριο στην Άγκυρα σήμερα, αλλά δεν απάντησε. Θα ήθελα να γνωρίζει ο κ. Μουχαρέμ ότι τον καλούμε να έρθει μαζί μας. Δεν ξέρω αν ο Μουχαρέμ Ιντζέ με υποστηρίζει, δεν είχαμε κάποια τέτοια συνομιλία», ανέφερε ο Κιλιτσντάρογλου σε συνέντευξή του στο FOX TV.

Σε ερώτηση για το αν φορούσε «αλεξίσφαιρο γιλέκο», είπε: «Δεν θέλω να επεκταθώ. Λαμβάνουμε ονόματα από πολλά κανάλια. Ενημερώνουμε αμέσως το υπουργείο Εσωτερικών. Υπάρχουν σωματοφύλακες, που επίσης προσέχουν. Ξεκινώντας από τα τελευταία 7-8 συλλαλητήρια, βλέπω ότι τα μέτρα ασφαλείας έχουν αυξηθεί. Οι πολίτες που έρχονται στο χώρο των συγκεντρώσεων ελέγχονται καλύτερα. Είναι καθήκον μου να ευχαριστήσω όλους τους φίλους αστυνομικούς. Πραγματικά κάνουν το καθήκον τους με αυτοθυσία».

Στη συνέχεια ο αρχηγός της αντιπολίτευσης εξαπέλυσε επίθεση στο Ερζερούμ. «Υπάρχει ένας υπουργός που νομίζει ότι είναι ο ιδιοκτήτης του κράτους. Δίνετε παράνομες οδηγίες. Κάθεσαι στη θέση του υπουργείου Εσωτερικών. Πρέπει να υπακούτε στο νόμο. Δεν μπορείτε να δίνετε παράνομες οδηγίες σε νομάρχες και περιφερειάρχες. Αυτό σημαίνει, "είμαι αποφασισμένος να κάνω παράνομη δουλειά". Ποιος είσαι εσύ; Δεν μπορεί να το κάνει αυτό από μόνος του. Έλαβε οδηγίες από ψηλά. Ο Ερντογάν είναι αυτός που δίνει οδηγίες».

«Όλοι πρέπει οπωσδήποτε να πάνε στην κάλπη και να ψηφίσουν. Διότι αυτές οι εκλογές δεν είναι συνηθισμένες εκλογές. Είτε θα φέρουμε τη δημοκρατία είτε θα πετάξουμε τη δημοκρατία στο σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας», σημείωσε ο ίδιος.

«Πάμε σε πόλεμο; Τεθωρακισμένα οχήματα, ζητούν τα πρακτικά. Εκλογές έχουμε. Πριν, έλεγαν 'αν έρθει η αντιπολίτευση, θα γίνει πραξικόπημα'. Τώρα το εκφράζουν αυτό με διαφορετική γλώσσα. Οι δηλώσεις του Ερντογάν και άλλων είναι τρομακτικές», πρόσθεσε ο Κιλιτσντάρογλου.

«Όταν τα βλέπουμε αυτά, είναι δύσκολο να μην ανησυχούμε. Διότι οι άνθρωποι που βρίσκονται στην εξουσία δίνουν το μήνυμα ότι "δεν θα φύγουμε", αν αποδειχθεί ότι πρέπει να φύγουν με τις ψήφους του λαού. Ποιος είσαι εσύ; Νομίζετε ότι είστε υπεράνω του λαού; Θα φύγετε γρήγορα», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Δεν θα υπάρξει δεύτερος γύρος. Ο λαός έχει κάνει ήδη την επιλογή του», συνέχισε και αναφέρθηκε στη Ρωσία λέγοντας: «Ήταν καθήκον μου να κάνω αυτή την προειδοποίηση. Εάν παρεμβαίνουν στο εκλογικό σας σύστημα, αυτό σημαίνει ότι παρεμβαίνουν στις εσωτερικές μας υποθέσεις».

«Γνωρίζουμε ότι έχουν κάνει συμφωνίες με χάκερ του εξωτερικού για ψηφιακές παρεμβάσεις. Η Διεύθυνση Επικοινωνιών είναι ένας θεσμός της Τουρκίας. Κανένας από αυτούς δεν είναι δημόσιος υπάλληλος, είναι αξιωματικοί του παλατιού», συνέχισε και κατέληξε ότι «θα καταργήσουμε τη βίζα με την Ευρωπαϊκή Ένωση εντός 3 μηνών».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Κεμάλ Κιλιτσντάρογλουειδήσεις τώραεκλογές ΤουρκίαΤουρκίαΆγκυραΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν