Κόσμος|14.05.2023 06:15

Εκλογές Τουρκία: Ύστατη προσπάθεια Ερντογάν για συσπείρωση - Προσευχή στην Αγία Σοφία και το μήνυμα συνεργασίας στον Ιντζέ

Μαρία Ζαχαράκη

Την Αγία Σοφία για τη βραδινή προσευχή επέλεξε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σαν τελευταίο σταθμό της προεκλογικής του εκστρατείας, όπου και έψαλε τους 5 πρώτους στίχους της Σούρα Αλ Μπακαρά.

Με τον τρόπο αυτό ο πρόεδρος της Τουρκίας έδειξε στο ακροατήριο του ότι σαν τελευταία πράξη πριν την εκλογική «μάχη» επέλεξε να λάβει την ευλογία από τον Αλλάχ αλλά και την ευχή από τον Μωάμεθ τον πορθητή, ο οποίος την μετέτρεψε πρώτος σε τζαμί.

Στο δικό του αφήγημα, ο Ερντογάν που μετέτρεψε το 2020 την Αγία Σοφία σε τζαμί είναι ο νέος πορθητής και σήμερα ελπίζει ότι θα γίνει και πορθητής της Πόλης αλλά και ολόκληρης της Τουρκίας.

Ο Τούρκος πρόεδρος δεν επέλεξε τυχαία την Αγία Σοφία. Θέλει να πει στους ψηφοφόρους του ή στους λίγους αναποφάσιστους που να έχουν μείνει ότι αυτός θα σώσει την Τουρκία από τους ξένους και τους άπιστους, οι οποίοι - όπως υποστηρίζει στις προεκλογικές του συγκεντρώσεις - θέλουν να κατακτήσουν την Τουρκία.

Κατά τον ίδιο, η Δύση και η Αμερική έχουν διεισδύσει στην αντιπολίτευση της οποίας ηγείται ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και θέλουν να ηγηθούν στην ανατροπή του.

Το μήνυμα στον Ιντζέ

Ο Ερντογάν έστειλε μήνυμα και στον Ιντζέ σε μια ύστατη προσπάθεια να ανατρέψει το αποτέλεσμα στις εκλογές (τουλάχιστον όπως αυτό διαφαίνεται από τις δημοσκοπήσει). Ο Ερντογάν έτεινε το χέρι συνεργασίας στέλνοντας το μήνυμα στον Ιντζέ:  «εγώ βρήκα ποιος σου το έκανε αυτό, εγώ τον συνέλαβα, μπορούμε αύριο να συνεργαστούμε».

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε βασικά στη σύλληψη του Κεμάλ Οζκιράζ, προέδρου της δημοσκοπικής εταιρείας Avrasya Research και υποψήφιου βουλευτή του CHP στην Αττάλεια, που κατηγορείται ως ύποπτος για την κασέτα εναντίον του Μουχαρέμ Ιντζέ και τη διάδοσή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Οζκιράζ συνελήφθη στην Άγκυρα, μετά την έρευνα που ξεκίνησε από τον Εισαγγελέα της Άγκυρας κατόπιν αιτήματος του Μουχαρέμ Ιντζέ.

Ποιος θα είναι ο νικητής - Τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

Τρεις νέες δημοσκοπήσεις δημοσιεύτηκαν μια ημέρα πριν τις τουρκικές εκλογές, η οποίες διεξάγονται αύριο, Κυριακή 14 Μαΐου. Την ώρα που το πολιτικό θερμόμετρο βρίσκεται στα ύψη, οι νέες δημοσκοπήσεις δείχνουν νίκη του επικεφαλής του συνδυασμού της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και ήττα του νυν προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση της Τουρκίγε Ραπορού, ο πρόεδρος της αντιπολίτευσης προηγείται κατά 5,5 μονάδες σε σχέση με τον αντίπαλό του Ερντογάν. Ειδικότερα:

  • Κιλιτσντάρογλου 50,5% 
  • Ερντογάν 45,6%

Επιπλέον, η δημοσκόπηση της Europoll δείχνει ότι επίσης μια διαφορά 5 μονάδων με τον Κιλιτσντάρογλου να περνά μπροστά. Ειδικότερα:

  • Kιλιτσντάρογλου 51,5%
  • Ερντογάν 46,2%

Η τρίτη δημοσκόπηση του Ακσόι, δείχνει πως ο Κιλιτσντάρογλου βρίσκεται μπροστά κατά δυο μονάδες και «βλέπει» ότι οι τουρκικές εκλογές θα έχουν και δεύτερο γύρο.

Ωστόσο, την ίδια στιγμή, υπάρχουν δημοκοπικές εταιρείες, φίλα προασκημένες στον κυβερνών κόμμα, οι οποίες προβλέπουν ότι τελικά ο μεγάλος νικητής θα είναι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

ΤουρκίαΚεμάλ Κιλιτσντάρογλουειδήσεις τώραΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάνεκλογές Τουρκία