Κόσμος|15.05.2023 00:42

Εκλογές Τουρκία: Θρίλερ με δεύτερο γύρο και φαβορί τον Ερντογάν - Αμφισβητεί τα αποτελέσματα η αντιπολίτευση

Newsroom

Σε δεύτερο γύρο, στις 28 Μαΐου, οδηγείται η Τουρκία μετά το αποτέλεσμα των σημερινών εκλογών καθώς ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αν και ανέτρεψε τις δημοσκοπήσεις και έκοψε πρώτος το νήμα δεν κατάφερε να συγκεντρώσει ποσοστό άνω του 50%.

Παρά το γεγονός ότι καθ΄όλη τη διάρκεια της βραδιάς τα αποτελέσματα που έδιναν οι δύο πλευρές ήταν αντικρουόμενα και η αντιπολίτευση εξακολουθεί να θεωρεί ότι τα αποτελέσματα του κρατικού πρακτορείου Αναντολού είναι «δοσμένα από την κυβέρνηση», φαίνεται ότι ο Τούρκος Πρόεδρος κατάφερε να επικρατήσει το υποψηφίου της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου καταγράφοντας ποσοστό  49,6 % έναντι 44,67%, σύμφωνα με το Αναντολού (καταγεγραμμένο το 94,2% των ψήφων). Το αντιπολιτευόμενο ΑΝΚΑ, με ενσωμάτωση στο 98,75%, δίνει 49,25% στον Ερντογάν και 45,04% στον Κιλιντσντάρογλου.

Εκλογές Τουρκία: Η μεγάλη έκπληξη

Μεγάλη έκπληξη των εκλογών ο υπερεθνικιστής Σινάν Ογάν, ο οποίος  συγκέντρωσε περίπου το 5% των ψήφων και θα είναι ο ρυθμιστής του αποτελέσματος στο δεύτερο γύρο. «Οι Τούρκοι εθνικιστές και οι Κεμαλιστές είναι το κλειδί για αυτές τις εκλογές», τόνισε ο Ογάν στις πρώτες του δηλώσεις το βράδυ της Κυριακής με τις αναλύσεις να λένε ότι η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του θα κινηθεί προς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Απόλυτο φαβορί ο Ερντογάν

Η γενική εκτίμηση που επικρατεί είναι ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι το απόλυτο φαβορί για να κερδίσει τον δεύτερο γύρο και να ανανεώσει τη θητεία του κλείνοντας έτσι 25 χρόνια στην ηγεσία της Τουρκίας. Αυτή τη στιγμή ο Ερντογάν δείχνει να έχει συγκεντρώσει γύρο του το ακροατήριό του, ενώ όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, υπάρχει και μία μεγάλη μερίδα ψηφοφόρων που θα πάνε με τον νικητή.

Παράλληλα, όπως τόνισε ο ιστορικός και αναλυτής Σονέρ Καγαπτάι, φαίνεται ότι η υποψηφιότητα Κιλιτσντάρογλου δεν κατάφερε να συσπειρώσει το σύνολο των αντι-ερτνγοανικών ψηφοφόρων. Έτσι, λόγω και της μεγάλης συσπείρωσης που πέτυχε ο Ερντογάν τις τελευταίες μέρες της προεκλογικής, κατάφερε να καταγράψει καθαρή νίκη, περίπου τεσσάρων μονάδων.

«Θα εξετάσω τις επιλογές μου» λέει ο απόλυτος ρυθμιστής του β' γύρου Σινάν Ογάν

Για τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των τουρκικών εκλογών τοποθετήθηκε ο Σινάν Ογάν, ο οποίος έχει έρθει τρίτος στη σημερινή κούρσα για την προεδρία, διατηρώντας μέχρι αυτήν την ώρα ένα ποσοστό 5,3% και όπως φαίνεται θα είναι ο απόλυτος ρυθμιστής του β’ γύρου των τουρκικών εκλογών.

Ειδικότερα, έγραψε στο Twitter: «Θα εξετάσω τις επιλογές» τόνισε. O Oγκάν δεν άνοιξε ακόμα τα χαρτιά του αλλά αναμένεται τις επόμενες ώρες να τοποθετηθεί, ενόψει του δεύτερου γύρου.

Νωρίτερα, είχε γράψει σε μια ανάρτηση: «Βλέπουμε μεγάλη πιθανότητα οι εκλογές να περάσουν στον δεύτερο γύρο. Οι Τούρκοι εθνικιστές και οι κεμαλιστές είναι το κλειδί σε αυτές τις εκλογές. Όσοι μας επιτέθηκαν τις τελευταίες δύο ημέρες μετά την αποχώρηση του Μουχαρέμ Ιντζέ από τις εκλογές με διάφορες πιέσεις, μας κατηγόρησαν άδικα και προσπάθησαν να μας λιντσάρουν, πρέπει να πάρουν πολλά μαθήματα από αυτή την πολιτική εικόνα. Κάθε αποτέλεσμα θα είναι καλό για το έθνος μας!!»

Το πρώτο μήνυμα του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου  - Ο αντίπαλός μας μπλοκάρει τη βούληση της Τουρκίας

«Ο αντίπαλός μας μπλοκάρει τη θέληση της Τουρκίας», δήλωσε ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και πρόσθεσε ότι το στρατόπεδο Ερντογάν συνεχίζει να αντιδρά στα αποτελέσματα από ορισμένες κάλπες για να μπλοκάρει το σύστημα.

«Υπάρχουν κάλπες για τις οποίες έχει γίνει ένσταση από 6 έως 11 φορές», είπε και πρόσθεσε: «Μπλοκάρετε τη βούληση της Τουρκίας».

Ο Κιλιτσντάρογλου πρόσθεσε: «Δεν μπορείτε να αποτρέψετε αυτό που θα συμβεί μέσω των ενστάσεων. Δεν θα επιτρέψουμε ένα τετελεσμένο γεγονός». Τέλος κάλεσε τον Ερντογάν να σταματήσει τη «διαχείριση της αντίληψης» και την αφήσει την εθνική εκλογική επιτροπή να ενεργήσει με υπευθυνότητα.

Παρακολουθείστε όλες τις ειδήσεις από την ημέρα στο liveblog του ethnos.gr

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Κεμάλ ΚιλιτσντάρογλουΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάνεκλογές Τουρκίαειδήσεις τώραΤουρκία