Κόσμος|15.05.2023 11:50

Εκλογές Τουρκία: Με το momentum υπέρ του ο Ερντογάν στο δεύτερο γύρο – Το δύσκολο στοίχημα του Κιλιτσντάρογλου

Newsroom

Μια εξαιρετικά δύσκολη αποστολή στο δεύτερο γύρο των εκλογών στην Τουρκία έχει ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ώστε να βάλει τέλος στην εικοσαετή κυριαρχία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Χωρίς το 50% ο Ερντογάν, αλλά με τη δυναμική υπέρ του

Ο Ερντογάν συγκέντρωσε το 49,4% των ψήφων στις προεδρικές εκλογές, ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής του Ανώτερου Εκλογικού Συμβουλίου Αχμέτ Γενέρ, λιγότερες από το 50% που χρειαζόταν για να κερδίσει από τον πρώτο γύρο.

Με καταμετρημένες τις ψήφους από το 99% των εκλογικών τμημάτων, ο αντίπαλος του Ερντογάν Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου κέρδισε 44,96%, ενώ ο υποψήφιος Σινάν Ογάν κέρδισε το 5,2% των ψήφων.

Τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης επευφήμησαν το αποτέλεσμα, με την εφημερίδα Γενί Σαφάκ να δηλώνει πως «Ο λαός κέρδισε», αναφερόμενη στη Λαϊκή Συμμαχία του Ερντογάν που φάνηκε να έχει κερδίσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, κάτι που θα μπορούσε να του δώσει ένα κρίσιμης σημασίας πλεονέκτημα στο δεύτερο γύρο.

«Ο νικητής ήταν αναμφίβολα η χώρα μας», δήλωσε στη διάρκεια της νύκτας ο Ερντογάν σε ομιλία του προς τους επευφημούντες οπαδούς του στην έδρα του κυβερνώντος κόμματός του, του AKP, στην πρωτεύουσα Άγκυρα.

Ο Κιλιτσντάρογλου, επικεφαλής μιας συμμαχίας έξι κομμάτων, δήλωσε πως θα επικρατήσει στο δεύτερο γύρο και κατηγόρησε το κόμμα του Ερντογάν ότι επενέβη στην καταμέτρηση των ψήφων και στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ενώ κάλεσε τους υποστηρικτές του στη χώρα να είναι υπομονετικοί.

Η προοπτική να εισέλθει η εξουσία του Ερντογάν σε μια τρίτη δεκαετία έχει αναστατώσει τους ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι οποίοι διεξάγουν εκστρατεία για μεταρρυθμίσεις ώστε να διορθωθεί η ζημιά που λένε πως έχει προκαλέσει στη δημοκρατία της Τουρκίας.

Χιλιάδες πολιτικοί κρατούμενοι και ακτιβιστές μπορεί να απελευθερωθούν, αν επικρατήσει η αντιπολίτευση.

Ο κύριος δείκτης του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης σημείωσε πτώση 6,4% στις συναλλαγές πριν από την έναρξη της συνεδρίασης, ενώ ο δείκτης του τραπεζικού τομέα κατέγραψε πτώση 9,5%.

Reuters: Ο Ερντογάν επέζησε στην πρώτη δοκιμασία, αλλά κινδυνεύει

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters σε ανάλυσή του  βασιζόμενη σε σχόλια πολιτικών αναλυτών και οικονομολόγων για τα αποτελέσματα των εκλογών αναφέρει ότι: «Ο Ερντογάν επέζησε από την πρώτη δοκιμασία, αλλά κινδυνεύει», καθώς η Τουρκία περνά στον δεύτερο γύρο.

Ο Χακάν Ακμπάς, διευθυντής της εταιρείας συμβούλων Strategic Advisory Services, δήλωσε: «Οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι πιθανώς οι μεγαλύτερες δύο εβδομάδες στην ιστορία της Τουρκίας και πολλά πράγματα θα συμβούν. Προβλέπω σοβαρή πτώση στο χρηματιστήριο και πολλές διακυμάνσεις στο νόμισμα».

Ο οικονομoλόγος Tim Ash σχολίασε ότι η αβέβαιη εικόνα που προέκυψε από τις εκλογές ήταν «πιθανώς το χειρότερο αποτέλεσμα για τις αγορές» και είπε ότι θα πρέπει να υπάρξει μια αλλαγή καθώς οι οικονομικές πολιτικές του Ερντογάν δεν είναι βιώσιμες.

Ο Galip Dalay από τη βρετανική δεξαμενή σκέψης Chatham House δήλωσε ότι το σημερινό αποτέλεσμα παρέχει ψυχολογικό πλεονέκτημα στην κυβέρνηση και ο Ερντογάν πιθανότατα θα δώσει έμφαση στη σταθερότητα.

Για τα εκλογικά αποτελέσματα, το Reuters σχολίασε ότι θα είναι σαφές, εάν η Τουρκία θα επιλέξει έναν πιο κοσμικό και δημοκρατικό δρόμο στο δεύτερο γύρο.

Στην είδηση, που καταγράφεται ότι αποκαλύπτει τη βαθιά πόλωση στην Τουρκία, τονίστηκε ότι το αποτέλεσμα που θα δημοσιοποιηθεί στις 28 Μαΐου θα είναι μια από τις σημαντικότερες πολιτικές αποφάσεις στη 100χρονη ιστορία της χώρας.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Τουρκίαεκλογές ΤουρκίαΚεμάλ Κιλιτσντάρογλουειδήσεις τώραΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν