Κόσμος|15.05.2023 23:10

Εκλογές Τουρκία: Τα μάτια όλων στραμμένα στις δεύτερες κάλπες - Η οικονομία το μεγάλο «αγκάθι» για Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου

Newsroom

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων οι Τούρκοι πολίτες δηλώνουν ότι θα πάνε να ψηφίσουν και στο δεύτερο γύρο των τουρκικών εκλογών. Οι μεν υποστηρικτές του Ερντογάν για να τον βοηθήσουν να κερδίσει, οι δε υποστηρικτές του Κιλιτσντάρογλου και της Εθνικής Συμμαχίας γιατί επιθυμούν την αλλαγή. 

«Επιθυμώ να βγει ο Ταγίπ Ερντογάν, θα χαιρόμουν, τον αγαπώ, εννοώ ότι είναι καλός άνθρωπος, όχι κακός άνθρωπος, είναι ο σωστός για την Τουρκία. Δε θα γίνει για δεύτερη φορά, ο άνθρωπος έχει ήδη κερδίσει, δεν θέλουμε πάλι εκλογές», σημείωσε πολίτης της Άγκυρας στη Γεωργία Γαραντζιώτη που βρίσκεται για λογαριασμό του OPEN στην τουρκική πρωτεύουσα.

Άλλος, τονίζει ότι, «ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είναι πιο δημοκρατικός σε σχέση με τον Ταγίπ Ερντογάν. Και πολλοί νέοι σαν εμένα τον υποστηρίζουν γι’ αυτό το λόγο. Για τον λόγο ότι θέλουμε την αλλαγή, θέλουμε τη δημοκρατία σε αυτή τη χώρα, νιώθουμε ότι ο Κιλιτσντάρογλου μας καταλαβαίνει».

Ο νικητής του δεύτερου γύρου των εκλογών θα έχει να αντιμετωπίσει την ανάγκη για ανόρθωση της τουρκικής οικονομίας, όπως και τους αγανακτισμένους πολίτες. Ποιος θα είναι ο νέος ένοικος του παλατιού; Θα το μάθουμε στις επαναληπτικές εκλογές σε δυο εβδομάδες.

Σε πτώση το χρηματιστήριο - Πάγωσαν οι συναλλαγές

Στο αποτέλεσμα των τουρκικών εκλογών αντέδρασαν και οι αγορές με το χρηματιστήριο να βυθίζεται σήμερα. Όπως σημείωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN ο Γιάννης Φώσκολος, το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης άνοιξε σήμερα με εντονότατες αναταράξεις, με τις απώλειες να είναι στο 6%. Οι αρχές αναγκάστηκαν να κλείσουν για λίγο τις συναλλαγές, προκειμένου να ηρεμήσουν για λίγο οι αγορές, ωστόσο αυτό δε συνέβη καθώς, μετά και το εκ νέου άνοιγμά του, το χρηματιστήριο έκλεισε με βαριές απώλειες 6,14%, δηλαδή – 294 μονάδες. Και η τουρκική λίρα βυθίστηκε, όμως, χάνοντας 0,4% έναντι του δολαρίου και, μάλιστα, άγγιξε το ιστορικό χαμηλό της, στο οποίο είχε βρεθεί στον φονικό σεισμό του Φεβρουαρίου. Και το κόστος ασφάλισης, όμως, εκτοξεύτηκε από τον κίνδυνο χρεοκοπίας της χώρας. Είναι εμφανές ότι οι επενδυτές θα ήθελαν, καταρχήν, έναν νικητή από την πρώτη Κυριακή, προκειμένου να περιοριστεί, η πολιτική αντιπαράθεση και η αβεβαιότητα. Ιδανικά δεν είναι μυστικό ότι θα ήθελαν να δουν νικητή τον Κιλιτσντάρογλου ο οποίος έχει δεσμευτεί ότι θα σταματήσει τα λεγόμενα «Erdogan-omics». Ο Τούρκος πρόεδρος έχει εφαρμόσει μία ανορθόδοξη πολιτική στην οικονομία, μειώνοντας συνεχώς τα επιτόκια και αφήνοντας, ουσιαστικά, τον πληθωρισμό να «καλπάζει» και να τρώει τα εισοδήματα των Τούρκων πολιτών, η τουρκική λίρα έχει χάσει το 80% της αξίας της τον τελευταίο χρόνο.


ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΤουρκίαειδήσεις τώραΚεμάλ Κιλιτσντάρογλουεκλογές Τουρκία