Κόσμος|16.05.2023 17:25

Εκλογές Τουρκία: Μπορεί ο Κιλιτσντάρογλου να ανατρέψει το σκηνικό; Γιατί το αφήγημα για την οικονομία δεν έπεισε τους Τούρκους

Μαρία Ζαχαράκη

Στο μικροσκόπιο μπαίνουν οι εκλογές της Τουρκίας μετά την επικράτηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον πρώτο γύρο της αναμέτρησης, καθώς Τούρκοι πολιτικοί αναλυτές δίνουν τη δική τους θέση στον τουρκικό τύπο για τις δεύτερες κάλπες στη γειτονική χώρα.

Μουράτ Γετκίν: Φταίνε και οι κομματικοί γραφειοκράτες

Ο αρθρογράφος και πολιτικός αναλυτής, Μουράτ Γετκίν, αναφέρει: «Η αποτυχία του CHP στις 14 Μαΐου μπορεί να αποδοθεί στο γεγονός ότι ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης, τον οποίο ο Κιλιτσντάρογλου δημιούργησε με μεγάλη δυσκολία και ο οποίος ήταν ουσιαστικά ένα σωστό σχέδιο, δεν λειτούργησε. Φταίνε επίσης οι κομματικοί γραφειοκράτες που ανέφεραν στον Κιλιτσντάρογλου ότι όλα ήταν καλά και ότι η ασφάλεια των καλπών ήταν πλήρως εξασφαλισμένη».

«Εάν ο Κιλιτσντάρογλου θέλει να εκπληρώσει την υπόσχεσή του να κερδίσει την προεδρία στον δεύτερο γύρο στις 28 Μαΐου - παρά την πλειοψηφία του Ερντογάν στο κοινοβούλιο - θα πρέπει να ξεκινήσει αντιμετωπίζοντας ξανά αυτό το ζήτημα», προσθέτει ο Γετκίν.

«Χωρίς την υποστήριξη του HDP, έπειτα Κόμματος της Πράσινης Αριστεράς και του TIP, ο Κιλιτσντάρογλου δεν θα είχε λάβει τόσες πολλές ψήφους. Ξέρετε ποιες επαρχίες έδωσαν στον Κιλιτσντάρογλου το υψηλότερο ποσοστό ψήφων, έτσι δεν είναι; Όχι η Σμύρνη, για παράδειγμα. Αλλά το Τούντζελι, Σιρνάκ, Χακιάρι, Ντιγιάρμπακιρ, Μπάτμαν (σ.σ. κουρδικές περιοχές). Δεν μπορείτε και οι δύο να φιλοδοξείτε για ψήφους και να αποφεύγετε να φωτογραφηθείτε στο ίδιο κάδρο», σημειώνει ο ίδιος.

Μουράτ Σαμπουντζού: Ο Κιλιτσντάρογλου πρέπει να ανακοινώσει υπουργικό συμβούλιο και συγκεκριμένες προτάσεις

Σύμφωνα με ανάλυση του Μουράτ Σαμπουντζού στην αντιπολιτευόμενη ιστοσελίδα Τ24, «φυσικά, ο εθνικισμός ήταν ένα σημαντικό κατώτατο κύμα και η ύπαρξη του Καλού Κόμματος IYI επέτρεψε στον Κιλιτσντάρογλου να επωφεληθεί εν μέρει από αυτό το κύμα. Ο λόγος που γράφω ‘εν μέρει’ είναι γιατί ο Σινάν Ογάν, ο οποίος έλαβε περισσότερο από το 5% των ψήφων, έχει μια μάζα ανθρώπων που ψήφισαν το Καλό Κόμμα. Τις επόμενες 12 ημέρες, οι προσπάθειες της Ακσενέρ και του Γιαβάς θα είναι αποφασιστικές, όχι μόνο για την ένταξη του Σινάν Ογάν στη συμμαχία, αλλά γιατί ο εθνικισμός είναι ένα ζήτημα που χρειάζεται πολλή δουλειά το επόμενο διάστημα.

«Υπάρχει ακόμα μια πιθανότητα για τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου να κερδίσει στον δεύτερο γύρο. Για το σκοπό αυτό, αφενός, όσοι έχουν ήδη προσέλθει στις κάλπες θα πρέπει να ενθαρρυνθούν να προσέλθουν ξανά και, αφετέρου, θα πρέπει να κινητοποιηθεί το 11%, ή περίπου τα 7,5 εκατομμύρια άνθρωποι που δεν πήγαν στις κάλπες. Ο Σινάν Ογάν και οι εθνικιστές ψηφοφόροι πρέπει να παρακινηθούν να τον ψηφίσουν, χωρίς να δημιουργήσουν διαμάχες εντός της συμμαχίας, δίνοντας την εντύπωση της ενότητας και χωρίς να χάσουν τους Κούρδους ψηφοφόρους. Αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο, αλλά υπάρχουν κοινές συνιστάμενες, όπως η δημοκρατία», αναφέρει.

Ντενίζ Τσεϊρέκ: «Η ανεργία, η έλλειψη χρημάτων και το κόστος ζωής δεν ήταν τόσο σημαντικά όσο νομίζαμε»

«Έχουμε δει ότι σχεδόν το ήμισυ του έθνους μας να έχει πιο σημαντικά προβλήματα από τη φωτιά στην κουζίνα. Η ανεργία, η έλλειψη χρημάτων και το κόστος ζωής δεν ήταν τόσο σημαντικά για τους ανθρώπους μας όσο νομίζαμε. Οι σεισμοπαθείς μας ήταν ικανοποιημένοι με αυτό που έκανε η κυβέρνηση και με αυτό που υποσχέθηκε να κάνει. Ένα σημαντικό μέρος των γυναικών μας δεν έβλεπε να θεωρούνται άνθρωποι δεύτερης κατηγορίας ως πρόβλημα. Κανείς δεν νοιαζόταν για τη δημοκρατία, το δίκαιο και τη δικαιοσύνη», σημειώνει σε άρθρο του στη Σοζτζού ο Ντενίζ Τσεϊρέκ.

Σεντάτ Εργκίν: Κατάκτηση εδάφους από την εθνικιστική βάση

Από την πλευρά του ο Σεντάτ Εργκίν αναφέρει στη Χουριέτ: «Στο τέλος, μπορούμε να δηλώσουμε ότι μία από τις κύριες τάσεις που δείχνουν αυτές οι εκλογές είναι η κατάκτηση εδάφους από την εθνικιστική βάση των ψηφοφόρων. Μπορούμε επίσης να συμπεριλάβουμε σε αυτή την εξίσωση έναν ορισμένο αριθμό εθνικιστών ψηφοφόρων από τη βάση του Καλού κόμματος IYI που προφανώς δεν στράφηκαν στον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στις προεδρικές εκλογές. Είναι πιθανό ότι το εθνικιστικό εκλογικό σώμα θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον καθορισμό του τελικού αποτελέσματος στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών».

Μπουρχανεντίν Ντουράν: Η νέα νίκη του Ερντογάν

«Η νέα νίκη του Ερντογάν ανταγωνίζεται μόνο τις προηγούμενες εκλογικές επιτυχίες του. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Τουρκίας ή του κόσμου που ένα κόμμα έχει επιτύχει 26 χρόνια αδιάλειπτης δημοκρατικής διακυβέρνησης με τον ίδιο ηγέτη», αναφέρει ο Μπουρχανεντίν Ντουράν στη Σαμπάχ.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κεμάλ ΚιλιτσντάρογλουΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάνεκλογές Τουρκίαειδήσεις τώρα