Κόσμος|16.05.2023 18:00

Εκλογές Τουρκία: Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου ετοιμάζονται για τη «μητέρα των μαχών» - Τα όπλα τους και οι στρατηγικές αλλαγές

Μαρία Ζαχαράκη

Με τον δεύτερο γύρο των εκλογών στην Τουρκία να απέχει λιγότερο από δύο εβδομάδες, Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου έχουν αρχίσει να σχεδιάζουν ήδη την στρατηγική τους για την «μητέρα των μαχών», η οποία θα αναδείξει την νέα τουρκική κυβέρνηση. Όπως σχολιάζει ο τουρκικός Τύπος σήμερα Τρίτη 15 Μαΐου, το AKP του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χάνει σημαντική δυναμική εντός του κοινοβουλίου ενώ ήδη έχει ξεκινήσει η συζήτηση για τους υπουργούς που θα επανέλθουν στα πόστα τους σε περίπτωση που Ερντογάν εξασφαλίσει ακόμα μία θητεία στον προεδρικό θώκο.

Από την άλλη πλευρά, η κατάσταση στην Εθνική Συμμαχία του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου μοιάζει αρκετά διαφορετική. Κανείς δεν φαίνεται να στέκεται σε πιθανούς υπουργούς και στις κοινοβουλευτικές «ενισχύσεις» και όλοι επικεντρώνονται στο πώς μπορεί να ανατραπεί μια νέα επικράτηση Ερντογάν.

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου αναμένεται να ανακοινώσει μέσα στις επόμενες ώρες την στρατηγική του δεύτερου γύρου, ενώ έχει ήδη συναντηθεί με το επιτελείο του στα κεντρικά γραφεία του κόμματος. Όπως αναφέρουν τα τουρκικά δημοσιεύματα, Ιμάμογλου και Καφταντζίογλου θα ηγηθούν της προεκλογικής εκστρατείας της Εθνικής Συμμαχίας, ενώ και το «Καλό Κόμμα» της Μεράλ Ακσενέρ σχεδιάζει νέο οδικό χάρτη δραστηριοτήτων για το επόμενο δεκαήμερο.

Όλα αυτά την στιγμή που ο απόλυτος ρυθμιστής του επαναληπτικού γύρου των εκλογών, Σινάν Ογάν μιλώντας στο CNN International διαμηνύει ότι δεν είναι εχθρός των Κούρδων αλλά της τρομοκρατίας, εξακολουθώντας όμως να μην κάνει σαφές ποιον θα στηρίξει ενόψει του β’ γύρου των εκλογών.

Μείωση δύναμης ΑΚΡ στο κοινοβούλιο, παρά τη νίκη

Σε επίπεδο κόμματος, το ΑΚΡ τερμάτισε πρώτο με 35,6% των ψήφων. Ωστόσο, αυτό είναι το χαμηλότερο ποσοστό ψήφων που έχει λάβει το κυβερνών κόμμα από τις εκλογές του 2002. Σε σύγκριση με τις εκλογές του 2018, η ψήφος του ΑΚΡ μειώθηκε κατά 7% και ο αριθμός των βουλευτών μειώθηκε κατά 28. Όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου που διορίστηκαν από το ΑΚΡ εξελέγησαν ως βουλευτές. Το ακραίο ισλαμικό Νέο Κόμμα Ευημερίας, το οποίο συμμετείχε στη Λαϊκή Συμμαχία, κέρδισε 5 βουλευτές με 2,8% των ψήφων.

Τι θα κάνουν οι υπουργοί που εκλέχτηκαν βουλευτές;

16 από τους υπουργούς της κυβέρνησης εκλέχτηκαν βουλευτές. Θα συνεχίσουν να υπηρετούν ως υπουργοί μέχρι να ορκιστούν. Εάν ο Ερντογάν κερδίσει στο δεύτερο γύρο, οι 16 θα ορκιστούν ως βουλευτές, αλλά στη συνέχεια αν ο Τούρκος πρόεδρος τους επιλέξει ξανά ως υπουργούς, θα πρέπει να παραιτηθούν από βουλευτές και να επιστρέψουν στις υπουργικές τους θέσεις.

Ποια η νέα ομάδα Α του Ερντογάν, αν εκλεγεί

Ορισμένοι, όχι όλοι, υπουργοί αναμένεται να επιστρέψουν στις υπουργικές τους θέσεις. Η ομάδα Α του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την επόμενη περίοδο διαμορφώνεται σιγά-σιγά.

Ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών ΜΙΤ, ο Χακάν Φιντάν, ο οποίος είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα γίνει υπουργός, αναμένεται να γίνει υπουργός Εξωτερικών ή Εσωτερικών στη νέα θητεία.

Ένας από τους πρίγκιπες του Ερντογάν είναι ο Μουράτ Κουρούμ, υπουργός Περιβάλλοντος και Αστικοποίησης. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο Μουράτ Κουρούμ θα ανταμειφθεί για τις εξαιρετικές προσπάθειές του κατά τη διάρκεια του σεισμού και το έργο του στην περιοχή του κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, με το να προταθεί ως υποψήφιος δήμαρχος Κωνσταντινούπολης το επόμενο έτος.

Ένα άλλο όνομα που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέλει να δει στην ομάδα Α για την επόμενη θητεία είναι ο Χουλουσί Ακάρ, υπουργός Εθνικής Άμυνας. Αν δεν υπάρξει αλλαγή της τελευταίας στιγμής, ο Χουλουσί Ακάρ θα υπηρετήσει ως υπουργός Εθνικής Άμυνας και την επόμενη θητεία.

Το υπουργείο στο οποίο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέλει να προβεί σε ριζικό μετασχηματισμό το επόμενο διάστημα είναι η οικονομία. Το όνομα με το οποίο θέλει να συνεργαστεί στην οικονομία είναι ο Μεχμέτ Σιμσέκ, λόγω της συμπάθειας που έχει στη Δύση. Έχοντας συναντηθεί με τον Μεχμέτ Σιμσέκ δύο φορές πριν από τις εκλογές, φημολογείται ότι ο Ερντογάν θα συναντηθεί ξανά μαζί του για να του παραδώσει το τιμόνι της οικονομίας, εάν κερδίσει τον δεύτερο γύρο των εκλογών.

Ο Κιλιτσντάρογλου θα ανακοινώσει στρατηγική δεύτερου γύρου

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου αξιολόγησε τα αποτελέσματα των εκλογών με το επιτελείο του. Έγινε γνωστό ότι η στρατηγική του δεύτερου γύρου θα ανακοινωθεί σήμερα από τον Κιλιτσντάρογλου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, επικράτησε η άποψη για αύξηση των μέτρων σχετικά με την ασφάλεια των εκλογών και τη ροή δεδομένων.

Το CHP προετοιμάζεται για τον 2ο γύρο

Μετά τον δεύτερο γύρο των εκλογών, ο πρόεδρος του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου συναντήθηκε με το επιτελείο του στα κεντρικά γραφεία. Συζητήθηκαν οι εκλογές της 14ης Μαΐου και απαντήθηκε το ερώτημα πού έγιναν λάθη στις εκλογές. Ο οδικός χάρτης για τις εκλογές της 28ης Μαΐου συζητήθηκε επίσης στη συνεδρίαση της Κεντρικής Εκτελεστικής Επιτροπής.

Τα μέλη της Κεντρικής Εκτελεστικής Επιτροπής επέστησαν την προσοχή στο γεγονός ότι άλλα κόμματα δεν ήταν ενεργά κατά τη διάρκεια της προεκλογικής διαδικασίας.

Τονίστηκε ότι η προπαγάνδα της κυβερνητικής Λαϊκής Συμμαχίας ότι η αντιπολίτευση συνεργάζεται με το ΡΚΚ είχε αρνητικό αντίκτυπο στην Εθνική Συμμαχία στις εκλογές.

Επίσης, η αποχώρηση της αρχηγού του κόμματος IYI Μεράλ Ακσενέρ από το τραπέζι προκάλεσε μείωση των ψήφων. Αναφέρθηκε επίσης ότι η αντίδραση των μελών του κόμματος σε ορισμένα από τα ονόματα που προτάθηκαν από τις λίστες του CHP είχε αρνητικό αντίκτυπο στις εκλογές.

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, από την άλλη πλευρά, εξέφρασε τις ελπίδες του για τον δεύτερο γύρο. «Δεν έχουν τελειώσει όλα, δεν χάσαμε, ο Ερντογάν έχασε, θα νικήσουμε», είπε ο Κιλιτσντάρογλου, προσθέτοντας: «Μην χάνετε το ηθικό σας. Μπαίνουμε σε μια νέα διαδικασία εκστρατείας». Έγινε επίσης γνωστό ότι ο Κιλιτσντάρογλου θα συναντηθεί με τον Σινάν τις επόμενες ημέρες. Ωστόσο, τα στελέχη του CHP δεν είναι αισιόδοξα για αυτή τη συνάντηση.

Το Καλό Κόμμα IYI συνεδριάζει για τον δεύτερο γύρο! Νέος χάρτης πορείας

Το προεδρικό συμβούλιο του Καλού κόμματος IYI θα συνεδριάσει αύριο στις 11.00 για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Στη συνάντηση, θα καθοριστεί ένας οδικός χάρτης για τις δραστηριότητες που θα πραγματοποιηθούν για να κερδίσει ο Κιλιτσντάρογλου τις εκλογές.

Ιμάμογλου και Καφταντζίογλου θα ηγηθούν της προεκλογικής εκστρατείας της Εθνικής Συμμαχίας

Μετά τον δεύτερο γύρο των εκλογών, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP βιώνει ταραχώδεις ώρες. Πραγματοποιήθηκε συνάντηση στην έδρα υπό την προεδρία του Κιλιτσντάρογλου, όπου αποφασίστηκε ο Εκρέμ Ιμάμογλου, ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, και η Τζανάν Καφταντζίογλου, η επαρχιακή πρόεδρος του CHP στην Κωνσταντινούπολη, να ηγηθούν της προεκλογικής εκστρατείας για τον δεύτερο γύρο. Σύμφωνα ωστόσο με άλλες πληροφορίες που έχει λάβει το Odatv, ο Εκρέμ Ιμάμογλου δεν θα ηγηθεί της εκστρατείας.

Αν τελικά ισχύει, ο λόγος της επιλογής αυτών των δύο προσώπων είναι γιατί το μοντέλο της Κωνσταντινούπολης, το οποίο έφερε επιτυχία στις δημοτικές εκλογές, θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε όλη την Τουρκία.

Ένα από τα ζητήματα, στο οποίο επικεντρώνεται τώρα το επιτελείο της αντιπολίτευσης, είναι ο Σινάν Ογάν. Στελέχη του CHP λένε ότι βρίσκεται σε επαφή με τον Σινάν Ογάν και ότι οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται. Μπορεί να υπάρξει συνάντηση τις επόμενες ημέρες ή ώρες.

Η ρητορική όσον αφορά την τρομοκρατία και τους πρόσφυγες θα γίνει σαφέστερος. Θα ξεκινήσουν νέες προεκλογικές εκστρατείες. Επισκέψεις από σπίτι σε σπίτι θα γίνονται για ψηφοφόρους που δεν προσέρχονται στις κάλπες.

Ο Σινάν Ογάν μίλησε στο CNN International: Δεν είμαι εναντίον των Κούρδων, είμαι εναντίον της τρομοκρατίας

Ο Σινάν Ογάν, ο οποίος αποτελεί το όνομα έκπληξη του δεύτερου γύρου των εκλογών, μίλησε στο CNN International. Απαντώντας στις ερωτήσεις της Becky Anderson, ο Ογάν είπε: «Δεν είμαι εναντίον των Κούρδων, είμαι εναντίον της τρομοκρατίας».

Όταν ρωτήθηκε για τις σκληρές πολιτικές του απέναντι στους πρόσφυγες, ο Ογάν απάντησε: «Θα κάνουμε το ίδιο που κάνει η αστυνομία των ΗΠΑ όταν συλλαμβάνει έναν παράνομο Τούρκο. Αυτό που κάνει η αστυνομία των ΗΠΑ είναι τόσο δημοκρατικό όσο κι αυτό που κάνει η δική μας». Ο Ογάν είπε επίσης «Δεν υπάρχει οριστική απόφαση αυτή τη στιγμή».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραΤουρκίαΚεμάλ Κιλιτσντάρογλουεκλογές ΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν