Κόσμος|18.05.2023 06:45

Εκλογές Τουρκία: Τα δύο μέτωπα απέναντι στην Άγκυρα και το στοίχημα των υποψηφίων για τις επόμενες δέκα ημέρες - «Άγριο» το τοπίο πριν τις δεύτερες κάλπες

Μαρία Ζαχαράκη

Ενώπιον δύο μετώπων στην Ευρώπη βρέθηκε τρεις μέρες μετά τις εκλογές η κυβέρνηση Ερντογάν στην Τουρκία. Το ένα είναι η Γαλλία και το άλλο η Γερμανία.

Στη Γαλλία το περιοδικό Charlie Hebdo στόχευσε με -προκλητικό για τη χώρα- εξώφυλλο, τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σχολιάζοντας με τον δικό του βέβαια τρόπο το γεγονός ότι ο Ερντογάν είναι ακλόνητος από την ηγεσία της Τουρκίας.

Υπονόησε μάλιστα ότι μόνο αν πεθάνει, θα γλιτώσει η χώρα κι ο κόσμος, ενώ οι αντιδράσεις που ακολούθησαν από την Άγκυρα ήταν πολύ σκληρές, με τα τουρκικά μέσα να μην τολμούν καν να δείξουν το εξώφυλλο. Το είχαν καλύψει με μωσαϊκό, γιατί θεώρησαν πως επρόκειτο για μεγάλη προσβολή απέναντι στον ηγέτη της χώρας.

Το δεύτερο μέτωπο η σύλληψη των Τούρκων δημοσιογράφων

Από την άλλη πλευρά, οι συλλήψεις δύο Τούρκων δημοσιογράφων στη Γερμανία τέντωσαν τα νεύρα της Άγκυρας.

Μετά το γεγονός, κλήθηκε ο Γερμανός πρέσβης στο ΥΠΕΞ καταγγέλλοντας δάχτυλο γκιουλενιστών. Η Άγκυρα συνδύασε και την κίνηση αυτή με το αποτέλεσμα των εκλογών. Για την ακρίβεια, η Άγκυρα θεωρεί πως η Ευρώπη, με τις δύο αυτές πράξης, δείχνει τη δυσαρέσκειά της για το αποτέλεσμα της κάλπης στην Τουρκία.
Ετοιμάζονται για τον δεύτερο γύρο

Σε ό,τι αφορά το εσωτερικό της χώρας, οι δύο μονομάχοι έπεσαν από σήμερα στην αρένα για τον 2ο γύρο. Ο Ερντογάν έκανε την πρώτη του ομιλία μετά τις εκλογές, ενώ κατηγόρησε την αντιπολίτευση πάλι για ψεύδη και έστειλε μήνυμα ξανά στη Δύση ότι θα σπάσει το παιχνίδι που παίζεται εναντίον του.

Ο Κιλιτσντάρογλου, από την άλλη, συσκέφτηκε την Τετάρτη για περισσότερες από δύο ώρες με τους άλλους ηγέτες, ενώ έχει αποφασίσει να γίνει πιο επιθετικός. Αυτό φαίνεται κι από τα βίντεο που ανεβάζει για να απευθυνθεί στους ψηφοφόρους. Χτυπά το χέρι στο τραπέζι, μιλά πιο νευρικά, πιο δυνατά. Δεν χαμογελάει, ούτε ειρωνεύεται πλέον.

Στην αρένα έχει κατέβει και ο Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος τονίζει ότι το ματς τώρα ξεκινάει, από μηδενική βάση. Για αγώνα μέχρι τέλους μιλούν επίσης και οι δύο μονομάχοι. Οι επόμενες δέκα μέρες, αν και δεν θα υπάρχουν συγκεντρώσεις, προμηνύονται άγριες, τουλάχιστον σε ρητορικό επίπεδο.

Τουρκίαεκλογές ΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάνειδήσεις τώραεκλογέςΚεμάλ Κιλιτσντάρογλου