Κόσμος|19.05.2023 12:38

Βήμα πίσω από την Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας: Απέσυρε την απόφαση για capital controls στις πιστωτικές κάρτες

Newsroom

Βήμα πίσω από την Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας μετά το θόρυβο που προκάλεσε στην αγορά και τους καταναλωτές η επιβολή ορίου ανάληψης μετρητών από πιστωτικές κάρτες (μία μορφή capital controls).

Με νέα οδηγία σήμερα η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι δεν θα υπάρχει το όριο των 15.000 TL (750 €) για την ανάληψη μετρητών από πιστωτικές κάρτες και αγορά κοσμημάτων.

Στην οδηγία αναφέρεται ότι οι προκαταβολές μετρητών, τα δάνεια υπερανάληψης λογαριασμού και οι δαπάνες για κοσμήματα εξαιρούνται από τα μακροπροληπτικά μέτρα.

Στην επιστολή που στάλθηκε στις τράπεζες, αναφέρεται ότι «στο πλαίσιο της οδηγίας της προεδρίας (της ΚΤΤ), θεωρείται ότι θα ήταν σκόπιμο να εξαιρεθούν οι δαπάνες για κοσμήματα και οι αναλήψεις μετρητών που πραγματοποιούνται μέσω ατομικών πιστωτικών καρτών από την καθιέρωση αξιογράφων».

Επιπλέον, προβλέφθηκε απαλλαγή ορίων στα στεγαστικά, γεωργικά, εμπορικά, ΜΜΕ, εξαγωγικά και επενδυτικά δάνεια, τα οποία χορηγούνται σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, εταιρικές πιστωτικές κάρτες και δάνεια λογαριασμού υπερανάληψης που χορηγούνται σε καταναλωτές.

Τι συνέβη;

Η Κεντρική Τράπεζα είχε στείλει στις 16 Μαΐου οδηγία στις τράπεζες, που προέβλεπε την επιβολή ορίου στην ανάληψη μετρητών και χρήσης της πιστωτικής κάρτας για αγορά κοσμημάτων μέχρι 15.000 τουρκικές λίρες.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

εκλογές ΤουρκίαΤουρκίατουρκική οικονομίαειδήσεις τώραcapital controls