Κόσμος|20.05.2023 12:10

«Δεν γίνεται αγωγός EastMed χωρίς συμμετοχή της Τουρκίας» - Ηχηρή δήλωση από τον επικεφαλής της Eni

Newsroom

«Δεν μπορούμε να σκεφτούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία για αγωγούς με το Ισραήλ, με την Κύπρο και την Ελλάδα χωρίς τη συμμετοχή της Τουρκίας», τόνισε πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος του ιταλικού ενεργειακού κολοσσού Eni, Κλαούντιο Ντεσκάλτσι, αφήνοντας υπόνοιες για το πιθανό τέλος της ιταλικής στήριξης προς τον αγωγό East Med.

Η Ιταλία, η οποία θα πρέπει να λάβει αυτό το αέριο στο μέλλον, «δύσκολα μπορεί να συμμετάσχει σε μια πολιτική συμφωνία» αυτού του τύπου, η οποία τουλάχιστον προς το παρόν δεν φαίνεται στον ορίζοντα, πρόσθεσε ο κ. Ντεσκάλτσι, όπως μεταδίδει το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Nova.

Οι δηλώσεις του έγιναν κατά τη διάρκεια της ακρόασής του στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του ιταλικού Κοινοβουλίου, στο πλαίσιο της συζήτησης για τις πιθανές πρωτοβουλίες και συνομιλίες της ιταλικής κυβέρνησης προς τις χώρες που προσχωρούν στο έργο Eastmed-Poseidon.

Μιλώντας γενικότερα για την Ανατολική Μεσόγειο, ο Ντεσκάλτσι είπε ότι «τα αποθέματα αερίου είναι σημαντικά και πρέπει να καταλάβουμε πως θα αναπτυχθούν. Η μόνη περιοχή που είναι ώριμη είναι η Αίγυπτος, ενώ το Ισραήλ ωριμάζει και η Κύπρος έχει σχέδια. Είναι μια περιοχή με δυναμική, αλλά όχι άμεσα».

«Υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ της Τουρκίας και της Κύπρου που είναι δύσκολο να γεφυρωθούν και θα προκύψει σίγουρα νέα προστριβή λόγω του τουρκολυβικού μνημονίου. Συμφωνώ ότι η όποια συμφωνία πρέπει να γίνει με την Τουρκία. Δεν μπορούμε να σκεφτόμαστε μια συμφωνία με το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα για αγωγούς δίχως τη συμμετοχή της Τουρκίας».

«Ως Ιταλία, δεν μπορούμε να συμμετέχουμε σε μια πολιτική συμφωνία και ως αποδέκτες του φυσικού αερίου δεν μπορούμε να αποφασίσουμε εκ μέρους των άλλων χωρών», συμπλήρωσε.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τουρκίαειδήσεις τώραEastMedΛιβύη