Κόσμος|22.05.2023 20:41

Εκλογές Τουρκία: Από εχθρός του Ερντογάν, σύμμαχός του ο Σινάν Ογάν – Όταν εξαπέλυε επιθέσεις κατά του τούρκου προέδρου και του AKP

Μαρία Ζαχαράκη

Από τη στιγμή που ο Σινάν Ογάν ανακοίνωσε την απόφασή του να υποστηρίξει τον Τούρκο πρόεδρο, στον δεύτερο γύρο για την προεδρία της χώρας, τα αντιπολιτευόμενα ΜΜΕ άρχισαν να δημοσιοποιούν τα όσα έχει πει και οι αναρτήσεις που έχει κάνει ο τρίτος υποψήφιος του πρώτου γύρου για τον Τούρκο πρόεδρο και την κυβέρνηση του ΑΚΡ.

«Κλέφτης = αυθαίρετο παλάτι = ΑΚΡ = Ερντογάν = Υπουργοί»

Οι δηλώσεις του μέλους τότε του Εθνικιστικού Κινήματος MHP, Σινάν Ογάν, «Ο φόβος σας για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει ξεπεράσει τον φόβο του Θεού», είχε προκαλέσει ένταση. Ενώ στις 7 Δεκεμβρίου 2014, ο Ογάν είχε αναρτήσει στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter την παρακάτω εξίσωση:

«Στην Τουρκία, όταν μιλάμε για κλέφτη, ο συνήθης ύποπτος που έρχεται στο μυαλό είναι: «κλέφτης = αυθαίρετο παλάτι = ΑΚΡ = Ερντογάν = Υπουργοί».

Στις 30 Απριλίου 2022, ο Σινάν Ογάν ανέβασε στον λογαριασμό του στο Twitter μια ομιλία του προέδρου του AKP ErdΟγάν στην τελετή απονομής των Διεθνών Βραβείων Καλοσύνης. Στην εν λόγω ομιλία, ο Ερντογάν έλεγε: «Λένε ότι όταν κερδίσουμε τις εκλογές, θα στείλουμε τους πρόσφυγες αυτής της χώρας στις χώρες τους. Εμείς δεν θα τους στείλουμε». Ο Σινάν Ογάν είχε σχολιάσει τότε: «Όταν έρθουμε εμείς, θα διώξουμε όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες. Όσοι θέλουν να μείνουν οι πρόσφυγες και μετανάστες θα σας ψηφίσουν, όσοι θέλουν να φύγουν θα ψηφίσουν εμάς».

«Όταν υπάρχουν 13 αεροπλάνα που ανήκουν στην προεδρία...»

Επιπλέον, ο Ογάν είχε υπενθυμίσει στους σεισμοπαθείς που υπέφεραν από έλλειψη σκηνών κατά τη διάρκεια των σεισμών του Καχραμάνμαράς, που συγκλόνισαν την Τουρκία ότι «Με τα χρήματα που ξόδεψε το κράτος μόνο για την ενοικίαση αεροσκαφών τους πρώτους 3 μήνες του τρέχοντος έτους, είναι δυνατόν να αγοραστούν 120 χιλιάδες κοντέινερ και να μεταφερθούν οι σεισμοπαθείς που ζουν ακόμη σε σκηνές σε ασφαλή περιοχή. Όταν υπάρχουν 13 αεροπλάνα που ανήκουν στην προεδρία. Στη δική μας θητεία, θα υπάρξει εξοικονόμηση πόρων. Υπόσχεση!»

«Ο Ερντογάν να μαζέψει τους άνδρες του»

Σε ομιλία του στο Ντενιζλί κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας πριν από τις 14 Μαΐου, ο Ογάν είχε επιτεθεί στον υπουργό Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, ο οποίος αποκάλεσε τις εκλογές "πραξικόπημα", και είχε απευθυνθεί στον Ερντογάν.

«Θα ήθελα να υπενθυμίσω στον κ. Ερντογάν ότι πρέπει να μαζέψει τους άνδρες του. Ένας από αυτούς είναι ο υπουργός Εσωτερικών... Αποκάλεσε την 14η Μαΐου πραξικόπημα. Απευθύνομαι από εδώ στον Σουλεϊμάν Σοϊλού και του λέω- αν η 14η Μαΐου είναι απόπειρα πραξικοπήματος, γιατί είσαι υποψήφιος βουλευτής; Αν είσαι άνδρας, αποσύρσου. Εάν πρόκειται για απόπειρα πραξικοπήματος, γιατί συμμετέχεις σε αυτή την απόπειρα πραξικοπήματος; Από εδώ καλώ το YSK και τον πρόεδρό του- γιατί δεν λέτε μια λέξη στον Σουλεϊμάν Σοϊλού, ο οποίος αποκάλεσε αυτές τις εκλογές, οι οποίες θα αποτυπώσουν τη βούληση του έθνους στην κάλπη στις 14 Μαΐου και οι οποίες είναι υπό τον έλεγχό σας, πραξικόπημα;».

«Ψηφίστε Σινάν Ογάν, για να μην στερείσαι τα κρεμμύδια σου»

Τέλος, ο Σινάν Ογάν είχε επιτεθεί επίσης στο AKP για τα κρεμμύδια, η τιμή των οποίων έφτασε τις 30 TL το κιλό στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου με σλόγκαν «Ψηφίστε Σινάν Ογάν, για να μην στερείσαι τα κρεμμύδια σου».

Πυρά για τη συμμαχία με Ερντογάν

Ο παρουσιαστής της Σοζτζού TV, Φατίχ Πορτακάλ, επιτέθηκε στον Σινάν Ογάν μετά την ανακοίνωση της προτίμησής του στον Ερντογάν, αποκαλώντας τον «πολιτικό σκουπίδι».

«Ο Σινάν Ογάν στάθηκε μπροστά στις κάμερες και είπε «θα υποστηρίξω τον Ερντογάν». Έκανε μια 20λεπτη ομιλία. Δεν ανέφερε ούτε μία φορά τον Ουμίτ Οζντάγ και τον Βετζτέτ Οζ. Μιλάμε για τέτοια προδοσία. Ο Σινάν Ογάν προφανώς πέταξε το πολιτικό του ήθος στα σκουπίδια. Τρέχει πίσω από ανθρώπους που τον γρονθοκόπησαν, τον προσέβαλαν και τον έβρισαν».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΤουρκίαAKPΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάνειδήσεις τώραεκλογές Τουρκία