Κόσμος|23.05.2023 06:15

Τουρκία: Ο Τσαβούσογλου δηλώνει απαισιόδοξος για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις - Γιατί άλλαξε ρητορική;

Μαρία Ζαχαράκη

Παρά τη θετική ατμόσφαιρα μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε απαισιόδοξος ότι μπορεί να επιλυθούν τα προβλήματα με την Ελλάδα.

Μία δήλωση διαφορετική και πιο ρεαλιστική σε σχέση με αυτές που μας έχει συνηθίσει ο επικεφαλής της διπλωματίας και η Άγκυρα. Οι δηλώσεις των αρμοδίων υπουργών είναι συνήθως περιβεβλημένες με έναν διπλωματικό μανδύα, περιέχουν πολλά ευχολόγια και αισιόδοξο τόνο, ειδικά μετά τους σεισμούς και το δυστύχημα στα Τέμπη.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου τώρα όμως εμφάνισε τα προβλήματα ανυπέρβλητα έκανε πάλι λόγο για αμφισβήτηση κυριαρχίας νησιών, χαρακτήρισε «αστεία» τα 10 μίλια εναέριου χώρου μίλησε για αποστρατικοποίηση νησιών κλπ. Άνοιξε πάλι τη γνωστή βεντάλια, για να δείξει ότι είναι πολλά τα ζητήματα.

Για ποιο λόγο ακολουθεί αυτή τη στροφή

Ο τόνος του Τσαβούσογλου εν μέσω εκλογών τουρκικών και ελληνικών ήταν αυτή τη φορά διαφορετικός και σε αυτό συντείνει και μία άλλη παράμετρος που πρέπει να λάβουμε υπόψη μας. Ο τωρινός υπουργός Εξωτερικών δεν είναι σίγουρο ότι θα συνεχίσει να βρίσκεται και στο νέο υπουργικό συμβούλιο. Έχει πολλές φορές στο παρελθόν παραμεριστεί. Τώρα ενδέχεται να τελειώνει η θητεία του. Ακούγονται άλλα ονόματα, όπως ο Χακάν Φιντάν της ΜΙΤ κι ο Ιμπραχίμ Καλίν, ο εκπρόσωπος του Ερντογάν.

Επομένως, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ίσως αφήνει το στίγμα του και αρχίζει και μιλάει, όχι ως υπουργός πια, αλλά πιο ανοιχτά για όλα τα θέματα, τα οποία έχει διαπραγματευτεί, αποκαλύπτοντας προσωπικές πεποιθήσεις και συμπεράσματα, μετά από ζύμωση πολλών ετών ενασχόλησης με όλα αυτά τα θέματα.

ελληνοτουρκικές σχέσειςΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΤουρκίαΜεβλούτ Τσαβούσογλουειδήσεις τώρατουρκικό υπουργείο Εξωτερικώνεκλογές Τουρκία