Κόσμος|23.05.2023 13:30

Αλβανία: Άγνωστο μέχρι πότε θα κρατούνται οι Μπελέρης και Κοκαβέσης - «Κωμικοτραγική η απόφαση για παράταση της κράτησης» - Τι λέει μέλος της «Ομόνοιας»

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Απολύτως αβέβαιο είναι αυτήν τη στιγμή το χρονικό διάστημα που θα μείνουν στη φυλακή ο νέος δήμαρχος Χειμάρρας, Διονύσιος – Φρέντι Μπελέρης και ο στενός του συνεργάτης Παντελής Κοκαβέσης, χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο η προσωρινή κράτησή τους να συνεχιστεί ακόμα και για ένα χρόνο, αφού, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία στην Αλβανία, το ανώτατο χρονικό όριο της προφυλάκισης κάποιου συλληφθέντα φτάνει το ένα έτος, διάστημα στο οποίο θα πρέπει να εκδικαστεί η υπόθεση σε δεύτερο βαθμό.

Την ίδια στιγμή, κίνδυνος υπάρχει ακόμα και να εκπέσει από το αξίωμά του ο Διονύσιος – Φρέντι Μπελέρης και να ξαναγίνουν εκλογές, στο ενδεχόμενο που δε θα παραβρεθεί στην ορκωμοσία του, στην περίπτωση που θα βρίσκεται στη φυλακή και δεν τον μεταφέρουν για να συμμετάσχει στη διαδικασία. Ωστόσο, το ενδεχόμενο αυτό συγκεντρώνει λίγες πιθανότητες, αφού θα πρόκειται για ωμή παραδοχή παρέμβασης στην εκλογική διαδικασία. Βέβαια, αν ορκιστεί ο κ. Μπελέρης και συνεχίζει να παραμένει στη φυλακή, θα είναι αδύνατο να ασκεί τα καθήκοντά του πίσω από τα κάγκελα.

Τα παραπάνω αναφέρει στο ethnos.gr το μέλος του προεδρείου της ελληνικής μειονοτικής οργάνωσης «Ομόνοια» και πρώην πρόεδρος της Ένωσης Χειμαρριωτών Ελλάδος, Σπύρος Κούτουλας. Ο ίδιος σημειώνει ακόμα ότι σήμερα, Τρίτη 23 Μαΐου ή το αργότερο αύριο, Τετάρτη 24 του μήνα, ο δικηγόρος των δύο κρατουμένων θα καταθέσει ένσταση για αποφυλάκιση των δύο συλληφθέντων μέχρι να οριστεί δικάσιμος, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για συνέχιση της κράτησής του, αλλά ούτε και φόβος να μετατραπούν σε φυγόποινοι ή να ξανακάνουν το ίδιο αδίκημα για το οποίο κατηγορούνται.

«Φοβάμαι ότι η ένταση θα απορριφθεί, όμως, σε κάθε περίπτωση η απόφαση για παράταση της κράτησης των Μπελέρη και Κοκαβέση είναι απολύτως κωμικοτραγική. Ο νόμος ορίζει ότι κάποιος συλληφθείς μένει στη φυλακή μέχρι να γίνει το δικαστήριο, για να μην ξανακάνει το ίδιο αδίκημα ή για να μην εγκαταλείψει τη χώρα και δεν προσέλθει στη δίκη. Όμως, οι εκλογές έχουν τελειώσει, ο Μπελέρης εκλέχτηκε δήμαρχος και άρα δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο να εξαγοράσει ξανά κάποιον, όπως κατηγορείται. Επίσης και οι δύο έχουν τις επιχειρήσεις και τις οικογένειές τους στη Χειμάρρα, οπότε δεν έχουν κανένα λόγο να εγκαταλείψουν τη χώρα. Μια απλή απαγόρευση εξόδου από τη χώρα μέχρι τη δίκη και για τους δύο θα έδινε άμεση λύση, όμως, η αλβανική Δικαιοσύνη προτίμησε να συνεχίσει την κράτησή τους. Να σημειωθεί ότι σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν, για συλλήψεις ατόμων με τις ίδιες κατηγορίες, η αλβανική Δικαιοσύνη τους άφηνε αμέσως ελεύθερους», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Κούτουλας.

«Απλώς διαβάστηκε η δικογραφία και ασκήθηκε κατηγορία»

Κατά τον ίδιο, το ειδικό σώμα κατά της διαφθοράς, που εξέτασε τη Δευτέρα την υπόθεση των δύο συλληφθέντων Ελλήνων μειονοτικών, δεν αποτελεί ακριβώς δικαστήριο. Αποτελεί μία δομή ανάμεσα σε δικαστήριο και σε ανακριτή.

«Είναι ξεκάθαρο ότι δε δικάστηκαν για κάτι, αφού η δικαστική δομή δεν μπήκε στην ουσία της υπόθεσης. Ουσιαστικά ανέγνωσαν τη δικογραφία και αποφάσισαν να τη μετατρέψουν σε κατηγορία, συνεχίζοντας την προφυλάκιση. Η υπόθεση πρέπει να περάσει από δεύτερο βαθμό. Το ανώτατο χρονικό όριο για να γίνει αυτό, είναι ένας χρόνος, αφού μετά θα πρέπει να αποφυλακιστούν οι συλληφθέντες. Βέβαια, ο ένας χρόνος εξαντλείται για περιπτώσεις κατηγορουμένων του ποινικού δικαίου, δηλαδή για εγκληματίες, εμπόρους ναρκωτικών και τα λοιπά. Ωστόσο, κανένας δεν μπορεί να πει με σιγουριά, τι σκοπό έχουν για τους δύο μειονοτικούς», αναφέρει ο κ. Κούτουλας.

Αναφερόμενος στην εισαγγελέα που ασχολήθηκε με την υπόθεση στο ειδικό δικαστήριο της Δευτέρας, λέει ότι ο πατέρας της είναι εργολάβος και κάνει δουλειές με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Έντι Ράμα.

«Η δικαιολογία της ήταν ότι πατέρας της παίρνει εργολαβίες, συνεργαζόμενος με την κυβέρνηση, σε άλλους δήμους της Αλβανίας και άρα δεν υπάρχει κάποιο κώλυμα, για να αναλάβει την υπόθεση. Να σημειωθεί ακόμα ότι η συγκεκριμένη εισαγγελέας πέρασε από τη διαδικασία για έλεγχο κατά της διαφθοράς, από την οποία περνάνε όλοι οι δικαστικοί, αλλά η αμερικανική πρεσβεία που την εποπτεύει, ζήτησε τον επανέλεγχο του φακέλου της. Επίσης και ο εισαγγελέας της Αυλώνας, ο οποίος εξέτασε αρχικά την υπόθεση, δεν είχε νομικά τη δικαιοδοσία να το κάνει», τονίζει μέλος της διοίκησης της «Ομόνοιας».

Συγκέντρωση στην αλβανική πρεσβεία

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την αλβανική πρεσβεία στην Αθήνα, στη Φιλοθέη, θα πραγματοποιήσουν στις 6:00 το απόγευμα της Τρίτης 23 Μαΐου, οι Χεμαρριώτες που βρίσκονται στην Ελλάδα. Θα επιδιώξουν να αποδώσουν ψήφισμα στον Αλβανό πρέσβη, με το οποίο θα ζητούν την άμεση αποφυλάκιση των Διονύσιου – Φρέντι Μπελέρη και Παντελή Κοκαβέση, την απόρριψη της υπόθεσης από την αλβανική Δικαιοσύνη και τη δίωξη όσων την κατασκεύασαν.

Στο ψήφισμα θα αναφέρεται ακόμα, μεταξύ άλλων, ότι ο Έντι Ράμα επί δύο εβδομάδες έβριζε χυδαία τον κ. Μπελέρη και όσους τον υποστήριξαν και απειλούσε ευθέως τους πολίτες της Χειμάρρας, προκειμένου μην τον ψηφίσουν. Θα τονίζεται ακόμα ότι οι συλλήψεις έγιναν παράνομα σύμφωνα με όλους του έγκριτους νομικούς της Αλβανίας, ενώ ο βασικός μάρτυρας κατηγορίας είναι άτομο με ποινικό μητρώο, η οικογένεια του οποίου τον έχει διαψεύσει δημόσια και κατηγορηματικά.

Τέλος, οι Χειμαρριώτες κάνουν λόγο στο ψήφισμά τους για πολιτική και όχι ποινική δίωξη και υπογραμμίζουν ότι θα κοινοποιήσουν το ζήτημα σε όλα τα φόρα από την Αθήνα μέχρι τις Βρυξέλλες και την Ουάσινγκτον, ζητώντας τη συνδρομή του διεθνούς παράγοντα.    

φυλακήδήμαρχοςΦρέντυ Μπελέρηςδικαστήριοσυγκέντρωση διαμαρτυρίαςΟμόνοιαΑλβανίαεκλογές