Κόσμος|25.05.2023 06:00

Εκλογές Τουρκία: Άφησαν τις πλατείες και κλείστηκαν στις αίθουσες – Οργιάζει το παρασκηνιακό προεκλογικό παζάρι

Μαρία Ζαχαράκη

Μόλις τρεις ημέρες μέχρι τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία, τα προεκλογικά παζάρια δίνουν και παίρνουν: Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, επιχειρούν να μαζέψουν όσες ψήφους μπορούν και σε αυτό το πλαίσιο, κυνηγούν ακόμη και τα πιο μικρά κόμματα, μέχρι και τον τελευταίο ψηφοφόρο για να πάει στην κάλπη.

Όπως μετέφερε η ανταποκρίτρια του OPEN στην Κωνσταντινούπολη Μαρία Ζαχαράκη, το μεγάλο deal βέβαια ήταν η συνεργασία του Ερντογάν με τον Σινάν Ογάν, τον 3ο υποψήφιο πρόεδρο του α’ γύρου, ο οποίος έκανε την έκπληξη και συγκέντρωσε πάνω από το 5% των ψήφων.

Βέβαια ο Ερντογάν έπρεπε να καταβάλει μεγάλο αντίτιμο για να αποσπάσει τη στήριξη του Ογάν:  Εκτός από το νέο υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων που θα συσταθεί για να δοθεί στον Σινάν Ογάν,ο Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να έχει τάξει στον ίδιο και την καρέκλα του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, δηλαδή του εταίρου του, που είναι πρόεδρος του Εθνικιστικού Κινήματος της Τουρκίας.

Από την άλλη πλευρά τώρα, ο Κιλιτσντάρογλου για να μαζέψει έστω 1,5 μονάδα από τον έτερο  ακροδεξιό, εθνικιστή Ουμίτ Οζντάγ, του τάζει το υπουργείο Εσωτερικών για να διώξει τους πρόσφυγες από τη χώρα. Υπόσχεση ωστόσο που κάνει έξαλλη τη Μεράλ Ακσενέρ, η οποία θέλει αυτό το υπουργείο για το κόμμα της.

Επί της ουσίας διεξάγεται ένα έντονο παζάρι και από τις δύο πλευρές, δίχως όμως να διεξάγουν μία έντονη προεκλογική εκστρατεία οι δύο μονομάχοι.

Έχουν αφήσει τις πλατείες και κάνουν αγώνα πίσω από κλειστές πόρτες πλέον: Για το ποιος θα κερδίσει τους περισσότερους εθνικιστές ψηφοφόρους τώρα πια, επιδιδόμενοι σε έναν συναγωνισμό άκρατου εθνικιστικού λόγου.

ΤουρκίαΚεμάλ ΚιλιτσντάρογλουΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάνεκλογές Τουρκίαειδήσεις τώρα