Κόσμος|26.05.2023 06:15

Εκλογές Τουρκία: Θα πέσουν μέσα αυτή τη φορά οι δημοσκοπήσεις; Οι τελευταίες εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα

Μαρία Ζαχαράκη

Στην τελική ευθεία για τον δεύτερο γύρο των εκλογών βρίσκεται ήδη η Τουρκία καθώς μόλις τρεις μέρες έχουν μείνει μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες και, οι δύο υποψήφιοι για την προεδρία, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, προσπαθούν να συσπειρώσουν όσους περισσότερους ψηφοφόρους μπορούν.

Αν και οι δημοσκοπήσεις για το δεύτερο γύρο δε βγήκαν, μετά την ήττα που υπέστησαν με τη μη πρόβλεψη του αποτελέσματος σήμερα η Konda, που θεωρείται από τις πλέον αξιόπιστες εταιρείες δημοσκοπήσεων, παρότι απέτυχε κι αυτή να προβλέψει τα αποτελέσματα στον 1ο γύρο,  λέει ότι είναι πιθανή μια καθαρή νίκη του Ερντογάν στον 2ο γύρο.

Konda: Επικράτηση Ερντογάν με 52,7% έναντι  47,3% του Κιλιτσντάρογλου 

Συγκεκριμένα, προβλέπει νίκη Ερντογάν με 52.7% και Κιλιτσντάρογλου με 47.3%. Η έρευνα έγινε στις 20 - 21 Μαΐου, με προσωπικές συνεντεύξεις αυτή τη φορά, όχι τηλεφωνικές, σε 34 επαρχίες της Τουρκίας. Εντωμεταξύ, στην τελική ευθεία για τις κάλπες, έρχεται άλλη μία, αρνητική είδηση, στον τομέα της οικονομίας. Συγκεκριμένα, τα καθαρά συναλλαγματικά διαθέσιμα της Τουρκίας μειώθηκαν κάτω από το μηδέν για πρώτη φορά από το 2002, σε μείον 0,2 εκατομμύρια δολάρια.

Σε τρεις ημέρες οι προεδρικές εκλογές στην Τουρκία, οι πρώτες επαναληπτικές στην ιστορία της χώρας, και το πολιτικό κλίμα προσδιορίζεται λιγότερο από τη δημόσια προεκλογική αντιπαράθεση και περισσότερο από το παρασκήνιο επαφών των δύο υποψηφίων με αρχηγούς μικρών κομμάτων, προς αναζήτηση ψήφων.

εκλογές ΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΤουρκίαειδήσεις τώραδημοσκοπήσειςΚεμάλ Κιλιτσντάρογλου