Κόσμος|26.05.2023 11:28

Εξελίξεις στην υπόθεση της μικρής Μαντλίν: Εντοπίστηκε στοιχείο για την εξαφάνισή της - Στάλθηκαν δείγματα σε εργαστήριο

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press

Οι έρευνες των Αρχών στο φράγμα της Πορτογαλίας δίνουν νέα τροπή γύρω από την υπόθεση της Μαντλίν ΜακΚαν, καθώς η πορτογαλική αστυνομία ανακοίνωσε ότι υλικό που βρέθηκε σε μια μικρή λίμνη στο Αλγκάρβε θα σταλεί στη Γερμανία για ανάλυση.

Μετά από τρεις ημέρες ανασκαφών σε μια έκταση που προεξέχει στη μικρή λίμνη Barragem do Arade στη νότια Πορτογαλία, οι αστυνομικοί αποσύρθηκαν και εκπρόσωπος της Policia Judiciaria δήλωσε ότι το υλικό που συγκεντρώθηκε θα παραδοθεί στις γερμανικές αρχές.

Ο Γερμανός εισαγγελέας Christian Wolters δήλωσε: «Φυσικά εξακολουθούμε να αναζητούμε το πτώμα. Φυσικά, δεν ψάχνουμε μόνο γι' αυτό. Υπάρχουν και άλλα πράγματα. Οποιαδήποτε ανακάλυψη ρούχων θα μπορούσε να βοηθήσει την έρευνά μας».

Η έρευνα είχε ζητηθεί από τις γερμανικές αρχές που προσπαθούν να αποδείξουν την υπόθεση ότι ο Κρίστιαν Μπρούκνερ, 45 ετών, καταδικασμένος βιαστής, σκότωσε τη Μαντλίν, η οποία ήταν τριών ετών όταν εξαφανίστηκε από το εξοχικό διαμέρισμα των γονιών της στην πορτογαλική πόλη Πράια ντα Λουζ το 2007.

Η επιχείρηση, η οποία ολοκληρώθηκε από τους Πορτογάλους και τους Γερμανούς αξιωματικούς, αλλά με τη συμμετοχή αξιωματικών της Μητροπολιτικής Αστυνομίας, περιελάμβανε την εκκαθάριση διαφόρων περιοχών σε μια όχθη στη λίμνη.

Ένα τετραγωνικό κομμάτι γης 10 μέτρων φαίνεται να ήταν το επίκεντρο της έρευνας. Η πλαγιά της όχθης είχε καθαριστεί από ξύλα και είχε κοπεί. Μια σειρά από βαθιές τρύπες είχαν σκαφτεί στο έδαφος και προφανώς είχαν αφαιρεθεί τμήματα εδάφους.

Υπήρχαν σημάδια προηγούμενης ανθρώπινης κατοίκησης, συμπεριλαμβανομένης μιας σκουριασμένης καρέκλας και μιας μπλε βαλίτσας. Η γερμανική αστυνομία δήλωσε μόνο ότι «ενδείξεις» και «πληροφορίες» την οδήγησαν να ζητήσει την έρευνα, αλλά προτάθηκε ότι οι φωτογραφίες που βρέθηκαν το 2016 είχαν παράσχει στοιχεία ότι ο Bruckner επισκεπτόταν τακτικά τη λίμνη, την οποία φέρεται να είχε περιγράψει ως «τον μικρό μου παράδεισο».

Η Κέιτ και ο Τζέρι ΜακΚαν, οι οποίοι γευμάτιζαν τάπας σε απόσταση αναπνοής από το εξοχικό τους διαμέρισμα όταν η κόρη τους εξαφανίστηκε στις 4 Μαΐου 2007, βρίσκονται τώρα αντιμέτωποι με μια τεταμένη αναμονή για τα αποτελέσματα.

Ο Wolters, η υπηρεσία του οποίου ζήτησε την επέμβαση, δήλωσε ότι θα υπάρξει μια περίοδος σιωπής.

Ο Wolters δήλωσε ότι, καθώς οι κατηγορούμενοι δεν είχαν ακόμη πρόσβαση στους φακέλους, οι αρχές δεν θα δημοσίευαν ακόμη νέα στοιχεία που θα μπορούσαν να εμπλέξουν τον Bruckner, έναν Γερμανό υπήκοο, ο οποίος ήταν ο κύριος ύποπτος για την εξαφάνιση της Madeleine.

Η επιχείρηση ήταν η μεγαλύτερη έρευνα εδώ και μια δεκαετία για την εξαφάνιση του τρίχρονου τότε παιδιού. Ήταν προγραμματισμένο να ολοκληρωθεί την Τρίτη, αλλά χρειάστηκε μια επιπλέον ημέρα για να ολοκληρωθούν οι προγραμματισμένες εργασίες.

Τι συμβαίνει με τον κύριο ύποπτο

Η γερμανική αστυνομία υπογράμμισε ότι ο κύριος ύποπτος δεν ομολόγησε ούτε προσέφερε οποιαδήποτε βοήθεια καθώς σάρωσε την περιοχή.

Ο Bruckner, ο οποίος φυλακίστηκε το 2019 για τον βιασμό μιας 72χρονης Αμερικανίδας τουρίστριας ένα μίλι μακριά από το εξοχικό διαμέρισμα των McCanns στην Praia da Luz, κατονομάστηκε επίσημα από την πορτογαλική αστυνομία ως ύποπτος ή arguido πέρυσι για την εξαφάνιση του βρετανικού παιδιού.

Το σήμα του κινητού του τηλεφώνου είχε εντοπιστεί στην άμεση περιοχή του θέρετρου Mark Warner Oceans, όπου διέμεναν οι McCanns την ημέρα της εξαφάνισης της Μαντλίν. Δεν του έχει απαγγελθεί καμία κατηγορία για αδίκημα σε σχέση με την υπόθεση της Μαντλίν και έχει αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμειξη.

Τον περασμένο μήνα, ένα γερμανικό δικαστήριο δήλωσε ότι ακυρώνει μια δίκη για σεξουαλικά αδικήματα εναντίον του Bruckner για κατηγορίες που δεν σχετίζονται με την εξαφάνιση της McCann, αλλά που επίσης λέγεται ότι έλαβαν χώρα στην Πορτογαλία, με την αιτιολογία ότι η περιοχή όπου βρίσκεται δεν είναι το τελευταίο μέρος όπου έζησε στη Γερμανία.

Αντιμετώπιζε ποινική δίωξη στο Braunschweig για τρία αδικήματα που αφορούσαν σε διακεκριμένο βιασμό γυναικών και δύο αδικήματα σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών. Τα φερόμενα αδικήματα έλαβαν χώρα στην Πορτογαλία μεταξύ Δεκεμβρίου 2000 και Ιουλίου 2017. Η δύναμη του Braunschweig αμφισβητεί την απόφαση.

Ο Mark Hofmann, εγκληματολόγος στη Γερμανία, δήλωσε ότι ο Bruckner, ο οποίος εκτίει ποινή φυλάκισης επτά ετών, είχε ιστορικό στο να κρατά "τρόπαια" από τα εγκλήματά του. Ο ίδιος δήλωσε: "Ο κ: "Από ιστορίες συνομιλιών με ομοϊδεάτες του και από άλλα εγκλήματα είναι γνωστό ότι ο Christian B τείνει να κάνει ακριβώς αυτό: να τεκμηριώνει τα εγκλήματά του".

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠορτογαλίαεξαφάνισηΜαντλίν ΜακΚανειδήσεις τώραΓερμανία