Κόσμος|26.05.2023 18:22

Επίκειται μεγάλη έκρηξη του ηφαιστείου Popo; Το βουνό που βρυχάται κοντά στο Μέξικο Σίτυ καλύπτει τις πόλεις με τέφρα και ακυρώνει τις πτήσεις

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press

Σε απόσταση λίγων μόνο ωρών από μία από τις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου, το Μέξικο Σίτυ, το ηφαίστειο Popocatepetl, καλύπτει τις κοντινές εκτάσεις με στάχτη και διαταράσσει τις πτήσεις στο πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο της Λατινικής Αμερικής.

Καθημερινά, εκατοντάδες εκρήξεις εκτοξεύουν λάβα, από τη χιονισμένη κορυφή του Popocatepetl, σε ύψος 5.000 μέτρων. Σε ακτίνα 95 χιλιομέτρων γύρω από το βουνό ζουν περίπου 25 εκατομμύρια άνθρωποι ενώ οι ηφαιστειολόγοι λένε ότι, παρότι μία μαζική έκρηξη δε φαίνεται να επίκειται, είναι πιθανό οι μικρότερες εκρήξεις να συνεχιστούν, όπως συνέβαινε στο παρελθόν επί δεκαετίες.

Τι συμβαίνει με το Popocatepetl;

Από το 1994 παρατηρείται έξαρση της δραστηριότητας του ηφαιστείου που είναι γνωστό με το χαϊδευτικό «Popo». Επιστήμονες του Εθνικού Αυτόνομου Πανεπιστημίου του Μεξικού (UNAM) παρακολουθούν καθημερινά τη δραστηριότητά του.

Μεταξύ 2000 και 2003 αλλά και 2012 και 2016, υπήρχαν περίοδοι έντονης δραστηριότητας. Το 2000, αυτή η δραστηριότητα προκάλεσε κόκκινο συναγερμό και εκκενώσεις, ωστόσο το ηφαίστειο ηρέμησε και πάλι. Τις τελευταίες εβδομάδες, το Popo εισήλθε σε μία ακόμα από αυτές τις περιόδους. Οι Αρχές αύξησαν τον συναγερμό στο κίτρινο όταν από το ηφαίστειο άρχισαν να εκτοξεύονται τέφρα, αέριο και λάβα. Πρόκειται για το δεύτερο επίπεδο σε μια κλίμακα τύπου φωτεινού σηματοδότη, το οποίο, ωστόσο, απέχει ακόμη από το κόκκινο. Οι προηγούμενες αυξήσεις της δραστηριότητας χρονολογούνται αιώνες πριν. Προϊσπανικά γραπτά μιλούν για έντονη δραστηριότητα στο Popocatepetl στις αρχές του 16ου αιώνα.

Επίκειται μεγάλη έκρηξη;

Επιστήμονες και Αρχές υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα τρέχοντα κύματα μικρών εκρήξεων στο Popo θα μετατραπούν σε κάτι πιο καταστροφικό. Όπως δήλωσε ο ανώτερος ερευνητής γεωφυσικής στο UNAM στην Πόλη του Μεξικού, Servando de la Cruz Reyna, στο Associated Press, η πρόσφατη δραστηριότητα του ηφαιστείου δεν υποδεικνύει «τίποτα νέο ή εκπληκτικό». «Η πιθανότητα αυτό να συνεχιστεί όπως συνέβαινε στο παρελθόν είναι πολύ μεγαλύτερη από την πιθανότητα να αυξηθεί σε πολύ υψηλότερα επίπεδα», σημείωσε. Το Popocatepetl είναι ενεργό εδώ και μισό εκατομμύριο χρόνια. Η τελευταία μεγάλη έκρηξή του συνέβη πριν από περισσότερα από χίλια χρόνια.

Ποιες είναι οι κινήσεις των Αρχών;

Σε δεκάδες δήμους, σε τρεις πολιτείες, οι τοπικές Αρχές έκλεισαν τα σχολεία και έθεσαν τον στρατό σε επιφυλακή. Επίσης, προετοίμασαν καταφύγια και έλεγξαν τους διαδρόμους εκκένωσης. Συνιστούν, ωστόσο, την ψυχραιμία των πολιτών. Τη Δευτέρα, ο Μεξικανός πρόεδρος Andres Manuel Lopez Obrador δήλωσε στην πρωινή του ενημέρωση ότι «η κινητικότητα του ηφαιστείου παρακολουθείται 24 ώρες το 24ωρο».

Ποια είναι τα πιθανά σενάρια;

Όπως εξηγεί ο ηφαιστειολόγος στο Ινστιτούτο Γεωφυσικής, Robin Campion, η πρόσφατη δραστηριότητα του Popocatepetl δεν προμηνύει απαραίτητα κάτι κακό. Ο ερευνητής εξηγεί ότι, οι μικρές εκρήξεις εκτονώνουν την πίεση από το μάγμα, στο εσωτερικό του βουνού, και πιθανότητα σημαίνουν ότι δεν θα υπάρξει συσσώρευση και μεγαλύτερη έκρηξη. «Το καλό είναι ότι απελευθερώνει συνεχώς ενέργεια. Ας ελπίσουμε ότι αυτό θα συνεχίσει να γίνεται με τους τωρινούς, σταθερούς και μέτριας έντασης ρυθμούς, ώστε να μην εκραγεί ολόκληρο, όπως συνέβαινε κατά τους προϊστορικούς χρόνους», σημειώνει.

Ωστόσο, η τέφρα όσο συνεχίζει να «φουσκώνει», θα μπορούσε τελικά να αποτελέσει πρόβλημα για τις γύρω περιοχές, ειδικά αυτές που βρίσκονται σε μία ακτίνα 120 χιλιομέτρων γύρω από το ηφαίστειο, αλλά και στην Πόλη του Μεξικού. Παρότι καθαυτή η τέφρα δεν είναι τοξική, όπως εξηγεί ο , επικεφαλής της Εθνικής Σεισμολογικής Υπηρεσίας του UNAM, Carlos Valdes, θα μπορούσε να επηρεάσει την αναπνοή και την ποιότητα του αέρα, καθώς και να συνεχίσει να επηρεάζει τις πτήσεις από και προς το διεθνές αεροδρόμιο της Πόλης του Μεξικού.

Όσο η τέφρα εξακολουθεί να κινείται προς το νότιο Μεξικό, ο ίδιος και άλλοι επιστήμονες που παρακολουθούν τη δραστηριότητα του Popo αναμένουν ότι, τον Ιούνιο, η κατεύθυνση των ανέμων θα αλλάξει και η τέφρα θα φτάσει την πρωτεύουσα. Ήδη το Σάββατο, η ηφαιστειακή τέφρα που μεταφέρθηκε από την αλλαγή των ανέμων υποχρέωσε τις Αρχές σε προσωρινό κλείσιμο του αεροδρομίου της πόλης. Άλλοι εξέφρασαν ανησυχίες ότι το βάρος της στάχτης που συσσωρεύεται θα μπορούσε να καταρρεύσει τα επισφαλώς κατασκευασμένα σπίτια σε φτωχότερες περιοχές του Μεξικού. Οι επιστήμονες, μεταξύ των οποίων και ο Valdes, συνέστησαν στους πολίτες να πλένουν τα μάτια τους και να φορούν μάσκες προσώπου. «Οι συνέπειες ήταν αισθητές, ωστόσο ο μόνος κίνδυνος που αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε είναι η τέφρα. Οι κάτοικοι δεν πρέπει να φοβούνται. Περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, αυτό που πρέπει να κάνουν είναι να λαμβάνουν προφυλάξεις».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραΜεξικόέκρηξηηφαίστειο