Κόσμος|29.05.2023 16:27

Μελβούρνη: Σεισμός 3,8 Ρίχτερ αλλά... ο μεγαλύτερος εδώ και 120 χρόνια - Στους δρόμους οι κάτοικοι - «Σαν να συνετρίβη αεροπλάνο»

Newsroom

Για πρώτη φορά μετά από 120 χρόνια, η Μελβούρνη βίωσε ένα μεγάλο σεισμό προκαλώντας αναστάτωση στους κατοίκους αλλά τελικά πολύ μικρές ζημιές.

Ο σπάνιος αυτός σεισμός μεγέθους 3,8 βαθμών έπληξε το βορειοδυτικό προάστιο Sunbury στις 23:41μ.μ. τοπική ώρα σε βάθος 2 χιλιομέτρων, σύμφωνα με την κυβερνητική υπηρεσία Geoscience Australia.

Ο Adam Pascale, επικεφαλής επιστήμονας του Κέντρου Σεισμολογικών Ερευνών με έδρα τη Βικτώρια, δήλωσε ότι ο σεισμός ήταν ο μεγαλύτερος σε απόσταση 40 χιλιομέτρων από τη Μελβούρνη από τότε που σημειώθηκε σεισμός μεγέθους 4,5 βαθμών το 1902.

"Με ξύπνησε! Πιθανώς 5-10 δευτερόλεπτα μικρής δόνησης. Η αδρεναλίνη δεν έχει διαλυθεί ακόμη...". ανέφερε η Pascale στο Twitter.

Η Geoscience Australia είπε ότι είχε λάβει περισσότερες από 21.000 αναφορές για τον σεισμό, με ωστικά κύματα να γίνονται αισθητά μέχρι την πόλη Bendigo, περίπου 150 χιλιόμετρα βόρεια της Μελβούρνης και νότια ως το Χόμπαρτ στο νησί της Τασμανίας.

«Σαν να συνετρίβη αεροπλάνο»

«Ένιωσα σαν να συνετρίβη αεροπλάνο δίπλα στο σπίτι μου ή κάτι τέτοιο», δήλωσε ένας κάτοικος στο CNN.

«Βρίσκομαι στον 70ό όροφο του Eureka Tower και ολόκληρο το κτίριο ταλαντεύτηκε μερικά μέτρα», ανέφερε ένας άλλος κάτοικος της Μελβούρνης στο Twitter.

Ένα άτομο δήλωσε ότι έτρεξε έξω από το σπίτι με τις πιτζάμες του. «Το παλιό μας σπίτι ακουγόταν σαν να το είχαν διαρρήξει», πρόσθεσε, σύμφωνα με το Sky News Australia.

Το Γραφείο Μετεωρολογίας της Αυστραλίας ανέφερε στο Twitter ότι δεν υπήρχε απειλή τσουνάμι από τον σεισμό, αν και οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης προειδοποίησαν για πιθανούς μετασεισμούς.

Σημειώνεται ότι, οι σεισμοί δεν είναι τόσο συχνοί στην Αυστραλία, αν και η ήπειρος παρουσιάζει σεισμική δραστηριότητα λόγω της κίνησης των τεκτονικών πλακών. Το 2021, σημειώθηκε σεισμός στη Βικτώρια μεγέθους 5,9 βαθμών, ο οποιος προκάλεσε κάποιες μικρές ζημιές στη Μελβούρνη, παρά το γεγονός ότι χτύπησε σχεδόν 200 χιλιόμετρα μακριά.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΜελβούρνηΑυστραλίασεισμόςειδήσεις τώρασεισμός τώρα