Κόσμος|29.05.2023 22:13

Γιατί ο Πέδρο Σάντσεθ προκήρυξε πρόωρες εκλογές: Η στρατηγική για αιφνιδιασμό και αποδυνάμωση της ακροδεξιάς

Newsroom

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ προκήρυξε πρόωρες εκλογές τη Δευτέρα, σε μια προσπάθεια να αιφνιδιάσει τους συντηρητικούς αντιπάλους του και να δώσει στο σοσιαλιστικό κόμμα του που παραπαίει τις καλύτερες πιθανότητες να διατηρήσει την εξουσία πριν αποδυναμωθεί περαιτέρω η υποστήριξή του.

Ο Σάντσεθ, ο οποίος έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι θέλει να υπηρετήσει μια πλήρη θητεία, έκανε την απροσδόκητη αυτή ανακοίνωση μια ημέρα μετά την καταψήφιση των αριστερών κομμάτων σε περιφερειακή ψηφοφορία.

Η κίνησή του να επισπεύσει τις εκλογές τον Ιούλιο από τα τέλη του 2023 αιφνιδίασε το μεγαλύτερο μέρος της κυβέρνησής του, ακόμη και ορισμένα μέλη του στενού του κύκλου, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στον πρωθυπουργό.

Όμως, καθώς ο ηγέτης της συντηρητικής αντιπολίτευσης Αλμπέρτο Νούνιεθ Φέιχο κάλεσε τους ψηφοφόρους να τον αναδείξουν επόμενο ηγέτη της Ισπανίας, πολιτικοί εμπειρογνώμονες δήλωσαν ότι ο Σάντσεθ - του οποίου η φήμη ως πολιτικού ριψοκίνδυνου έχει ήδη εδραιωθεί - είχε στοιχηματίσει ότι οι αντίπαλοί του δεν θα είναι έτοιμοι να διεξάγουν μια συντονισμένη εκστρατεία για την ψηφοφορία της 23ης Ιουλίου.

Η ήττα στις δημοτικές εκλογές

Ο Σάντσεθ περιέγραψε την καταστροφική ήττα της Κυριακής ως σαφή ψήφο δυσπιστίας στην κυβέρνηση συνασπισμού του και δήλωσε ότι αισθάνεται υποχρεωμένος να «αναλάβει προσωπικά την ευθύνη» για το αποτέλεσμα.

Το κυρίαρχο Λαϊκό Κόμμα (PP) του Φέιχο κέρδισε τον απόλυτο έλεγχο δύο περιφερειακών διοικήσεων και θα μπορούσε να διοικήσει άλλες έξι σε συνεργασία με το ακροδεξιό Vox, ο ηγέτης του οποίου δήλωσε έτοιμος να σχηματίσει συνασπισμό με το PP. Συνολικά, διεκδικήθηκαν 12 περιφέρειες.

Ο Σάντσεθ δήλωσε ότι πρέπει «να αναζητήσει μια διευκρίνιση σχετικά με τις επιθυμίες του ισπανικού λαού, μια διευκρίνιση σχετικά με την πολιτική κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσει η κυβέρνηση και σχετικά με τις πολιτικές δυνάμεις που πρέπει να οδηγήσουν τη χώρα σε αυτή τη φάση».

«...Πιστεύω ότι είναι απαραίτητο να ανταποκριθούμε και να υποβάλουμε τη δημοκρατική μας εντολή στη βούληση του λαού», είπε σε τηλεοπτικό διάγγελμα.

Τα αποτελέσματα της Κυριακής δείχνουν ότι το ΡΡ και το ακροδεξιό Vox θα μπορούσαν να εκθρονίσουν το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE) του Σάντσεθ, αν επαναλάμβαναν αυτή την επίδοση σε εθνικό επίπεδο.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Σάντσεθ είχε δηλώσει προηγουμένως ότι οι εθνικές εκλογές θα γίνουν τον Δεκέμβριο και είναι σπάνιο για μια ισπανική κυβέρνηση να προκηρύσσει πρόωρες εκλογές μετά από κακές περιφερειακές εκλογές - ειδικά όταν μεγάλο μέρος της χώρας θα βρίσκεται σε διακοπές.

Η στρατηγική του Σάντσεθ

Ο Πάμπλο Σιμόν, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Carlos III της Μαδρίτης, δήλωσε ότι η στρατηγική του Σάντσεθ μπορεί να είναι να συγκεντρώσει υποστήριξη εγείροντας το φάσμα ενός πρώτου ακροδεξιού κόμματος στην κυβέρνηση από τότε που πέθανε ο δικτάτορας Φρανσίσκο Φράνκο το 1975, σε μια εποχή που η Ισπανία θα έχει επίσης την εξάμηνη προεδρία της ΕΕ.

«Αν αυτό που φιλοδοξεί να κάνει είναι να κινητοποιήσει την Αριστερά με τον φόβο του Vox, οι διαπραγματεύσεις του Vox με το PP σε όλη αυτή την περίοδο θα λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου», δήλωσε ο Σιμόν.

Πηγές προσκείμενες στον πρωθυπουργό δήλωσαν ότι σχεδόν κανείς στην κυβέρνηση δεν γνώριζε εκ των προτέρων την απόφασή του.

«Η κίνηση αυτή μας αιφνιδίασε, αλλά τώρα που το γνωρίζουμε, είναι η τολμηρή χειρονομία που χρειαζόμαστε για να κερδίσουμε», δήλωσε υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος.

Ο David Hernandez Martinez, καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Complutense της Μαδρίτης, δήλωσε ότι ο Sanchez ήλπιζε να χρησιμοποιήσει την προεδρία της Ισπανίας στην ΕΕ για να πουλήσει τον εαυτό του στους ψηφοφόρους ως διεθνή πολιτικό άνδρα και «αυτό βάζει ένα τεράστιο εμπόδιο στα σχέδιά του».

Αλλά ο πρωθυπουργός έχει γίνει γνωστός για την ανάληψη απροσδόκητων πολιτικών κινδύνων.

Ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιούνιο του 2018 κερδίζοντας την πρώτη ψηφοφορία δυσπιστίας στην ιστορία της Ισπανίας, απομακρύνοντας τον πρωθυπουργό του PP Μαριάνο Ραχόι μετά από διαπραγματεύσεις για ένα σύμφωνο με τα καταλανικά και βασκικά κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας. Η αστάθεια της κυβέρνησής του τον ανάγκασε να προκηρύξει δύο φορές πρόωρες εκλογές το 2019.

Την Κυριακή, ενώ το PSOE έχασε 400.000 ψήφους σε σύγκριση με τις τοπικές εκλογές του 2019 σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο ακροαριστερός νεότερος εταίρος του στον συνασπισμό Podemos έχασε έδαφος σε όλους τους τομείς, αποδυναμώνοντας περαιτέρω τη θέση του Σάντσεθ.

Τόσο το PP όσο και το αντιμεταναστευτικό Vox σημείωσαν καλύτερες επιδόσεις από τις αναμενόμενες.

Το PP κέρδισε την απόλυτη πλειοψηφία στην πρωτεύουσα Μαδρίτη, ενώ οι Σοσιαλιστές έχασαν τον έλεγχο της Βαλένθια, της Αραγονίας και των Βαλεαρίδων νήσων, καθώς και του νοτιοδυτικού προπυργίου τους, της Εξτρεμαδούρα και των πόλεων Βαλένθια και Σεβίλλη.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραεκλογές ΙσπανίαΠέδρο Σάντσεθακροδεξιά