Κόσμος|30.05.2023 17:58

Σύγχυση με την επινίκια ομιλία του Ερντογάν: Εξαφανίστηκαν από τη μετάφραση οι προσβολές κατά του Κιλιτσντάρογλου

Μαρία Ζαχαράκη

Η ομιλία του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά τη νίκη του στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών προκάλεσε διαμάχη για τη μετάφραση. Στη μετάφραση που δημοσιεύθηκε στον επίσημο ιστότοπο της προεδρίας της Δημοκρατίας της Τουρκίας, αποκαλύφθηκε ότι ορισμένες δηλώσεις της ομιλίας του Ερντογάν δεν συμπεριλήφθηκαν στο κείμενο της αγγλικής μετάφρασης.

Ο ανταποκριτής των Times του Λονδίνου στην Τουρκία, ο οποίος σημείωσε ότι η αγγλική μετάφραση της ομιλίας του Ερντογάν στο μπαλκόνι είχε υποστεί σοβαρές αλλαγές, δήλωσε: «Κάποια από τα σαρκαστικά του σχόλια για την αντιπολίτευση και τις κακόβουλες ξένες δυνάμεις έχουν παραλειφθεί».

Σύμφωνα με την αγγλική μετάφραση, οι επικριτικές παρατηρήσεις του Ερντογάν για τον αντίπαλό του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και τα σχόλιά του για τον Σελαχατίν Ντεμιρτάς δεν συμπεριλήφθηκαν στη μετάφραση. Συγκεκριμένα, οι δηλώσεις του κατά του Κιλιτσντάρογλου, όπως «Τώρα, δεν είμαι λογιστής εδώ, αλλά νομίζω ότι υπάρχει ένα λάθος στον υπολογισμό του λογιστή» και τα λόγια του Ερντογάν περί τρομοκρατίας ή για τον Σελαχατίν Ντεμιρτάς δεν συμπεριλήφθηκαν στο κείμενο της μετάφρασης.

Επίσης, αφαιρέθηκαν οι δηλώσεις του Ερντογάν: «Τώρα εξορύσσεται πετρέλαιο στο Γκαμπάρ, όχι με το να κοιμόμαστε, αλλά δουλεύοντας. Προηγουμένως δεν μπορούσαμε να εξάγουμε πετρέλαιο εκεί, επειδή οι τρομοκράτες, με τους οποίους ο κ. Κεμάλ είχε επαφήέριχναν εκεί μπετόν, αλλά τώρα το εξορύξαμε».

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή των Times, «υπάρχει άλλο μήνυμα για το εγχώριο ακροατήριό του κι άλλο για τους ξένους που πρέπει να κρατήσει στο πλευρό του, ό,τι κι αν λέει».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΤουρκίαΚεμάλ Κιλιτσντάρογλουεκλογές ΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάνειδήσεις τώρα