Κόσμος|31.05.2023 06:00

Τουρκία: Οι 3 προτεραιότητες Ερντογάν μετά τη νίκη του και ο «γρίφος» των κρίσιμων υπουργείων: Θα καταφέρει να προσεγγίσει τη Δύση;

Μαρία Ζαχαράκη

Μια «μπάλα φωτιάς» περιμένει τον Ερντογάν μετά την επανεκλογή του στην τουρκική προεδρία, καθώς σύμφωνα με όσα συζητούνται στην Τουρκία, ξεκινά τη νέα εποχή με τρεις προτεραιότητες. Αυτές είναι: να διορθώσει την οικονομία, να φύγουν οι Σύροι πρόσφυγες, να φτιαχτούν 650.000 σπίτια για τους σεισμόπληκτους και να αλλάξει το σύνταγμα και το εκλογικό σύστημα.

Το «φλερτ» προς τη Δύση

Το θέμα όμως για τον Ερντογάν είναι να τοποθετήσει αυτή τη φορά και τα σωστά πρόσωπα για να πετύχουν οι προτεραιότητες. Ειδικά στο υπουργείο της Οικονομίας και συνακόλουθα στο Εξωτερικών γιατί το στοίχημα είναι να συμπαθήσει η Δύση ξανά την κυβέρνηση Ερντογάν.

Γι’ αυτό το λόγο χρειάζεται υπουργούς με πιο δυτικό προφίλ, πιο μετριοπαθείς και συμπαθείς και στη συνέχεια ο κωδικός πρόσβασης για να ανακτήσει την εμπιστοσύνη της Δύσης θα είναι ίδιος για όλους: Real politik και win win.

Το ποιος θα υπηρετήσει στο υπουργικό συμβούλιο του προέδρου είναι εξαιρετικά σημαντικό σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο καθώς θα δείξει τι είδους πολιτική θα ασκήσει ο Ερντογάν τα επόμενα 5 χρόνια. Θα είναι φιλικός με τη Δύση; Λιγότερο πολωτικός; Ή ίσως και τα δύο;

Τρικυμία στην αντιπολίτευση

Στην πλευρά της αντιπολίτευσης το μέλλον είναι αβέβαιο, καθώς όπως λένε στην Τουρκία, σε κάθε υγιή δημοκρατία, όταν χάνεις τις εκλογές, παραιτείσαι. Αλλά όχι στην Τουρκία. Ο Κιλιτσντάρογλου έχασε με διαφορά 4 μονάδων και δεν υπήρξε καμία ένδειξη διάθεσης παραίτησης, ούτε παραδέχτηκε την ήττα του, ούτε συνεχάρη τον Ερντογάν για τη νίκη του.

Οι κινήσεις του ηγέτη της αντιπολίτευσης αποτελούν αίνιγμα. Άνθρωποι γύρω του τον συμβουλεύουν να μην φύγει έτσι ώστε να μη διαλυθεί το «Τραπέζι των Έξι» και η συμμαχία με τους Κούρδους κάτι που θα σήμαινε καταστροφή για τις δημοτικές εκλογές που απέχουν μόλις 10 μήνες.

Άρα επόμενος στόχος και κυβέρνησης και αντιπολίτευσης αυτή τη στιγμή, είναι οι δημοτικές εκλογές το Μάρτη του 2024 και ειδικά το όνομα, Εκρέμ Ιμάμογλου.

τουρκικό ΥΠΕΞΤουρκίαεκλογές ΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάνειδήσεις τώρα