Κόσμος|01.06.2023 22:15

Έβερεστ: Δραματική διάσωση ορειβάτη στη «ζώνη του θανάτου» - Καρέ καρέ η επιχείρηση στους -30 βαθμούς

Newsroom

Ένας Μαλαισιανός ορειβάτης επέζησε μετά βίας αφού ένας οδηγός από το Νεπάλ, ένας σέρπα, τον κατέβασε από κάτω από την κορυφή του Έβερεστ σε μια πολύ ασυνήθιστη διάσωση σε μεγάλο υψόμετρο.

Ο Gelje Sherpa, 30 ετών, καθοδηγούσε έναν Κινέζο πελάτη του στην κορυφή του Έβερεστ ύψους 8.849 μέτρων στις 18 Μαΐου, όταν είδε τον Μαλαισιανό ορειβάτη να κρατιέται από ένα σχοινί και να τρέμει από το υπερβολικό κρύο στην περιοχή που είναι γνωστή ως ζώνη θανάτου, όπου οι θερμοκρασίες μπορεί να πέσουν στους -30 βαθμούς Κελσίου ή και χαμηλότερα.

Ο Gelje έσυρε τον ορειβάτη 600 μέτρα κάτω από το Μπαλκόνι στο Νότιο Στήλη, σε διάστημα περίπου έξι ωρών, όπου ο Nima Tashi Sherpa, ένας άλλος οδηγός, συμμετείχε στη διάσωση.

Ο Gelje είπε ότι: «Τυλίξαμε τον ορειβάτη σε ένα στρώμα ύπνου, τον σύραμε στο χιόνι ή τον μεταφέραμε εναλλάξ στις πλάτες μας στον καταυλισμό τρία».

Ένα ελικόπτερο που χρησιμοποίησε ένα μακρύ σχοινί σήκωσε τον ορειβάτη από τον καταυλισμό τρία σε ύψος 7.162 μέτρων κάτω στον καταυλισμό βάσης.

«Είναι σχεδόν αδύνατο να διασωθούν ορειβάτες σε αυτό το υψόμετρο», δήλωσε ο Bigyan Koirala, αξιωματούχος του τμήματος τουρισμού. «Πρόκειται για μια πολύ σπάνια επιχείρηση».

Ο Gelje δήλωσε ότι έπεισε τον Κινέζο πελάτη του να εγκαταλείψει την προσπάθειά του να ανέβει στην κορυφή και να κατέβει στο βουνό, λέγοντας ότι ήταν σημαντικό γι' αυτόν να διασώσει τον ορειβάτη. «Η διάσωση μιας ζωής είναι πιο σημαντική από την προσευχή στο μοναστήρι», δήλωσε ο Gelje, ένας ευσεβής βουδιστής.

Ο Tashi Lakpa Sherpa της εταιρείας Seven Summit Treks, η οποία παρείχε υλικοτεχνική υποστήριξη στον Μαλαισιανό ορειβάτη, αρνήθηκε να τον κατονομάσει, επικαλούμενος την ιδιωτική ζωή του πελάτη του. Ο ορειβάτης επιβιβάστηκε σε πτήση για τη Μαλαισία την περασμένη εβδομάδα.

Το Νεπάλ εξέδωσε 478 άδειες ρεκόρ για το Έβερεστ κατά τη διάρκεια της φετινής περιόδου αναρρίχησης από τον Μάρτιο έως τον Μάιο. Τουλάχιστον 12 ορειβάτες έχασαν τη ζωή τους, ο μεγαλύτερος αριθμός εδώ και οκτώ χρόνια, και άλλοι πέντε εξακολουθούν να αγνοούνται στις πλαγιές του Έβερεστ.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

διάσωσηΈβερεστειδήσεις τώραΝεπάλορειβάτης