Κόσμος|05.06.2023 19:51

Τουρκία – Νέος υπουργός Άμυνας: «Θα εργαστούμε ακατάπαυστα για τη Γαλάζια Πατρίδα και τους Αιθέρες της»

Μαρία Ζαχαράκη

Ο Γιασάρ Γκιουλέρ, ο οποίος διορίστηκε υπουργός Εθνικής Άμυνας στο νέο υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης της Τουρκίας, στη θέση του Χουλουσί Ακάρκατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής, έδωσε έμφαση στον αγώνα κατά της τρομοκρατία, ενώ δεν παρέλειψε ούτε εκείνος την αναφορά στη Γαλάζια Πατρίδα κατά τις προγραμματικές του δηλώσεις, προσθέτοντας μάλιστα στο γνωστό δόγμα και την προστασία των Αιθέρων της Τουρκίας.

«Να είστε σίγουροι ότι θα εργαστούμε ακατάπαυστα και χωρίς να προσβλέπουμε σε ανταλλάγματα για την προστασία όλων των δικαιωμάτων και συμφερόντων της χώρας μας, που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, και για τη διασφάλιση της ειρήνης και της ασφάλειας της πατρίδας μας, ιδιαίτερα της Γαλάζιας Πατρίδας και των Αιθέρων μας».

«Θα συνεχίσουμε τον αγώνα κατά όλων των ειδών των τρομοκρατικών οργανώσεων μέχρι να εξουδετερωθεί και ο τελευταίος τρομοκράτης», σημείωσε. Ο Γκιουλέρ ευχαρίστησε τον φίλο του και συνοδοιπόρο εδώ και δεκαετίες, Χουλουσί Ακάρ, για τις «πολύτιμες υπηρεσίες», που πρόσφερε το κράτος και το έθνος της Τουρκίας.

«Όπως γνωρίζετε, πρόκειται για μια αλλαγή σημαίας. Αναλαμβάνω αυτή τη σημαία με επίγνωση της ευθύνης που μου ανατέθηκε. Κατά τη διάρκεια της θητείας μου, θα πολεμήσουμε την τρομοκρατία με αποφασιστικότητα και επιμονή».

Ο νέος υπουργός Άμυνας της Τουρκίας συμπεριέλαβε και τους γκιουλενιστές στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. «Προκειμένου να εκπληρώσουμε τα καθήκοντά μας σε αυτούς τους τομείς ευθύνης του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, σας διαβεβαιώνουμε ότι θα εργαστούμε αδιάκοπα για την προστασία όλων των δικαιωμάτων της χώρας μας σε αρμονία, συντονισμό και διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς με διαφάνεια, σε πλήρη συμμόρφωση με τις αρχές και τις μεταρρυθμίσεις του Ατατούρκ και σε πλήρη συμμόρφωση με το Σύνταγμα», ανέφερε.

Από την πλευρά του ο Χουλουσί Ακάρ τόνισε τις πολλές επιχειρήσεις στο εσωτερικό και το εξωτερικό των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. «Προσπαθήσαμε να εκπληρώσουμε το καθήκον που αναλάβαμε από τον Ιούλιο του 2018 με μεγάλες θυσίες, χωρίς να προκαλέσουμε κανένα πρόβλημα στον πρόεδρό μας. Ολοκληρώσαμε αυτό το καθήκον με καθαρό το μέτωπό μας. Διανύουμε μια ιστορική περίοδο. Διανύουμε μια περίοδο κατά την οποία οι παγκόσμιες και περιφερειακές εξελίξεις συνεχίζονται αδιάκοπα. Αντιμετωπίζουμε ολοένα και περισσότερους κινδύνους, απειλές και κινδύνους γύρω μας. Έχουμε εργαστεί και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί με αποφασιστικότητα και επιμονή.

Παρακολουθήσαμε στενά τις επιδόσεις των συναδέλφων μας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και παρατηρήσαμε το πραγματικά επιτυχημένο και με αυτοθυσία έργο τους. Υπό την ηγεσία του προέδρου μας, η Τουρκία απέκτησε γόητρο. Κατά συνέπεια, οι ευθύνες της αποστολής έχουν αυξηθεί. Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, του οποίου τα καθήκοντα και οι ευθύνες αυξήθηκαν με τη νέα του δομή, πραγματοποίησε τις πιο αποτελεσματικές επιχειρήσεις και ασκήσεις στην ιστορία της Δημοκρατίας. Τα σύνορά μας έχουν προστατευθεί, κανείς δεν πρέπει να έχει αμφιβολίες γι' αυτό», είπε ο Χουλουσί Ακάρ, προαναγγέλλοντας και νέες επιχειρήσεις εκτός των συνόρων από την Τουρκία.

«Εκτεταμένες επιχειρήσεις έχουν διεξαχθεί και θα συνεχίσουν να διεξάγονται στην Τουρκία και πέραν των συνόρων. Έχουν εισέλθει σε μέρη που έλεγαν ότι είναι απροσπέλαστα, έχουν αναρριχηθεί σε μέρη που δεν μπορούσαν να σκαρφαλώσουν και έχουν φθάσει σε μέρη που έλεγαν ότι είναι απρόσιτα. Και η τρομοκρατία στο εσωτερικό έχει εξαλειφθεί και οι επιθέσεις κατά της Τουρκίας από την άλλη πλευρά των συνόρων έχουν εξαλειφθεί.

Έχουμε εργαστεί, υποστηρίξει και θα συνεχίσουμε την υποστήριξή μας όταν μπορούμε για την απελευθέρωση του Καραμπάχ, της πατρίδας του Αζερμπαϊτζάν, με την οποία έχουμε μια κατανόηση 2 κρατών ένα έθνος.

Η Τουρκία ανέλαβε ενεργό, σημαντικό, εποικοδομητικό και προσανατολισμένο στη λύση ρόλο στις προετοιμασίες για τη συμφωνία μεταφοράς σιτηρών. Εκτός από όλες αυτές τις δραστηριότητες των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, αντιμετωπίσαμε την καταστροφή από το σεισμό στις 6 Φεβρουαρίου. Το υπουργείο μας κινητοποίησε όλα τα μέσα του δουλεύοντας ώμο με ώμο, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου μας, και το έργο συνεχίζεται. Το έργο στην περιοχή θα συνεχιστεί μέχρι την ομαλοποίηση, κανένας από τους σεισμοπαθείς μας δεν είναι μόνος του».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τουρκίαειδήσεις τώραυπουργός ΆμυναςΧουλούσι Ακάρ