Κόσμος|06.06.2023 06:00

Τουρκία: Το μεγάλο στοίχημα για τον Ερντογάν και η πρώτη αποτίμηση για τα πρόσωπα που ανέλαβαν κρίσιμα υπουργεία – Τι λένε τα ΜΜΕ για τον Έβρο

Μαρία Ζαχαράκη

Σε εξέλιξη είναι η αλλαγή σκυτάλης στα υπουργεία της Τουρκίας, μετά τις εκλογές. Μεταξύ αυτών, και το υπουργείο εσωτερικών από το οποίο, ωστόσο, δε φαίνεται να ασχολούνται ιδιαίτερα με την υπόθεση των μεταναστών του Έβρου.

Η κάλυψη του γεγονότος είναι πολύ περιορισμένη στην Τουρκία, καθώς αυτό προβάλλεται μόνο από αντιπολιτευόμενα μέσα τα οποία κυρίως επικαλούνται ελληνικά ΜΜΕ. Άλλωστε, χθες (05/06) ήταν η πρώτη ημέρα που ανέλαβε ο Αλί Γερλίκαγια. Ο νέος υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας θεωρείται επίσης «γεράκι» ως πολιτικός. Ίσως βέβαια να μην έχει το τόσο «εκρηκτικό» ταμπεραμέντο του προκατόχου του, του Σουλεϊμάν Σοϊλού, αλλά είναι τεχνοκράτης και παθιασμένος Ερντογανικός. Γι’ αυτό και ταιριάζει πλήρως στο μοντέλο του Τούρκου προέδρου για ένα «τεχνοκρατικό υπουργικό συμβούλιο». Στο μεταναστευτικό το δείγμα γραφής του αναμένεται να φανεί πολύ σύντομα, όταν σε λίγους μήνες θα κληθεί να διαχειριστεί και να εκπληρώσει την προεκλογική υπόσχεση του Ερντογάν για την επιστροφή των Σύρων προσφύγων στην πατρίδα τους, καθώς και τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών στη Θράκη και στα τουρκικά παράλια.

Στην εξωτερική πολιτική, το στίγμα του Χακάν Φιντάν αντίστοιχα, έδωσε ο ίδιος χθες, κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής στο υπουργείο Εξωτερικών, μιλώντας για μία Τουρκία ανεξάρτητη από σφαίρες επιρροής. Ο πρώην διοικητής της ΜΙΤ έστειλε μήνυμα προς την διεθνή κοινότητα ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να κινείται ουδέτερα και ακολουθώντας πολιτική «τραμπάλας» - και με Ρωσία και με ΗΠΑ, και με Ανατολή και με Δύση. Αντίστοιχα, χθες ανέλαβε και ο  Γιασάρ Γκιουλέρ το υπουργείο Άμυνας. Ο ίδιος έστειλε ένα μήνυμα εξύψωσης εθνικού φρονήματος. «Στόχος μας να ανεβάσουμε πιο ψηλά την τουρκική σημαία», είπε κατά την τελετή παραλαβής από τον Χουλουσί Ακάρ.

Η οικονομία το μεγάλο στοίχημα στο εσωτερικό

Ωστόσο, το μεγάλο στοίχημα για το εσωτερικό της Τουρκίας είναι η οικονομία. Όλοι έχουν στρέψει εκεί το βλέμμα τους, από την επομένη της ανακοίνωσης του υπουργικού συμβουλίου. Ο νέος υπουργός Οικονομικών ανέλαβε αμέσως δράση και -σύμφωνα με τις πληροφορίες του τουρκικού Τύπου- χθες συναντήθηκε με την Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκάν, την οποία προορίζει για νέα διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας. «Το Χρυσό Κορίτσι της Τουρκίας», όπως την αποκαλούν, είναι αμερικανο-αναθρεμμένη και μεγάλο τραπεζικό στέλεχος στην Αμερική. Σύντομα θα συναντηθεί και με τον Ερντογάν. Πάντως, όλοι περιμένουν ότι σύντομα ο Σιμσέκ θα δείξει τα δείγματα γραφής του, προκειμένου να εμπνεύσει εμπιστοσύνη στις διεθνείς αγορές και τους ξένους επενδυτές.

μετανάστεςΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΈβροςΤουρκίαειδήσεις τώρα