Κόσμος|05.06.2023 21:41

Τι σηματοδοτεί για τα ελληνοτουρκικά η τοποθέτηση του Χακάν Φιντάν στο ΥΠΕΞ: Τούρκος καθηγητής πανεπιστημίου αναλύσει στο OPEN

Newsroom

Στην εκτίμηση πως η τοποθέτηση του πρώην διοικητή της ΜΙΤ Χακάν Φιντάν στη θέση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας θα σηματοδοτήσει θετικές εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, προχώρησε μιλώντας στο OPEN και τη Γεωργία Γαραντζιώτη ο Χουσεΐν Μπαγκτσί, καθηγητής εξωτερικής πολιτικής στο πανεπιστήμιο Metu.

Τούρκος αναλυτής στο OPEN: Τι σηματοδοτεί για τα ελληνοτουρκικά η τοποθέτηση του Χακάν Φιντάν στο ΥΠΕΞ

«Το νέο υπουργικό συμβούλιο του Ερντογάν είναι πολύ “μαλακό”, πολύ τεχνοκρατικό. Δε συγκροτείται από ανθρώπους που χρησιμοποιούν ρητορική πόλωσης. Αυτό είναι μια ένδειξη ότι ο Ερντογάν δεν θα συνεχίσει τη ρητορική πόλωσης, όπως στο παρελθόν, το πρώτο διάστημα, πιθανότατα στη δεύτερη περίοδο θα διορθώσει τα λάθη του και θα έχουμε περισσότερη ηρεμία και ρητορική συνεργασίας με τις γειτονικές χώρες γύρω από την Τουρκία», σημειώνει αρχικά σχολιάζοντας το νέο υπουργικό συμβούλιο της Τουρκίας.

Απαντώντας για το τι σηματοδοτεί αναφορικά με τα ελληνοτουρκικά η τοποθέτηση του τέως διοικητή της ΜΙΤ Χακάν Φιντάν στη θέση του υπουργού Εξωτερικών, σημειώνει χαρακτηριστικά: «Είναι άνθρωπος που δεν μιλάει πολύ. Είναι πολύ ισχυρός γραφειοκράτης και γνωρίζει όλες τις επαφές της κυβέρνησης σχετικά με την Κύπρο, τα θέματα της Μεσογείου και του Αιγαίου. Γνωρίζει το χαρτοφυλάκιό του και σε πόσο σημαντικό και περίπλοκο σημείο είναι αυτή τη στιγμή. Η εξωτερική πολιτική θα γίνει πιο θετική, χωρίς να προσπαθεί να γίνει πιο ανταγωνιστική με την Ελλάδα , αλλά θα προσπαθήσει να βρει λύσεις με διπλωματικό τρόπο».

Εξάλλου ο κ. Μπαγκτσί, δηλώνει αισιόδοξος πως θα υπάρξει «ξεπάγωμα» του διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας: «Η φράση “νέος διάλογος”, υπάρχει εδώ. Υπάρχουν ενδείξεις πως η τουρκική ρητορική θα επιδιώκει τη συνεργασία, γιατί ο πρόεδρος έχει καταλάβει πως η ρητορική πόλωσης δεν οδηγεί πουθενά».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάνειδήσεις τώραελληνοτουρκικάυπουργείο ΕξωτερικώνΤουρκία