Κόσμος|06.06.2023 21:10

Η μικροσκοπική χώρα της Καραϊβικής που αποκαθιστά τους Ρασταφάρι: Τους δίνει το δικαίωμα να καλλιεργούν τη μαριχουάνα τους

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press

Στην ίδια γη όπου οι σκλάβοι πρόγονοί τους αναγκάστηκαν να εργάζονται στις φυτείες των ζαχαροκάλαμων, οι Ρασταφάρι της Λίμπερτα στην Αντίγκουα μπορούν πλέον να καλλιεργούν και να καπνίζουν τελετουργικά τη μαριχουάνα τους.

Η κατανάλωση κάνναβης, για τους πιστούς Ρασταφάρι αποτελεί πρακτική που τούς φέρνει πιο κοντά στο θείο. Ωστόσο, εδώ και δεκαετίες, πολλοί από αυτούς έχουν φυλακιστεί και υποστεί φυλετικές και θρησκευτικές διακρίσεις, από τις διωκτικές αρχές, λόγω της κατανάλωσης του φυτού. Η κυβέρνηση του νησιωτικού κράτους της Αντίγκουα και Μπαρμπούντα επιχείρησε να διορθώσει το λάθος. Τα δίδυμα νησιά πρόσφατα έγιναν ένα από τα πρώτα έθνη της Καραϊβικής που χορήγησαν στους Ρασταφάρι την άδεια να καλλιεργούν και να καπνίζουν το μυστηριακό τους βότανο.

Μέλος του Ιδρύματος Ras Freeman για την Ενοποίηση των Ρασταφάρι, ο Ras Tashi, σημειώνει στο Associated Press ότι «είμαστε πιο ελεύθεροι τώρα». Ο ίδιος συνελήφθη αρκετές φορές φορές για καλλιέργεια κάνναβης, αλλά αρνήθηκε να δηλώσει ένοχος, καθώς γι΄ αυτόν πρόκειται για «ένα φυτό που δόθηκε από τον θεό». «Η κυβέρνηση μας δίνει τα θρησκευτικά μας δικαιώματα. Μπορούμε να έρθουμε και να φυτέψουμε οποιαδήποτε ποσότητα μαριχουάνας και καμία αστυνομία δεν μπορεί να έρθει και να πάρει οποιοδήποτε φυτό. Αγωνιζόμαστε γι' αυτό το δικαίωμα - και το κερδίσαμε», προσθέτει. 

Και σε άλλα μέρη του κόσμου οι Ρασταφάρι πιέζουν για αντίστοιχη προστασία της πίστης τους. Όπως σημειώνουν οι ειδικοί, ο νόμος της Αντίγκουα και Μπαρμπούντα θα μπορούσε να δώσει ώθηση σε αυτές τις προσπάθειες παγκοσμίως και μάλιστα σε μία εποχή που κοινή γνώμη και πολιτική μετατοπίζονται υπέρ της ιατρικής και ψυχαγωγικής χρήσης μαριχουάνας. Η κυβέρνηση του νησιωτικού κράτους, στο πλαίσιο της ίδιας νομοθετικής μεταρρύθμισης, αποποινικοποίησε τη χρήση μαριχουάνας και για το ευρύ κοινό. Εκτός από την εκτεταμένη θρησκευτική χρήση στους Ρασταφάρι, και οι πολίτες άλλων θρησκευτικών πεποιθήσεων μπορούν να καλλιεργούν έως τέσσερα δενδρύλλια κάνναβης ο καθένας και να κατέχουν έως 15 γραμμάρια.

 «Συνταγματικό δικαίωμα η λατρεία και η χρήση της κάνναβης»

«Ανεξαρτήτως της θρησκείας τους, πιστεύουμε ότι οφείλουμε να παρέχουμε χώρο στο “τραπέζι” για όλους», εξήγησε ο πρωθυπουργός της χώρας, Gaston Browne, στο AP. «Είναι απολύτως σημαντικό για εμάς να διασφαλίσουμε ότι αναγνωρίζεται και η πίστη των Ρασταφάρι, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που έχουμε αναγνωρίσει άλλες θρησκείες. Να αναγνωρίσουμε το συνταγματικό τους δικαίωμα να λατρεύουν και να χρησιμοποιούν την κάνναβη ως μυστήριο», συμπλήρωσε.

Η «γκάντζα», όπως είναι επίσης γνωστή η μαριχουάνα, έχει μακρά ιστορία στην Καραϊβική. Η άφιξή της είναι προγενέστερη των Ρασταφάρι. Οι μισθωτοί υπηρέτες από την Ινδία έφεραν στην Τζαμάικα το φυτό τον 19ο αιώνα. Με την άφιξή του, το φυτό έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές ως φαρμακευτικό βότανο. Μέρος της πίστης των Ρασταφάρι είναι και η απόρριψη των υλιστικών αξιών. Συχνά οι πιστοί εφαρμόζουν αυστηρούς κανόνες με βάση τη φύση – καταναλώνουν μόνο μη επεξεργασμένα τρόφιμα, ως μέρος της χορτοφαγικής διατροφή που προτάσσει η πίστη τους. Επίσης αφήνουν τα μαλλιά τους να μακραίνουν χωρίς να τα χτενίζουν, αφήνοντας τα να γίνουν ράστα. Πολλοί πιστοί αντιμετωπίζονται διαχρονικά σε όλα τα νησιά της Καραϊβικής, ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Οι αποικιοκράτες έβλεπαν με κακό μάτι την τέλεση των μυστηρίων τους με τη χρήση μαριχουάνας, αλλά και τα ράστα τους.

Ο πρωθυπουργός Browne εξηγεί ότι, μεγαλώνοντας φτωχός στην Αντίγκουα, έγινε και ο ίδιος μάρτυρας του πώς οι ενήλικες Ρασταφάρι κυνηγήθηκαν και φυλακίστηκαν από τις Αρχές, ενώ τα παιδιά τους διώχνονταν από το σχολείο εξαιτίας των μαλλιών τους. Ο ίδιος θυμήθηκε και ότι, τα μέλη των Ρασταφάρι ήταν αυτά που τον τάιζαν γενναιόδωρα γεύματα, όταν η ανύπαντρη, ψυχικά ασθενής μητέρα του πάλευε να μεγαλώσει τον ίδιο και τα αδέλφια του. «Με αγκάλιασαν. Κοινωνικοποιήθηκα αγκαλιάζοντας τους Ρασταφάρι», υπογραμμίζει.

Μετά την ανάληψη των καθηκόντων του πρωθυπουργού, το 2014, ο Browne διόρισε τον εκλιπόντα εμβληματικό ηγέτη των Ρασταφάρι, Ras Frank-I, πρεσβευτή στην Αιθιοπία. Τέσσερα χρόνια αργότερα, το 2018, ο πρωθυπουργός ζήτησε δημόσια συγγνώμη από την κοινότητα για την καταπίεση και τις θρησκευτικές διώξεις που υπέστησαν. Επίσης, υποστήριξε ότι θα πρέπει να λάβουν μερίδιο στην παραγωγή και τα οικονομικά οφέλη που προκύπτουν από τη φαρμακευτική κάνναβη ως αποζημίωση «για τα λάθη που προκλήθηκαν σε αυτή τη σημαντική μειονοτική ομάδα στις χώρες μας».

Η κυβέρνηση Browne συνέβαλλε καθοριστικά και στην οικοδόμηση ενός δημόσιου σχολείου, που διοικείται από τους Ρασταφάρι. Νωρίτερα φέτος, συναντήθηκε με ομάδες των πιστών και τους χορήγησε άδειες από την αρμόδια Αρχή της χώρας για την  καλλιέργεια του φυτού για θρησκευτικούς σκοπούς. «Έχουμε υιοθετήσει πολλές ευρωπαϊκές και μη ευρωπαϊκές θρησκείες και έχουμε μια παναφρικανική θρησκεία και, αντί να την αγκαλιάσουμε, προσπαθήσαμε να την καταστρέψουμε. Θέλω να σάς ενθαρρύνω να σταθείτε στο ύψος σας και να συνεχίσετε να διατηρείτε αυτή την ανθεκτικότητα», εξηγούσε τον περασμένο Μάρτιο ο πρωθυπουργός ενώπιον των μελών της φυλής.

Η μεταρρύθμιση του Browne έχει προκαλέσει αντιδράσεις από ορισμένους πολιτικούς και χριστιανούς ηγέτες στην κοινωνικά συντηρητική περιοχή της Καραϊβικής. Ακαδημαϊκοί Ρασταφάρι, ωστόσο, επαίνεσαν τη συγγνώμη του πρωθυπουργού για τις κυβερνήσεις της χώρας λέγοντας ότι, αυτό το μικροσκοπικό έθνος των περίπου 100.000 ανθρώπων σημείωσε πολύ μεγαλύτερη πρόοδο από τις περιεφερειακές προσπάθειες άλλων, μεγαλύτερων χωρών. Υποστηρίζουν ότι η Αντίγκουα και Μπαρμπούντα θα μπορούσε να αποτελέσει παγκόσμιο παράδειγμα.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

μαριχουάναΚαραϊβικήκάνναβηειδήσεις τώρα