Κόσμος|09.06.2023 14:00

Τουρκία: Αυτές είναι οι 5 προτεραιότητες στην εξωτερική της πολιτική - Ανάμεσά τους και η Ελλάδα

Μαρία Ζαχαράκη

Η Συρία, οι σχέσεις με την Ελλάδα, την Αρμενία, τη Λιβύη και το Ιράκ είναι οι πέντε σημαντικοί φάκελοι, που η Τουρκία θα εξετάσει στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, κατόπιν οδηγιών του Χακάν Φιντάν.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας Τουρκιγέ, αμέσως μετά τον διορισμό του Φιντάν ως υπουργού Εξωτερικών, μια ειδική ομάδα εργάστηκε σε πέντε σημαντικούς φακέλους, ανάμεσα στους οποίους είναι και η Ελλάδα.

Πραγματοποιήθηκαν μελέτες «προσανατολισμένες στη λύση», με το συριακό να τοποθετείται στην κορυφή αυτών των προτεραιοτήτων. Συζητήθηκαν εκ νέου τα βήματα που θα γίνουν το επόμενο διάστημα σχετικά με τη Συρία. Έγιναν αξιολογήσεις σε θέματα, όπως η θέσπιση χρονοδιαγράμματος για τη μεταφορά των προσφύγων, οι όροι της συμφωνίας που θα επιτευχθεί με τη Συρία για το θέμα αυτό και η δέσμευση αυτών των όρων σε γραπτό έγγραφο.

Σχέσεις με τη Δύση

Από την άλλη, οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Δύση θα μπουν σε νέο πλαίσιο. Στις συνομιλίες που θα διεξαχθούν στη διεθνή σκηνή, «θα εξηγηθούν οι κίνδυνοι στις χώρες που φιλοξενούν στοιχεία που απειλούν την εδαφική ακεραιότητα της Τουρκίας».

Η Τουρκία ενδέχεται, επίσης, να κάνει κάποια νέα βήματα σχετικά με την Αρμενία την επόμενη περίοδο.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τουρκίαειδήσεις τώραυπουργείο ΕξωτερικώνΧακάν ΦιντάνΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν