Κόσμος|09.06.2023 20:56

«Ξαναγράφεται η κλιματική ιστορία»: Θερμοκρασίες ρεκόρ σαρώνουν την Κεντρική Ασία - Πού σημειώνονται οι υψηλότερες

Newsroom

Μπορεί να είναι ακόμα Ιούνιος, αλλά θερμοκρασίες ρεκόρ έχουν ήδη καταγραφεί σε διάφορες περιοχές της Σιβηρίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι Σάββατο ο υδράργυρος άγγιξε τους 37,9 βαθμούς στο Τζαλτουρόβσκ, στο Μπάεβο τους 39,6 βαθμούς Κελσίου και στο Μπαρναούλ τους 38,5 βαθμούς Κέλσιου.

«Πρόκειται για τον χειρότερο καύσωνα στην ιστορία της περιοχής», έγραψε στο Twitter την Τετάρτη ο κλιματικός επιστήμονας Μαξιμιλιάνο Χερέρα. «Τα ρεκόρ σπάνε, με τις θερμοκρασίες ξανά γύρω στους 40 βαθμούς Κελσίου», πρόσθεσε, μιλώντας στο CNN.

Θα μπορούσε να γίνει μια επιστημονική μελέτη για να καταλάβουμε αν το κύμα καύσωνα που πλήττει την περιοχή συνδέεται με την κλιματική κρίση, αλλά γενικά είναι γνωστό ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη προκαλεί ακραίες θερμοκρασίες.

Άλλωστε θα ήταν «σχεδόν αδύνατο» χωρίς την κλιματική κρίση να συμβεί ο καύσωνας που χτύπησε τη Σιβηρία  το 2020 και είχε ως αποτέλεσμα ο υδράργυρος στην πόλη Verkhoyansk να αγγίξει τους 38 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με τα ευρήματα μιας ανάλυσης από μια ομάδα διεθνών επιστημόνων.

«Η Σιβηρία είναι μια από τις περιοχές που θερμαίνονται ταχύτερα στον πλανήτη, με την ακραία θερμότητα να αυξάνεται σε ένταση», δήλωσε στο CNN ο Ομάρ Μπαντούρ, επικεφαλής των υπηρεσιών παρακολούθησης του κλίματος και πολιτικής στον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό.

Η περιοχή «έχει δει μερικά πολύ έντονα κύματα καύσωνα», δήλωσε η Σαμάνθα Μπέργκες, αναπληρώτρια διευθύντρια της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Αυτά τα κύματα καύσωνα έχουν σημαντικές συνέπειες για τους ανθρώπους και τη φύση και θα συμβαίνουν όλο και πιο συχνά, αν δεν περιορίσουμε γρήγορα τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου», είπε στο CNN.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο η Σιβηρία που κατέγραψε ρεκόρ ζέστης αυτή την εβδομάδα. Ακραίες θερμοκρασίες εντοπίζονται σε όλη την Κεντρική Ασία.  Την Τετάρτη καταγράφηκαν θερμοκρασίες άνω των 45 βαθμών Κελσίου (111,2 Φαρενάιτ) στην Κίνα, 43 βαθμοί Κελσίου (109,4 Φαρενάιτ) στο Ουζμπεκιστάν και 41 βαθμοί Κελσίου (105,8) στο Καζακστάν. «Πρόκειται για ένα ιστορικό κύμα καύσωνα, το οποίο ξαναγράφει την παγκόσμια κλιματική ιστορία», τόνισε ο Χερέρα. 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραΚίναΟυζμπεκιστάνκλιματική κρίσηΚαζακστάνΣιβηρίαθερμοκρασία