Κόσμος|11.06.2023 16:25

«Κάθε μέρα είναι επανάληψη της προηγούμενης» - Η πάθηση ενός Αυστραλού τον κάνει να ζει στην «Ημέρα της Μαρμότας»

Newsroom

Στη Νέα Νότια Ουαλία της Αυστραλίας ένας 80χρονος συνταξιούχος ζει, μονίμως, σε μία πραγματική «Μέρα της Μαρμότας».

Συγκεκριμένα, ο άνδρας πάσχει από deja vecu, μία εξαιρετικά σπάνια νευρολογική διαταραχή, που προκαλεί στον πάσχοντα την συνεχιζόμενη αίσθηση ότι ζει καθημερινά τα ίδια πράγματα σε επανάληψη. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει η ομάδα γιατρών που δημοσίευσε πρόσφατα την έκθεση σχετικά με την κατάσταση της υγείας του 80χρονου. Παρά τις προσπάθειες της οικογένειας του συνταξιούχου να τον πείσει ότι απλώς το φαντάζεται, ο ίδιος ήταν πεπεισμένος ότι βιώνει ένα είδος επανάληψης της Μέρας της Μαρμότας.

«Τίποτα δεν είναι καινούργιο»

«Κάθε μέρα είναι μια επανάληψη της προηγούμενης», είπε ο πάσχων στους ερευνητές. «Όπου κι αν πάω, οι ίδιοι άνθρωποι βρίσκονται στην άκρη του δρόμου, τα ίδια αυτοκίνητα πίσω μου με τους ίδιους ανθρώπους μέσα. Το ίδιο άτομο βγαίνει από τα αυτοκίνητα φορώντας τα ίδια ρούχα, κρατώντας τις ίδιες τσάντες, λέγοντας τα ίδια πράγματα. Τίποτα δεν είναι καινούργιο», είπε.

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό BMJ Case Reports, κάποια στιγμή ο άνδρας επικοινώνησε με έναν τεχνικό τηλεόρασης επειδή πίστευε ότι η τηλεόρασή του έδειχνε επανειλημμένα τις ίδιες ειδήσεις. Κατά τη διάρκεια ενός άλλου περιστατικού, , ήταν πεπεισμένος ότι ο ηλεκτρονικός αναγνώστης του είχε χαλάσει επειδή εμφάνιζε συνεχώς τις ίδιες σελίδες βιβλίων. Η οικογένειά του, όσο κι αν προσπάθησε, δεν μπόρεσε να τον πείσει ότι φανταζόταν πράγματα.

Οι επιστήμονες δε γνωρίζουν με βεβαιότητα τι προκαλεί το deja vecu, αλλά ορισμένοι πιστεύουν ότι έχει να κάνει με μια δυσλειτουργία του ιππόκαμπου, του τμήματος του εγκεφάλου που βοηθά στη μετατροπή των βραχυπρόθεσμων αναμνήσεων σε μακροπρόθεσμες. Οι πάσχοντες συχνά δεν καταλαβαίνουν τι τους συμβαίνει και μπορεί να αναπτύξουν ψευδείς πεποιθήσεις που μοιάζουν με αυταπάτες για να δικαιολογήσουν τις αντιλήψεις τους.

Όπως σημειώνουν οι συγγραφείς, δύο χρόνια μετά την εμφάνιση του deja vecu, τα «συμπτώματα αναμνηστικής σύγχυσης του άνδρα παραμένουν διάχυτα και ενοχλητικά». Ο πάσχων, συμπληρώνουν ωστόσο, «συνέχισε να ζει στο σπίτι και παρέμεινε ανεξάρτητος με την αυτοεξυπηρέτησή του».

Οι γιατροί διαπίστωσαν, μετά την εξέταση του εγκεφαλονωτιαίου υγρού του άνδρα, ότι είχε μειωμένα επίπεδα της πρωτεΐνης αμυλοειδούς βήτα-42, αλλά αυξημένα επίπεδα της πρωτεΐνης tau, τα οποία είναι ενδεικτικά της νόσου Αλτσχάιμερ.

ειδήσεις τώρασυνταξιούχοςΑυστραλίαΑλτσχάιμερ