Κόσμος|12.06.2023 12:36

Στα Κατεχόμενα σήμερα ο Ερντογάν: Η πρώτη επίσκεψη στο εξωτερικό μετά τη νίκη του στις εκλογές

Μαρία Ζαχαράκη

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πραγματοποιεί την πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό, ως είθισται μετά τις εκλογές, στα Κατεχόμενα σήμερα και στο Αζερμπαϊτζάν την Τρίτη.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Ερντογάν θα έχει επαφές με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ και τον λεγόμενο «πρωθυπουργό» Ουνάλ Ουσέλ. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ερντογάν στα Κατεχόμενα, αναμένεται να συζητηθεί η μεθόδευση της αναγνώρισης του ψευδοκράτους η λύση των δύο κρατών στο νησί, η πρόσφατη κατάσταση στα Βαρώσια και οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο Τούρκος πρόεδρος έτυχε μεγάλης υποδοχής στο αεροδρόμιο της Τύμπου. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Τατάρ δήλωσε ότι ο Ερντογάν θα δώσει ένα μήνυμα προς τον κόσμο ότι η «ΤΔΒΚ» είναι ένα «κράτος» και ότι η Τουρκία το στηρίζει.

Οι Ε/Κ εφημερίδες από την άλλη επισημαίνουν ότι κατά την πρώτη του επίσκεψη μετά τις εκλογές ο Ερντογάν θα προβεί σε σημαντικές δηλώσεις για το Κυπριακό και τους ενεργειακούς πόρους στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ η Κυπριακή Δημοκρατία αναμένει αναθέρμανση για το Κυπριακό μετά τις εκλογές, μετά τον ούριο άνεμο που πνέει μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας από τον Φεβρουάριο.

Την Τρίτη ο Ερντογάν θα έχει επαφές με τον Αζέρο ομόλογό του Ιλχάμ Αλίγιεφ. Οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν τον διάδρομο Zangezur, ο οποίος θα δώσει στο Αζερμπαϊτζάν πρόσβαση στην αυτόνομη δημοκρατία του Ναχιτσεβάν και περιφερειακά ζητήματα.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΚατεχόμεναΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάνεκλογές ΤουρκίαΑζερμπαϊτζάνειδήσεις τώρα