Κόσμος|19.06.2023 15:49

Τουρκικά ΜΜΕ: Υπεύθυνη η Ελλάδα για την αποτυχία της συνόδου ΥΠΑΜ στο ΝΑΤΟ - Αιτία ο όρος «Τουρκικά Στενά»

Μαρία Ζαχαράκη

Στην Ελλάδα στρέφουν τις κατηγορίες για την αποτυχία έγκρισης του νέου περιφερειακού αμυντικού σχεδίου του ΝΑΤΟ στη σύνοδο των υπουργών Άμυνας στις Βρυξέλλες τα τουρκικά ΜΜΕ, υποστηρίζοντας ότι το θέμα «σκάλωσε» και πάλι στον όρο «τουρκικών στενών». Οι φιλοκυβερνητικές εφημερίδες Τουρκικέ και Ακσάμ καταγγέλλουν σήμερα παράλληλα ελληνική και αμερικανική απόπειρα διασποράς ψευδών πληροφοριών ως αιτία μη έγκρισης του σχεδίου.

Η συχνά ‘καλά πληροφορημένη’ σε αμυντικά θέματα Ακσάμ υπό τον κεντρικό πρωτοσέλιδο τίτλο «Ξανά δυσπεψία για την Τουρκία» προβάλλει φωτογραφίες ελληνικών δημοσιευμάτων σχετικά με τη Σύνοδο και υπογραμμίζει ότι «η Ελλάδα προσπάθησε να επιρρίψει την ευθύνη στην Τουρκία μετά την τελευταία σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, η οποία απέτυχε να καταλήξει σε απόφαση [ενν. έγκριση αμυντικού σχεδίου]. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει λάβει η Aksam, υπάρχουν 3 λόγοι πίσω από την αποτυχία λήψης απόφασης, ένας εκ των οποίων είναι το ελληνικό πείσμα.

«Μετά τη συνάντηση, ελληνικές πηγές διέρρευσαν πληροφορίες στα ελληνικά ΜΜΕ και αμερικανικές πηγές διέρρευσαν ξεχωριστές πληροφορίες στα αμερικανικά ΜΜΕ».

Το δημοσίευμα συνεχίζει υποστηρίζοντας ότι «η ελληνική πλευρά διέρρευσε fake news στα ΜΜΕ επιρρίπτοντας την ευθύνη στην Τουρκία. Η Aksam έμαθε την αλήθεια. Το θέμα της ένταξης της Σουηδίας και οι γεωγραφικοί προσδιορισμοί για την Κύπρο είναι προβλήματα, αλλά δεν είναι καινούργια, ούτε αποτέλεσαν εμπόδιο. Εμπόδιο προέκυψε από την ένσταση της ελληνικής πλευράς στην έκφραση "Τουρκικά Στενά" στο [υπό έγκριση] σχέδιο. Σύμφωνα με την ελληνική αντιπροσωπεία, θα έπρεπε να αποκαλούνται "Στενά των Δαρδανελίων [Canakkale] και της Κωνσταντινούπολης [Istanbul]»! Ο υπουργός Γκιουλέρ αφού έδωσε μαθήματα γεωγραφίας, κράτους και δικαίου, μετά είπε: “Τα Tουρκικά Στενά θα παραμείνουν ως έχουν. Όμως ούτε άλλοι υπουργοί του ΝΑΤΟ υποστήριξαν την ελληνική αντιπροσωπεία.

Πηγές που γνωρίζουν το θέμα τόνισαν επίσης ότι οι αναφορές που διέρρευσαν σε ελληνικά και αμερικανικά μέσα είχαν σκοπό να αποκρύψουν το γεγονός ότι ήταν η Ελλάδα που εμπόδισε τα σχέδια ασφαλείας και να παρουσιάσουν την Τουρκία ως αδιάλλακτη, προκειμένου να ασκηθεί περαιτέρω πίεση  στην Άγκυρα gia να εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας».

Παράλληλα, σύντομο δημοσίευμα στην εφημερίδα Τουρκιγέ έχει τίτλο «Ο ελληνικός Τύπος κατηγορεί την Άγκυρα για εκβιασμό».

Τι ζήτησε ο Τούρκος ΥΠΑΜ στη σύνοδο

Τα Τ/ΜΜΕ κάλυψαν την σύνοδο ΥΠΑΜ του ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες (15-16/6) με επίκεντρο σχετικές δηλώσεις του νέου Τούρκου υπουργού Άμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ, σε δημοσιογράφους αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της συνόδου. Ο νέος Τ/ΥΠΑΜ τόνισε:

  • ότι η Τουρκία είναι ένας από τους μεγαλύτερους συνεισφέροντες στο ΝΑΤΟ και πως, συναφώς, «δεν είναι αποδεκτό να υποκείμεθα σε περιορισμούς εξαγωγών από τους συμμάχους μας»
  • ότι η Τουρκία υποστηρίζει την πολιτική ‘ανοιχτών θυρών’ του ΝΑΤΟ και πως «η Σουηδία μπορεί να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, όπως η Φινλανδία, εάν εκπληρώσει με συγκεκριμένο τρόπο τις δεσμεύσεις της με βάση το Τριμερές Μνημόνιο»
  • ότι εκφράστηκαν οι ευαισθησίες της Τουρκίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και υπογραμμίστηκε πως όλες οι μορφές και εκδηλώσεις της τρομοκρατίας πρέπει να καταπολεμηθούν χωρίς διακρίσεις: «Τονίσαμε ότι είμαστε αποφασισμένοι να πολεμήσουμε το PKK/YPG/PYD, τη FETO [γκιουλενιστική οργάνωση], το Daesh, την Αλ Κάιντα και όλες οι άλλες τρομοκρατικές ομάδες μέχρι τέλους. Δηλώσαμε ότι αναμένουμε πλήρη στήριξη από όλους τους συμμάχους μας σε αυτό το θέμα», δήλωσε ο Γκιουλέρ.
  • ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει άμεση κατάπαυση του πυρός  και εκεχειρία (μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας) «για την αποτροπή περαιτέρω καταστροφής και ανθρωπιστικής τραγωδίας», ενώ υπογραμμίστηκε προς τους Συμμάχους ότι περίπου 32 εκατομμύρια τόνοι ουκρανικών σιτηρών έφτασαν στις παγκόσμιες αγορές στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας της Μαύρης Θάλασσας.
  • ότι αναφορικά με τα πρόσφατα γεγονότα στο Κοσσυφοπέδιο, η Τουρκία «που έχει ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς με τα Βαλκάνια», ανέπτυξε γρήγορα ένα επιπλέον εφεδρικό τάγμα για να συμβάλει στην ειρήνη.

Η εθνικιστική εφημερίδα Αϊντινλίκ με τίτλο «Βέτο της Τουρκίας στο πρώτο αμυντικό σχέδιο μετά τον Ψυχρό Πόλεμο -- Η Τουρκία άφησε το στίγμα της στη συνάντηση των ΥΠΑΜ του ΝΑΤΟ», προβάλλει το τηλεγράφημα του Reuters, επικαλούμενο ανώνυμο διπλωμάτη, που υποστήριξε ότι η Τουρκία εμπόδισε την έγκριση του σχεδίου περιφερειακής άμυνας εξαιτίας διατυπώσεων αναφορικά με τοπωνύμια, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ