Κόσμος|21.06.2023 09:19

Υποβρύχιο στον Ατλαντικό: Τα τρία σενάρια για την εξέλιξη του θρίλερ - Πρώην κυβερνήτης εξηγεί

Newsroom

Οι έρευνες για το υποβρύχιο που εξαφανίστηκε στον Ατλαντικό συνεχίζονται, με την ανησυχία για τους πέντε επιβαίνοντές του να κορυφώνεται -ειδικά μετά την είδηση για «σημάδια ζωής».

Ωστόσο, σύμφωνα με τον πρώην κυβερνήτη βαθυσκάφους Κώστα Θωκταρίδη, που μίλησε στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN, στατιστικά, είναι πολύ χαμηλή η πιθανότητα να έχει θετική έκβαση η υπόθεση και αυτό διότι τα δεδομένα από την αρχή δεν ήταν πολύ καλά.

Ένας λόγος που δεν δίνει πολλές πιθανότητες για μία θετική κατάληξη, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι το γεγονός πως η επικοινωνία σταμάτησε να υφίσταται από την πρώτη ώρα -συγκεκριμένα μία ώρα και 45 λεπτά- κατά τη διάρκεια της καθόδου και πριν φτάσει στον βυθό.

Παράλληλα, όπως αναφέρει ο κ. Θωκταρίδης, το βαθυσκάφος βρισκόταν σε βάθος περίπου 3.150 μέτρα, ενώ το μέγιστο που θα έφτανε ήταν 3.700. Πριν φτάσει (σ.σ. τα 3.700 μέτρα) έκανε αποδέσμευση βάρους και ξεκίνησε ανάδυση που σημαίνει ότι αντιμετώπιζε ήδη κάποιο πρόβλημα.

Όπως εξηγεί, το υποβρύχιο είναι σε σταθερό σημείο γιατί υπάρχει ένα σύστημα που ονομάζεται USBL το οποίο κρατάει το υποβρύχιο συνεχώς στη θέση του, απλώς δεν υπάρχει επικοινωνία.

Τα τρία σενάρια

Στη συνέχεια, ο Κώστας Θωκταρίδης επισήμανε τα τρία σενάρια που συνήθως συμβαίνουν σε αυτές τις περιπτώσεις:

  • Η μία εκδοχή είναι η σύνθλιψη, δηλαδή να μην αντέξει το κήτος και να συμπιεστεί λόγω του πολύ μεγάλου βάθους και της πίεσης
  • Το δεύτερο είναι ότι υπάρχει περίπτωση να έχει εισροή υδάτων, το οποίο βαραίνει το υποβρύχιο και το στέλνει χαμηλά αλλά και αυτό παράλληλα δημιουργεί και δεύτερο πρόβλημα, την αύξηση της πίεσης εσωτερικά
  • Το τρίτο είναι η φωτιά, εάν εκδηλωθεί στα ηλεκτρικά συστήματα καθώς δημιουργεί αέρια που δεν είναι βιώσιμα

Ακούστηκαν ήχοι που έμοιαζαν με χτυπήματα

Τα ξημερώματα της Τετάρτης έγινε γνωστό το πρώτο θετικό νέο αναφορικά με το υδάτινο θρίλερ που έχει καθηλώσει τον πλανήτη. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έγγραφο που επικαλείται το CNN, πληρώματα που συμμετείχαν στις έρευνες άκουσαν ήχους χτυπημάτων με χρονική απόσταση μισής ώρας μεταξύ τους, γεγονός μπορεί να αποδεικνύει ότι οι τουρίστες του Τιτανικού είναι ακόμα εν ζωή και περιμένουν να τους σώσουν.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ένα ηχοεντοπιστικό σύστημα sonar που αξιοποιήθηκε από τις Αρχές, κατέγραψε αντίστοιχους ήχους, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει πότε ακριβώς συνέβη αυτό.

Μια μεταγενέστερη ενημέρωση που εστάλη το βράδυ της Τρίτης υποδηλώνει ότι ακούστηκαν περισσότεροι ήχοι, αν και δεν περιγράφονται πια ως «χτύπηματα».

Οι πέντε επιβαίνοντες του υποβρύχιου Titan έχουν  λιγότερες από 35 ώρες στη διάθεση τους για να κρατηθούν στη ζωή, όμως η είδηση  ενισχύει τις ελπίδες για τον εντοπισμό τους. 

Την ίδια στιγμή στην περιοχή, οι έρευνες πλέον επεκτείνονται σε μεγαλύτερο βάθος, ενώ η Γαλλία στέλνει ωκεανογραφικό πλοίο, εξοπλισμένο με ρομπότ, ενώ στην περιοχή ερευνών συρρέουν ειδικά σκάφη τα οποία «χτενίζουν» μια περιοχή 30.000 τετραγωνικών μέτρων

Το χρονικό

Ομάδες έρευνας και διάσωσης από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά δίνουν μάχη με τον χρόνο για να εντοπίσουν τουριστικό υποβρύχιο με πέντε επιβαίνοντες, που επρόκειτο να κάνει περιήγηση στον Τιτανικό. Η επαφή με το Titan, χάθηκε μία ώρα και 45 λεπτά με την κατάδυσή του το απόγευμα της Κυριακής.

Οι επιβάτες  είχαν πληρώσει 250.000 δολάρια ο καθένας για να θαυμάσουν από κοντά το κουφάρι του Τιτανικού. Ανάμεσα τους ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος εξερευνητής Χάμις Χάρντινγκ, κάτοχος τριών ρεκόρ Γκίνες, ο Γάλλος εξερευνητής Πολ Ανρί Ναρζολέ και ένας από τους πλουσιότερους επιχειρηματίες του Πακιστάν, ο Σαχζάντα Νταβούντ με τον 19χρονο γιο του.

Στη μοιραία κατάδυση του Τιτάνα πιστεύεται ότι βρισκόταν και ο διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της ιδιοκτήτριας εταιρείας του σκάφους Στόκτον Ρας. Σε παλαιότερο βίντεο ο ίδιος είχε αναλάβει την ξενάγηση στο εσωτερικού του, εστιάζοντας στο πόσο απλός είναι ο χειρισμό τους.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραυποβρύχιοΑτλαντικόςβύθιση