Κόσμος|22.06.2023 15:51

Έκρηξη στο Παρίσι: Ένας άνθρωπος αγνοείται - Έξι σε κρίσιμη κατάσταση

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press

Ένα άτομο αγνοείται από την έκρηξη που σημειώθηκε στο κέντρο του Παρισιού, την Τετάρτη, ενώ έξι άνθρωποι βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι περίπου 50 άνθρωποι τραυματίστηκαν από την έκρηξη και την κατάρρευση του κτιρίου στην οδό Rue Saint Jacques, που ενδεχομένως προκλήθηκε από διαρροή αερίου.

«Μεταξύ των δύο ανθρώπων που αναζητούνταν στα συντρίμμια, αποδείχθηκε ότι ο ένας είχε ήδη εισαχθεί στο νοσοκομείο», ανέφερε η εισαγγελία, σύμφωνα με το AFP.

«Η αναζήτηση συνεχίζεται για τον δεύτερο», πρόσθεσε, προειδοποιώντας: «Οι αριθμοί αυτοί μπορεί ακόμη να αλλάξουν».

Η έκρηξη σημειώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στο πέμπτο διαμέρισμα της πόλης, κοντά στους Κήπους του Λουξεμβούργου και στην άκρη της συνοικίας Λατέν, μιας κορυφαίας τουριστικής περιοχής της γαλλικής πρωτεύουσας. 

Περίπου 70 πυροσβεστικά οχήματα και 270 πυροσβέστες έδωσαν μάχη για να περιοριστούν οι φλόγες. Την Πέμπτη, ο κλοιός ασφαλείας είχε μειωθεί, επιτρέποντας στους δημοσιογράφους και τους θεατές να πλησιάσουν περισσότερο μπροστά από το κτίριο, ακριβώς απέναντι από το στρατιωτικό νοσοκομείο Val-de-Grace.

«Άκουσα μια ισχυρή έκρηξη και όταν βγήκα από το εστιατόριο, είδα πυρκαγιά στο τέλος της οδού Σεν Ζακ», είπε ένας 29χρονος εργαζόμενος.

Η οδός Σεν Ζακ οδηγεί από τον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων στο πανεπιστήμιο της Σορβόννης, ενώ απέχει λίγα οικοδομικά τετράγωνα από τους περίφημους Κήπους του Λουξεμβούργου.

«Ήμουν στο σπίτι και έγραφα… νόμιζα πως ήταν έκρηξη βόμβας», δήλωσε η ιστορικός Τέχνης Μονίκ Μοσέ, υπογραμμίζοντας πως από το ωστικό κύμα έσπασαν τα τζάμια του σπιτιού της. «Ένας γείτονας χτύπησε την πόρτα και μου είπε ότι η πυροσβεστική ζήτησε να εκκενώσουμε την περιοχή το συντομότερο δυνατόν. Πήρα τον φορητό υπολογιστή και το κινητό μου τηλέφωνο. Δεν σκέφτηκα καν να πάρω τα φάρμακά μου», αφηγήθηκε.

Χάρη στην έγκαιρη επέμβαση περίπου 230 πυροσβεστών, η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο μιάμιση ώρα μετά την εκδήλωσή της.

Κάτοικοι της περιοχής ανέφεραν πως ήταν έντονη η οσμή υγραερίου, ωστόσο τα αίτια της έκρηξης παραμένουν αδιευκρίνιστα.

Σύμφωνα με εικόνες που εξέτασε η Le Monde, χτυπήθηκε ένα κτίριο που ανήκει στην Αμερικανική Ακαδημία του Παρισιού, μια δίγλωσση σχολή σχεδιασμού που βρίσκεται στην οδό Σεν Ζακ 277.

Σε επικοινωνία με τη Le Monde, ο γενικός γραμματέας της Καθολικής Εκπαίδευσης, οι εγκαταστάσεις του οποίου γειτνιάζουν με το πληγέν κτίριο, δήλωσε ότι άκουσε μια «δυνατή έκρηξη». «Το κτίριο της Αμερικανικής Ακαδημίας του Παρισιού [σχολή σχεδίου] έχει πάρει φωτιά», δήλωσε ο Philippe Delorme, προσθέτοντας ότι εκείνα της γενικής γραμματείας της καθολικής εκπαίδευσης υπέστησαν μόνο «μικρές ζημιές. Εκκενωθήκαμε μέσω του νοσοκομείου Val-de-Grace [το οποίο βρίσκεται σε άμεση γειτνίαση] επειδή φοβόμασταν άλλη μια έκρηξη», συνέχισε ο κ. Delorme.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παρίσιέρευνεςειδήσεις τώραέκρηξηΓαλλίααγνοούμενοι