Κόσμος|23.06.2023 19:45

Όμηροι της κλιματικής κρίσης οι ψαράδες της Σρι Λάνκα: Η διάβρωση της ακτογραμμής καταστρέφει σπίτια και παραλίες

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press

Το σπίτι του Ranjith Sunimal Fernando, στην άκρη της ακτής της Σρι Λάνκα, έχει, πλέον, χαθεί μέσα στη θάλασσα. Τα κύματα περνούν από τους κατεστραμμένους τοίχους μέσα στα απομεινάρια των άδειων δωματίων. «Τον περασμένο μήνα, ένα βράδυ, ο γιος μου πήγε στο μπάνιο και ξαφνικά τον άκουσα να φωνάζει: “το σπίτι μας έχει πέσει μέσα στη θάλασσα!”», λέει ο 58χρονος Fernando στο Associated Press. Ο ίδιος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ιραναβίλα, περίπου 80 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας Κολόμπο.

«Είδα τμήματα του σπιτιού να έχουν ήδη “φαγωθεί” από τη θάλασσα, και τον γιο μου να βγαίνει από τα νερά, κουβαλώντας το κομοδίνο μας. Τα θεμέλια ξεβράστηκαν εντελώς και αναγκαστήκαμε να μετακινηθούμε προς την ενδοχώρα», εξηγεί. Ο ίδιος διέσωσε ό,τι μπορούσε από τα συντρίμμια αυτού που κάποτε ήταν το σπίτι του - ξύλινα δοκάρια στήριξης, τμήματα της στέγης και άλλα οικοδομικά υλικά-, με σκοπό να χτίσει ένα νέο, πιο μακριά από την ακτή. Άλλοι μπαίνουν στο νερό προκειμένου να ανακτήσουν αντικείμενα που έχασαν από τη θάλασσα.

Όπως συμβαίνει με εκατοντάδες άλλα ψαροχώρια που βρίσκονται στην ακτογραμμή, το Iranawila πλήττεται σφοδρά από την παράκτια διάβρωση. Οι κυκλώνες, οι παλίρροιες και οι πλημμύρες, στο πέρασμά τους, εξαφανίζουν τα σπίτια των κατοίκων και, σε πολλές περιπτώσεις ολόκληρο το βιός τους. Τα μέσα για την προστασία από τη μανία της φύσης, είναι πενιχρά: ήδη, τμήματα των θαλάσσιων τειχών έχουν ανατραπεί από τα κύματα που σκάνε πάνω τους.

Στην Iranawila σχεδόν όλος ο πληθυσμός ασχολείται με την αλιεία. Η αυξανόμενη διάβρωση της περιοχής, από την «εισβολή» της θάλασσας τους αφήνει ελάχιστο χώρο να αγκυροβολήσουν τις βάρκες τους. Ο Fernando και άλλοι ψαράδες του χωριού δηλώνουν ότι, εξαιτίας αυτών των προβλημάτων, δεν μπορούν να πάνε για ψάρεμα. Η αλλαγή του κλίματος και η ανάπτυξη ενός έργου ανάκτησης γης από τη θάλασσα κοντά στην περιοχή τους είναι οι κύριοι λόγοι για την αυξανόμενη διάβρωση του χωριού τους, που οδηγεί σε τόσο μεγάλη καταστροφή της ζωής τους. Λένε ότι, τα τελευταία τρία χρόνια, η ακτογραμμή έχει μετακινηθεί κατά εκατοντάδες μέτρα.

«Δεν υπάρχει σχέδιο για την προστασία ανθρώπων σαν εμάς»

«Δεν ξέρω τι θα συμβεί στο μέλλον, αλλά εξακολουθώ να διατηρώ την πίστη μου», σημειώνει ο Nuwan Fernando, ο οποίος είναι ένας από τους λίγους κατοίκους της Iranawila των οποίων το σπίτι παραμένει άθικτο. Το κτίσμα είναι ελαφρώς υπερυψωμένο από την ακτογραμμή. «Γίνονται πολλές εργασίες για μεγάλα έργα ανάπλασης, αλλά δεν υπάρχει σχέδιο για την προστασία των ανθρώπων σαν εμάς», προσθέτει. Στη νότια Ασία, που είναι μία από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές του κόσμου, κατά μήκος των ακτών ζουν εκατομμύρια άνθρωποι οι οποίοι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στα ακραία καιρικά φαινόμενα.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

θάλασσακλιματική κρίσηΣρι Λάνκαειδήσεις τώραψαράδες