Κόσμος|24.06.2023 14:20

Ανταρσία Βάγκνερ: Μάχες μεταξύ στρατού και μισθοφόρων στη Βορονέζ

Newsroom

Ρωσικά στρατιωτικά ελικόπτερα άνοιξαν πυρ εναντίον στρατιωτικής φάλλαγας της Βάγκνερ στον αυτοκινητόδρομο M-4, έξω από την ρωσική πόλη Βορονέζ, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα του Reuters. Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν μετά την ένοπλη εξέγερση των μισθοφόρων της ομάδας το βράδυ της Παρασκευής.

O αυτοκινητόδρομος M-4 συνδέει την πρωτεύουσα Μόσχα με περιοχές της νότιας Ρωσίας οι οποίες γειτονεύουν με την Ουκρανία.

Νωρίτερα, αυτόπτης μάρτυρας του Reuters ανέφερε ότι μια στρατιωτική φάλαγγα οχημάτων της Βάγκνερ πέρασε από τη Βορόνεζ, την πόλη που βρίσκεται στη νότια Ρωσία και πιο συγκεκριμένα στα μέσα της απόστασης μεταξύ Μόσχας και Ροστόφ. Η μισθοφορίκή ομάδα Βάγκνερ δήλωνε νωρίς σήμερα το πρωί ότι έθεσε υπό τον έλεγχό της, στρατιωτικές υποδομές στην περιοχή.

Ενισχύει τα σύνορά της η Λετονία

Την ίδια ώρα, η Λετονία έχει ενισχύσει την ασφάλεια στα σύνορά της με τη Ρωσία και δεν θα επιτρέψει την είσοδο Ρώσων με δεδομένη την παρούσα κατάσταση, ανέφερε σήμερα σε μία ανάρτησή του στο Twitter ο υπουργός των Εξωτερικών Εντγκαρς Ρινκεβιτς.

Ο ίδιος, πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει άμεση απειλή κατά της Λετονίας τη στιγμή αυτή». 

Ρώσοι εθνικιστές ετοιμάζουν σχέδιο προστασίας

Ρώσοι εθνικιστές με επικεφαλής έναν πρώην αξιωματικό της ρωσικής κρατικής υπηρεσίας ασφαλείας FSB δήλωσαν ότι θα δημοσιεύσουν σύντομα ένα σχέδιο δράσης για να απαντήσουν στην ένοπλη ανταρσία της Βάγκνερ.

Η ρωσική εθνικιστική οργάνωση, γνωστή ως «Λέσχη Αγανακτισμένων Πατριωτών», ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι ένας εμφύλιος πόλεμος ενδέχεται να οδηγήσει σε ταπεινωτική στρατιωτική ήττα του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία και προειδοποίησε ότι η Ρωσία βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής.

«Οι επόμενες 48 ώρες θα καθορίσουν τη μοίρα της Ρωσίας»

Ο Μιχάιλο Ποντόλιακ, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, πιστεύει ότι η μοίρα του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν θα καθοριστεί πολύ σύντομα, μετά την ένοπλη ανταρσία της μισθοφορικής οργάνωσης Βάγκνερ. «Οι επόμενες 48 ώρες θα καθορίσουν τη νέα κατάσταση στη Ρωσία», έγραψε ο Ποντόλιακ στο Twitter.

«Είτε πρόκειται για έναν ολοκληρωτικό εμφύλιο πόλεμο, είτε για μια μετάβαση εξουσίας μέσω διαπραγμάτευσης, είτε μια προσωρινή ανάπαυλα πριν από την επόμενη φάση της πτώσης του καθεστώτος Πούτιν», δήλωσε ο Ουκρανός υψηλόβαθμος αξιωματούχος.

«Όλοι οι πιθανοί εμπλεκόμενοι επιλέγουν τώρα ποια πλευρά να διαλέξουν. Μια εκκωφαντική σιωπή της "ελίτ" επικρατεί στη Ρωσία μέχρι στιγμής...» τόνισε.

Αναστέλλεται η ναυσιπλοΐα στον ποταμό Μόσχοβα

Η ναυσιπλοΐα στον ποταμό Μόσχοβα, που διασχίζει τη ρωσική πρωτεύουσα Μόσχα, ανεστάλη προσωρινά σήμερα εν εν μέσω της ένοπλης ανταρσίας.

Ο δήμαρχος της Μόσχας, ο Σεργκέι Σομπιάνιν τόνισε σε ξεχωριστή του ανακοίνωση ότι δεν έχουν τεθεί περιορισμοί για τις μετακινήσεις αυτοκινήτων και φορτηγών που εισέρχονται και εξέρχονται από την ρωσική πρωτεύουσα, σημειώνοντας ωστόσο ότι οι έλεγχοι ασφαλείας έχουν ενισχυθεί.

Οι αρχές της Μόσχας έχουν αυξήσει τα μέτρα ασφαλείας, αφού ο επικεφαλής της μισθοφορικής ομάδας Βάγκνερ ισχυρίστηκε ότι έχει καταλάβει τον έλεγχο όλων των στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην πόλη Ροστόφ επί του Ντον και απαίτησε από τη στρατιωτική ηγεσία της Ρωσίας να έρθει κοντά του, αφού την κατηγόρησε ότι σκότωσε τις δυνάμεις του.

Νωρίτερα έκρηξη σημειώθηκε σε δεξαμενή καυσίμων στην περιοχή Βορονέζ με την ανεξάρτητη ρωσική εφημερίδα Novaya Gazeta να αναφέρει ότι τα τοπικά κανάλια Telegram αναφέρουν την πυρκαγιά και μοιράζονται πλάνα που δείχνουν μια στήλη μαύρου καπνού.

Σημειώνεται ότι δεν έχει διευκρινιστεί εάν η πυρκαγιά στη δεξαμενή καυσίμων συνδέεται με την ένοπλη εξέγερση της Βάγκνερ.

Πεσκόφ: Ο Πούτιν παραμένει και εργάζεται στο Κρεμλίνο

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εργάζεται στο Κρεμλίνο, δήλωσε ο εκπρόσωπός του Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA. «Ο πρόεδρος εργάζεται στο Κρεμλίνο», τόνισε ο Πεσκόφ, διαψεύδοντας φήμες που διακινούνται σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι ο Ρώσος πρόεδρος έφυγε από τη Μόσχα λόγω της ανταρσίας της μισθοφορικής ομάδας Wagner.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γεβγκένι ΠριγκόζινΒλαντίμιρ ΠούτινΡωσίαειδήσεις τώρα