Κόσμος|24.06.2023 15:42

Ανταρσία Βάγκνερ: Αναφορές ότι οι Ρώσοι τοποθετούν πολυβόλα έξω από τη Μόσχα - Νέο μήνυμα Πριγκόζιν

Newsroom

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Ρωσία μετά την ανταρσία των μισθοφόρων της ομάδας Wagner. Ρώσοι στρατιώτες φέρονται να έχουν εγκαταστήσει θέση πυροβολικού στην άκρη της Μόσχας, σύμφωνα με ρωσική εφημερίδα. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Reuters, η εφημερίδα Vedomosti ανέφερε ότι πολυβόλα έχουν στηθεί στη νοτιοδυτική άκρη της πόλης. Η Kyiv Post, μια ουκρανική εφημερίδα, ανέφερε ότι στην άκρη της Μόσχας έχουν σκαφτεί χαρακώματα.

Σύμφωνα με φωτογραφίες που δημοσίευσε η ρωσική εφημερίδα Vedomosti, οι ρωσικές δυνάμεις ασφαλείας εθεάθησαν να παίρνουν θέσεις μάχης στη νότια Μόσχα. Οι εικόνες που δημοσίευσε η εφημερίδα δείχνουν Ρώσους στρατιώτες με αλεξίσφαιρα και εξοπλισμένους με αυτόματα όπλα να παίρνουν θέση κοντά σε αυτοκινητόδρομο που συνδέει τη Μόσχα με τη νότια Ρωσία.

Οι φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στο κανάλι Telegram της Vedomosti δείχνουν οπλισμένους και ένστολους άνδρες στην οδό Lipetskaya, κοντά στην είσοδο του αυτοκινητόδρομου M4 που συνδέει την πρωτεύουσα με τις πόλεις Βορονέζ και Ροστόφ. Οι φωτογραφίες δείχνουν επίσης ένα ελικόπτερο στον ουρανό πάνω από την περιοχή και ένα φορτηγό της αστυνομίας.

Ο Σεργκέι Ναρίσκιν, επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών SVR, δήλωσε το Σάββατο ότι αυτό που αποκάλεσε απόπειρα αποσταθεροποίησης της κοινωνίας και ανάφλεξης ενός εμφυλίου πολέμου απέτυχε, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Νέο μήνυμα Πριγκόζιν: Καταλάβαμε το αρχηγείο του ρωσικού στρατού στο Ροστόφ, χωρίς να ρίξουμε σφαίρα

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής των Ρώσων μισθοφόρων Γεβγκένι Πριγκόζιν δήλωσε ότι τα στρατεύματά του δεν χρειάστηκε να ρίξουν ούτε έναν πυροβολισμό όταν πήραν τον έλεγχο του αρχηγείου της Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας της Ρωσίας στο Ροστόφ.

Σε ένα νέο ηχητικό μήνυμα που κυκλοφόρησε από την υπηρεσία Τύπου του δήλωσε ότι οι άνδρες του είχαν δεχθεί πυρά από πυροβολικό και ελικόπτερα καθ' οδόν προς το Ροστόφ. Ωστόσο, δήλωσε ότι θεωρεί πως έχει την υποστήριξη του ρωσικού λαού.

Οι ρωσικές Αρχές καλούν τους κατοίκους να μείνουν στα σπίτια τους

Την ίδια στιγμή, οι Αρχές στη νοτιοδυτική περιοχή Λιπέτσκ της Ρωσίας κάλεσαν τους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους. «Για να διασφαλιστεί ο νόμος και η τάξη και η ασφάλεια των πολιτών της περιοχής Λιπέτσκ, το επιχειρησιακό στρατηγείο της περιοχής ζητά από τους κατοίκους χωρίς επείγουσα ανάγκη να μην εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να απέχουν από κάθε μετακίνηση με προσωπικά ή δημόσια μέσα μεταφοράς», ανέφερε η υπηρεσία Τύπου της περιφερειακής κυβέρνησης σε ανακοίνωσή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η ανακοίνωση ήρθε την ώρα που ο κυβερνήτης της γειτονικής περιφέρειας Βορονέζ, όπου ο στρατός δήλωσε ότι ηγείται «πολεμικών» επιχειρήσεων, εξέφρασε την υποστήριξή του στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, αφού αξιωματούχοι δήλωσαν ότι μια πετρελαϊκή αποθήκη καίγεται εκεί.

Στις φλόγες μια δεξαμενή καυσίμων στην πόλη Βορόνεζ

Ο κυβερνήτης της ρωσικής περιφέρειας Βορόνεζ δήλωσε ότι οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης προσπαθούν να κατασβήσουν τις φλόγες που ξέσπασαν σε μια δεξαμενή καυσίμων σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης πετρελαίου.

Περισσότεροι από 100 πυροσβέστες και 30 μονάδες έχουν αναπτυχθεί στο σημείο, δήλωσε ο περιφερειάρχης Αλεξάντερ Γκούσεφ.

Ελικόπτερα του ρωσικού στρατού άνοιξαν πυρ σε κομβόι της Wagner

Νωρίτερα σήμερα, ρωσική πηγή ασφαλείας είχε δηλώσει επίσης στο Reuters ότι οι μαχητές της Wagner έθεσαν υπό τον έλεγχό τους στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην πόλη Βορονέζ. Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει από ανεξάρτητες πηγές την πληροφορία αυτή.

Η Βορονέζ βρίσκεται στα μέσα της απόστασης ανάμεσα στη Μόσχα και την πόλη Ροστόφ, στη νότια Ρωσία, όπου η Wagner δήλωνε νωρίς σήμερα το πρωί ότι έθεσε υπό τον έλεγχό της στρατιωτικές υποδομές.

Ρωσικά στρατιωτικά ελικόπτερα άνοιξαν πυρ εναντίον στρατιωτικής φάλλαγας της Βάγκνερ στον αυτοκινητόδρομο M-4, έξω από την ρωσική πόλη Βορονέζ, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα του Reuters. Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν μετά την ένοπλη εξέγερση των μισθοφόρων της ομάδας το βράδυ της Παρασκευής.

O αυτοκινητόδρομος M-4 συνδέει την πρωτεύουσα Μόσχα με περιοχές της νότιας Ρωσίας οι οποίες γειτονεύουν με την Ουκρανία.

Νωρίτερα, αυτόπτης μάρτυρας του Reuters ανέφερε ότι μια στρατιωτική φάλαγγα οχημάτων της Βάγκνερ πέρασε από τη Βορόνεζ, την πόλη που βρίσκεται στη νότια Ρωσία και πιο συγκεκριμένα στα μέσα της απόστασης μεταξύ Μόσχας και Ροστόφ. Η μισθοφορίκή ομάδα Βάγκνερ δήλωνε νωρίς σήμερα το πρωί ότι έθεσε υπό τον έλεγχό της, στρατιωτικές υποδομές στην περιοχή.

Ενισχύει τα σύνορά της η Λετονία

Την ίδια ώρα, η Λετονία έχει ενισχύσει την ασφάλεια στα σύνορά της με τη Ρωσία και δεν θα επιτρέψει την είσοδο Ρώσων με δεδομένη την παρούσα κατάσταση, ανέφερε σήμερα σε μία ανάρτησή του στο Twitter ο υπουργός των Εξωτερικών Εντγκαρς Ρινκεβιτς.

Ο ίδιος, πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει άμεση απειλή κατά της Λετονίας τη στιγμή αυτή». 

Ρώσοι εθνικιστές ετοιμάζουν σχέδιο προστασίας

Ρώσοι εθνικιστές με επικεφαλής έναν πρώην αξιωματικό της ρωσικής κρατικής υπηρεσίας ασφαλείας FSB δήλωσαν ότι θα δημοσιεύσουν σύντομα ένα σχέδιο δράσης για να απαντήσουν στην ένοπλη ανταρσία της Βάγκνερ.

Πεσκόφ: Ο Πούτιν παραμένει και εργάζεται στο Κρεμλίνο

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εργάζεται στο Κρεμλίνο, δήλωσε ο εκπρόσωπός του Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA. «Ο πρόεδρος εργάζεται στο Κρεμλίνο», τόνισε ο Πεσκόφ, διαψεύδοντας φήμες που διακινούνται σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι ο Ρώσος πρόεδρος έφυγε από τη Μόσχα λόγω της ανταρσίας της μισθοφορικής ομάδας Wagner.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βλαντίμιρ ΠούτινΟυκρανίαειδήσεις τώραΜισθοφόροςπόλεμοςΡωσίαΓεβγκένι ΠριγκόζινΒάγκνερ