Κόσμος|24.06.2023 20:52

Ανταρσία Βάγκνερ: Λήξη συναγερμού και συμφωνία με «ειρηνοποιό» τον Λουκασένκο - «Γυρίζουμε πίσω για να μη χυθεί αίμα», λέει ο Πριγκόζιν

Newsroom

O πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάνταρ Λουκασένκο πήρε την σημαντική πρωτοβουλία, ο επικεφαλής της Βάγκνερ, Γεβγκένι Προγκόζιν αποδέχτηκε την πρόταση «ειρήνης» και όλα δείχνουν ότι οδεύουμε προς αποκλιμάκωση της μεγάλης κρίσης που ξεκίνησε μετά την ανταρσία του μισθοφορικού τάγματος.

Το γραφείο του Λευκορώσου προέδρου ανακοίνωσε ότι υπάρχει πλέον επίσημη συμφωνία για αποκλιμάκωση της κατάστασης, με την λευκορωσική πλευρά να τονίζει ότι υπάρχει στο τραπέζι και συμφωνία για την εγγύηση της ασφάλειας των μαχητών της Βάγκνερ που έφτασαν λίγα μόλις χιλιόμετρα από τη Μόσχα.

Το μήνυμα το Πριγκόζιν

Το αφεντικό του Βάγκνερ, δημοσίευσε το Σάββατο μια νέα ηχητική καταγραφή στην οποία ισχυρίζεται ότι γυρίζει με τις δυνάμεις του στις βάσεις τους, σταματώντας την πορεία προς τη Μόσχα. «Γυρίζουμε τις φάλαγγές μας και επιστρέφουμε προς την άλλη κατεύθυνση προς τα στρατόπεδά μας», ανέφερε σε μήνυμά του στο Telegram.

«Ήθελαν να διαλύσουν τη Βάγκνερ. Φύγαμε στις 23 Ιουνίου για την Πορεία της Δικαιοσύνης», τονίζει ο Πριγκόζιν στο ηχητικό μήνυμά του. Μέσα σε μια μέρα ταξιδέψαμε, φτάνοντας σχεδόν 200 χλμ. μακριά από τη Μόσχα. Σε αυτό το διάστημα δεν έχει χυθεί ούτε μια σταγόνα από το αίμα των αγωνιστών μας», ανέφερε και πρόσθεσε:

«Τώρα έχει έρθει η στιγμή που θα μπορούσε να χυθεί αίμα, επομένως, συνειδητοποιώντας όλη την ευθύνη για το γεγονός ότι θα χυθεί ρωσικό αίμα σε μία από τις πλευρές, γυρίζουμε προς την αντίθετη κατεύθυνση και στα στρατόπεδά μας, σύμφωνα με το σχέδιο», κατέληξε.

Η ανακοίνωση της λευκορωσικής προεδρίας

Η λευκορωσική προεδρία ήταν εκείνη που ανακοίνωσε πρώτη την εκεχειρία ανάμεσα στις δύο πλευρές. «Σήμερα το πρωί, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ενημέρωσε τον Λευκορώσο ομόλογό του για την κατάσταση στη νότια Ρωσία με την ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Βάγκνερ», ανέφερε αρχικά η ανακοίνωση. «Οι αρχηγοί των κρατών συμφώνησαν σε κοινές δράσεις», τόνιζε.

«Σε συνέχεια των συμφωνιών, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, αφού ενημερώθηκε επιπλέον για την κατάσταση μέσω των δικών του διαύλων και σε συμφωνία με τον πρόεδρο της Ρωσίας, είχε συνομιλίες με τον επικεφαλής της Βάγκνερ», σημείωνε η ανακοίνωση: «Ο Πριγκόζιν αποδέχθηκε την πρόταση του Προέδρου της Λευκορωσίας να σταματήσει η μετακίνηση των ένοπλων προσώπων της εταιρείας Βάγκνερ στο έδαφος της Ρωσίας και να ληφθούν περαιτέρω μέτρα για την αποκλιμάκωση της ένταση».

Φεύγουν τα ρωσικά στρατεύματα 

Ο ρωσικός κρατικά ελεγχόμενος τηλεοπτικός σταθμός RT μεταδίδει ότι τα στρατεύματα της Βάγκνερ τα μαζεύουν στο Ροστόφ, με βίντεο που δείχνει στρατιώτες του Βάγκνερ να εμφανίζονται να ετοιμάζονται να φύγουν.

Γεβγκένι Πριγκόζινειδήσεις τώραΒλαντίμιρ ΠούτινΒάγκνερΑλεξάντερ ΛουκασένκοΡωσία