Κόσμος|25.06.2023 13:28

Washington Post: Aμερικανοί και Ουκρανοί γνώριζαν εδώ και μέρες πως θα έκανε κίνηση κατά της Μόσχας ο Πριγκόζιν - «Ο Πούτιν το ήξερε 24 ώρες πριν», εκτιμούν αξιωματούχοι

Newsroom

Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες φέρεται να είχαν λάβει πληροφορίες από τα μέσα Ιουνίου ότι ο επικεφαλής των μισθοφόρων του Βάγκνερ, Γεβγκένι Πριγκόζιν, σχεδίαζε ένοπλη δράση κατά της Ρωσίας, όπως αποκαλύπτει η Washington Post.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι υπηρεσίες των ΗΠΑ είχαν ενημερώσει τον Λευκό Οίκο και άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες, ώστε να είναι προετοιμασμένοι για το ενδεχόμενο να συμβούν αυτά που είδαμε τις προηγούμενες ώρες στην επικράτεια της Ρωσίας, όπου ο ιδιωτικός στρατός του Πριγκόζιν κατέλαβε περιοχές και έφτασε 200 χιλιόμετρα από τη Μόσχα με στόχο να ανατρέψει την στρατιωτική ηγεσία. 

Το τι ακριβώς θα έκανε ο επικεφαλής των μισθοφόρων και το πότε, δεν ήταν ωστόσο γνωστά από τις ΗΠΑ, όπως ανέφεραν Αμερικανοί αξιωματούχοι στην εφημερίδα.

«Αλλά υπήρχαν αρκετά σημάδια για να μπορέσουμε να πούμε στην ηγεσία ... ότι κάτι συνέβαινε», δήλωσε ένας Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος όπως και άλλοι μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες υπήρχε «μεγάλη ανησυχία» για τις εξελίξεις με τη Ρωσία. Για το εάν ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα παραμείνει στην εξουσία και τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τον  έλεγχο του πυρηνικού οπλοστασίου της Ρωσίας, δήλωσε ο αξιωματούχος. «Υπήρχαν πολλά ερωτήματα προς αυτή την κατεύθυνση», σημείωσε ο ίδιος.

Η αστάθεια θα μπορούσε να προκύψει από έναν ρωσικό «εμφύλιο πόλεμο». Αυτός ήταν ο κύριος φόβος, τόνισαν οι αξιωματούχοι.

Εκτός από τον Λευκό Οίκο, ανώτεροι αξιωματούχοι στο Πεντάγωνο, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και στο Κογκρέσο ενημερώθηκαν εντός των δύο τελευταίων εβδομάδων για τις πληροφορίες αυτές περί δράστης της Βάγκνερ.

Ποιος ήταν ο βασικός λόγος που ο Πριγκόζιν έγινε αντάρτης; 

Σύμφωνα με τους Αμερικανούς, ο βασικός λόγος που έγινε αυτή η εξέγερση ήταν η διαταγή που έδωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας στις 10 Ιουνίου πως όλες οι ομάδες εθελοντών που μάχονται στην Ουκρανία θα έπρεπε να υπογράψουν συμβόλαια με την κυβέρνηση.

Αν και η διαταγή δεν ανέφερε ονομαστικά τον Όμιλο Βάγκνερ, ήταν σαφές πως πρόκειται για απόπειρα εξαγοράς των μισθοφόρων του Πριγκόζιν, που αποδείχτηκαν απαραίτητοι για τη Ρωσία στο πεδίο της Ουκρανίας και συνέβαλαν στην εξασφάλιση ορισμένων από τις πιο σημαντικές τακτικές νίκες της Μόσχας.

Ουκρανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι παρακολουθούσαν επίσης τον Πριγκόζιν μετά την ανακοίνωση της 10ης Ιουνίου και πίστευαν επίσης πως είναι εφικτό να κινητοποιήσει τον στρατό του κατά των δυνάμεων της Μόσχας, όπως ανέφερε στην WP αξιωματούχος του Κρεμλίνου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, για την Ουκρανία επίσης δεν ήταν σαφές πότε θα γίνει αυτό ενώ ο συγκεκριμένος αξιωματούχος είπε πως δεν γνώριζε ότι οι ΗΠΑ μοιράζονταν τις πληροφορίες τους με το Κίεβο σχετικά με μια πιθανή πορεία του Πριγκόζιν και των δυνάμεών του.

Ο Πριγκόζιν είναι γνωστός ως «ο σεφ του Πούτιν» λόγω των συμβολαίων τροφοδοσίας που είχε με το Κρεμλίνο ενώ του είχε ασκηθεί ποινική δίωξη στις Ηνωμένες Πολιτείες για φερόμενη παρέμβαση στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Αλλά η πραγματική ταυτότητά - και το μέλλον του – είναι συνδεδεμένα με τη Βάγκνερ, επισήμανε ο Ουκρανός αξιωματούχος. Έγγραφα των μυστικών υπηρεσιών που διέρρευσαν στη Washington Post νωρίτερα φέτος δείχνουν ότι η Βάγκνερ χτίζει μια αυτοκρατορία στην Αφρική, όπου ο Πριγκόζιν παρέχει ασφάλεια σε κυβερνητικά καθεστώτα, με αντάλλαγμα πολύτιμα δικαιώματα εκμετάλλευσης ορυκτών πόρων.

Στην Ουκρανία, οι μισθοφόροι κατάφεραν να επικρατήσουν στη μακρά, αιματηρή μάχη στο Μπαχμούτ αλλά με τεράστιο κόστος. 20.000 απώλειες από τις δυνάμεις του Πριγκόζιν, όπως ανέφερε ο ίδιος.

Καθ' όλη τη διάρκεια των μαχών, ο Πριγκόζιν έκανε οργισμένα σχόλια ότι το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν του έδινε τον εξοπλισμό και τις προμήθειες που χρειαζόταν για να πολεμήσει. Μάλιστα, είχε απειλήσει αρκετές φορές πως θα αποσύρει τις δυνάμεις του από την Ουκρανία.

Τα έγγραφα που διέρρευσαν δείχνουν ανώτερους Ρώσους ηγέτες να ανησυχούν για τις ρητορικές επιθέσεις του Πριγκόζιν, τις οποίες θεωρούσαν τόσο αξιόπιστες όσο και υπονομευτικές για το κύρος τους.

«Οι εντάσεις μεταξύ της ομάδας Βάγκνερ και του ρωσικού υπουργείου Άμυνας δεν ήταν μυστικές» ανέφερε ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν. «Όλοι έχουμε δει τον κ. Πριγκόζιν να επικρίνει δημοσίως, να προειδοποιεί, ακόμη και να απειλεί τον ρωσικό στρατό σε πολλές περιπτώσεις».

«Γνώριζε και ο Πούτιν τα σχέδια του Πριγκόζιν»

Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών πιστεύουν ότι και ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε ενημερωθεί ότι ο Πριγκόζιν κάτι σχεδίαζε. Αν και δεν είναι σαφές πότε ακριβώς του το είπαν, ήταν «σίγουρα τουλάχιστον 24 ώρες πριν», ανέφερε ένας από τους Αμερικανούς αξιωματούχος.

Παραμένει ασαφές γιατί ο Ρώσος πρόεδρος δεν έλαβε μέτρα για να αποτρέψει όσα έκανε ο Πριγκόζιν.

Ο επικεφαλής του Βάγκνερ έφτασε σε απόσταση 200 περίπου μέτρων από την πρωτεύουσα προτού κάνει αναστροφή μετά από συμφωνία, στην οποία μεσολάβησε ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Η συμφωνία προβλέπει την απόσυρση των ποινικών διώξεων κατά του Πριγκόζιν, οι οποίες κατατέθηκαν την Παρασκευή αφού κατηγόρησε τον Ρώσο υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου ότι διέταξε επίθεση κατά των μισθοφόρων του.

Η αδράνεια πάντως αυτή του Πούτιν αντανακλά την έλλειψη συντονισμού στο υψηλό επίπεδο της ρωσικής κυβέρνησης και πιθανόν εσωτερικές αντιπαλότητες, εκτιμούν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΟυκρανίαΗΠΑΒάγκνερΓεβγκένι ΠριγκόζινΡωσίαΒλαντίμιρ Πούτιν