Κόσμος|27.06.2023 06:45

Τι θα συμβεί στη Βάγκνερ μετά την ανταρσία Πριγκόζιν και πόσο λαβωμένος βγαίνει ο Πούτιν από την κρίση: Ο Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος εξηγεί στο ethnos.gr

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Την εκτίμηση ότι η «Βάγκνερ» θα πάψει στο εξής να δρα στην Ουκρανία ως μισθοφορική στρατιωτική ομάδα και οι άντρες της θα περιέλθουν υπό την εποπτεία του τακτικού ρωσικού στρατού, εξέφρασε στο ethnos.gr o διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος, σημειώνοντας ότι είναι αναπόφευκτο να απομακρυνθεί από επικεφαλής της ο Γιεβγκένι Πριγκόζιν.

Αναφορικά με το μέλλον του τελευταίου ο κ. Δεσποτόπουλος εκτιμάει ότι θα είναι πολύ δύσκολο να γυρίσει σε ρωσικό έδαφος και κατά πάσα πιθανότητα το νέο του σπίτι θα βρίσκεται στη Λευκορωσία. ως συνέπεια της συμφωνίας του με το Κρεμλίνο προκειμένου να αποφευχθεί το εμφύλιο αιματοκύλισμα.

Ωστόσο, κατά τον κ. Δεσποτόπουλο το πιθανότερο είναι να μη σταματήσουν οι διώξεις και η έρευνα σε βάρος του Πριγκόζιν, στις οποίες αναφέρθηκε και ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της ανταρσίας της «Βάγκνερ».

«Πιθανολογώ ότι η ‘’Βάγκνερ’’ δε θα συνεχίσει να δρα στην Ουκρανία με τον τρόπο που ξέραμε μέχρι σήμερα, δηλαδή ως μισθοφορική ομάδα και θα τεθεί υπό τις εντολές του επίσημου ρωσικού στρατού. Αυτό είναι κομβικό για το Κρεμλίνο και θα έχουμε αυτήν την εξέλιξη για δύο λόγους: Πρώτον διότι η ρωσική ηγεσία θεωρεί πλέον τον Πριγκόζιν επικίνδυνο και δεύτερον επειδή υπάρχει αμφισβήτηση για τις ικανότητες της ‘’Βάγκνερ’’ ως μισθοφορικού στρατού. Η ‘’Βάγκνερ’’ θα συνεχίσει χωρίς τον Πριγκόζιν, για τον οποίο τα πράγματα δεν είναι απλά. Θεωρώ σίγουρο ότι δε θα μπορέσει να γυρίσει εύκολα σε ρωσικό έδαφος», τονίζει ο κ. Δεσποτόπουλος.

Μακροπρόθεσμα ο Πούτιν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα στο εσωτερικό

Ο ίδιος σημειώνει ότι αυτήν τη στιγμή το μεγάλο πλήγμα για τη Ρωσία και για τον ίδιο τον Βλαντιμίρ Πούτιν είναι το γεγονός ότι συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά ο πόλεμος στην Ουκρανία, με τη χώρα να καταγράφει πολλούς νεκρούς και χωρίς να έχει καταφέρει να εκπληρώσει κάποιους από τους σημαντικούς στόχους που η ίδια είχε θέσει από την αρχή, όπως η απομάκρυνση από την εξουσία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι και η «αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας».

«Παράλληλα, αν και η οικονομία της Ρωσίας δεν επηρεάστηκε στο πρώτο διάστημα, αφού πουλούσε πετρέλαιο με υψηλές τιμές, πλέον άρχισε να κλονίζεται. Σε αυτό συνέβαλαν οι κυρώσεις αλλά και το ότι έπεσαν οι τιμές της ενέργειας. Πλέον νομίζω ότι ο μέσος όρος των Ρώσων πολιτών δεν είναι ευτυχισμένος με αυτήν την κατάσταση. Μπορεί να συνεχίζει να διακατέχεται από πατριωτισμό και κατανόηση, όμως, αν πιεστεί περισσότερο, μπορεί εύκολα αυτά να μετατραπούν σε οργή. Είναι πολύ πιθανό στο απώτερο μέλλον να δημιουργηθούν οι συνθήκες για αλλαγή εξουσίας στη Ρωσία και ο Πούτιν να αντιμετωπίσει πρόβλημα. Η εξέγερση της ‘’Βάγκνερ’’ έδειξε από τη μία πλευρά ότι ακόμα δεν υπάρχουν τέτοιες κραυγές μέσα στο Κρεμλίνο ή στο ρωσικό στρατό και από την άλλη ότι ο Πούτιν δεν είναι τόσο ισχυρός, οπότε στο μέλλον τέτοιες φωνές μπορούν να εκφραστούν», υποστηρίζει ο κ. Δεσποτόπουλος.

Αύξηση της επιθετικότητας των Ρώσων – Επιχειρησιακή κόπωση στους Ουκρανούς

Τέλος, ο διεθνολόγος αναφέρει ότι μετά τα γεγονότα με την «Βάγκνερ» είναι πολύ πιθανό η στάση της Ρωσίας στον πόλεμο να γίνει πιο επιθετική, θέλοντας να δείξει ότι παραμένει προσηλωμένη στο στόχο της αλλά και για να ανακτήσει και πάλι κάποια εδάφη που έχασε τις τελευταίες ημέρες.

«Δε νομίζω ότι είναι εύκολο αυτήν τη στιγμή η Ρωσία να δεχτεί κάποια συνθηκολόγηση, ούτε καν να συμφωνήσει σε μία κατάπαυση πυρός. Παράλληλα και στους Ουκρανούς παρατηρείται μία επιχειρησιακή κόπωση. Έγιναν αυτά τα γεγονότα με τη ‘’Βάγκνερ’’ και οι Ουκρανοί δεν κατάφεραν να πετύχουν κάτι καλύτερο στο πεδίο της μάχης. Πιστεύω ότι το επόμενο διάστημα θα συνεχίσουμε με μικρομάχες και κατά το χειμώνα θα δούμε μία μεγάλη ρωσική επίθεση. Οι Ρώσοι θέλουν να κλείσουν το θέμα, διότι θέλουν να αποφύγουν να μπουν και τρίτη χρονιά σε αυτόν τον πόλεμο», καταλήγει ο κ. Δεσποτόπουλος.

πόλεμοςΟυκρανίαΒάγκνερΓεβγκένι ΠριγκόζινΡωσίαΒλαντίμιρ Πούτιν