Κόσμος|26.06.2023 22:23

Διάγγελμα Πούτιν μετά την επανεμφάνιση Πριγκόζιν: Τρεις επιλογές στους μισθοφόρους της Βάγκνερ – Οι ενορχηστρωτές της ανταρσίας θα λογοδοτήσουν

Newsroom

Σε διάγγελμα προς το ρωσικό λαό προχώρησε ο πρόεδρος της χώρας Βλαντιμίρ Πούτιν, λίγες ώρες μετά την επανεμφάνιση του Γεβγκένι Πριγκόζιν, αλλά και την αποτυχημένη ανταρσία της Βάγκνερ, η οποία έληξε με παρέμβαση του προέδρου της Λευκορωσίας.

«Η ένοπλη εξέγερση θα είχε κατασταλεί ούτως ή άλλως», σημείωσε ο Πούτιν και τόνισε πως το «θάρρος των νεκρών πιλότων» έσωσε τη Ρωσία. Ο Πούτιν αναφερόταν στις καταρρίψεις αεροσκαφών από μισθοφόρους της Βάγκνερ.

Σημείωσε πως «η συντριπτική πλειοψηφία» των εργαζόμενων της Βάγκνερ «είναι πατριώτες» και συνέχισε: «Με το να γυρίσουν πίσω απέφυγαν περαιτέρω αιματοχυσία».

Ο ίδιος έδωσε τρεις επιλογές στους μισθοφόρους της Βάγκνερ:

  • Να υπογράψουν συμβόλαιο με το υπουργείο Άμυνας
  • Να επιστρέψουν στην πατρίδα τους
  • Να μεταβούν στη Λευκορωσία

Ο ίδιος σημείωσε πως «οι οργανωτές της ανταρσίας θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη». Ανέφερε δε πως θα τηρήσει την υπόσχεσή του για όσους μαχητές της Βάγκνερ θέλουν να μεταβούν στη Λευκορωσία, στα πλαίσια της συμφωνίας που έγινε με τον Λουκασένκο και τον Πριγκόζιν.

Ο Πούτιν ευχαρίστησε «το έθνος για την ενότητα που επέδειξε», προσθέτοντας ότι όλες οι απαραίτητες αποφάσεις για την εξουδετέρωση της απειλής ελήφθησαν από την αρχή. Είπε απευθυνόμενος προς τους Ρώσους ότι αυτοί που οργάνωσαν την «ανταρσία» ήθελαν να χάσει η Ρωσία «και η κοινωνία μας να πνιγεί στο αίμα, αλλά υπολόγισαν λάθος».

Στη συνέχεια ευχαρίστησε όλες τις υπηρεσίες ασφαλείας «που έμειναν πιστοί στον όρκο τους» καθώς και τους πιλότους που έχασαν τη ζωή τους. Πρόσθεσε ότι ελήφθησαν μέτρα για να αποφευχθεί η μεγάλη αιματοχυσία, «αλλά χρειάστηκε χρόνος».

Πριγκόζιν: Δεν θέλαμε να ανατρέψουμε τον Πούτιν

Νωρίτερα ο αρχηγός της μισθοφορικής εταιρείας Βάγκνερ, Γεβγκένι Πριγκόζιν, πραγματοποίησε τις πρώτες του δηλώσεις μετά την ανταρσία του Σαββάτου με τις οποίες διέψευσε τους ισχυρισμούς ότι οι στρατιώτες του θα υπέγραφαν συμβόλαια με το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.

Ο επικεφαλής των μισθοφόρων είπε ότι η «πορεία» της ομάδας Βάγκνερ είχε ως στόχο να αποφευχθεί η καταστροφή της Βάγκνερ, αλλά ανακοίνωσε ότι η μισθοφορική εταιρεία ήταν υποχρεωμένη να πάψει να υπάρχει από την Ιουλίου.

Ο αρχηγός των μισθοφόρων, δήλωσε ότι με την πορεία του προς τη Μόσχα είχε σκοπό να διαμαρτυρηθεί για τον τρόπο διεξαγωγής του πολέμου στην Ουκρανία αλλά όχι να προχωρήσει σε πραξικόπημα για να ανατρέψει την κυβέρνηση του Πούτιν στη Μόσχα.

Ο Πριγκόζιν μίλησε σε ένα ηχητικό μήνυμα διάρκειας 11 λεπτών που κυκλοφόρησε στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram.

Παράλληλα υποστήριξε ότι οι άνδρες του είχαν την υποστήριξη των κατοίκων των τοποθεσιών που διέσχιζαν κατά την πορεία τους. «Πολίτες ερχόντουσαν να μας συναντήσουν κρατώντας ρωσικές σημαίες και σύμβολα της Wagner, χάρηκαν όταν φτάσαμε και περνούσαμε δίπλα τους».

Δεν αποκάλυψε πού βρίσκεται, ενώ το Κρεμλίνο έχει αναφέρει ότι θα αναχωρήσει για τη Λευκορωσία, χωρίς ωστόσο να αναφέρει πότε.

Ανέφερε ότι ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο, ο οποίος μεσολάβησε μεταξύ Κρεμλίνου και της Wagner, πρόσφερε λύσεις που επιτρέπουν στην παραστρατιωτική οργάνωση να συνεχίσει να λειτουργεί.

«Ο Λουκασένκο προσφέρθηκε να βρει λύσεις για τη συνέχιση του έργου της οργάνωσης Wagner με νόμιμο τρόπο», είπε.

Γεβγκένι ΠριγκόζινΒλαντίμιρ Πούτινειδήσεις τώραΡωσίαΒάγκνερ