Κόσμος|27.06.2023 19:02

Free the nipple: Σε αυτή την ισπανική περιφέρεια θα είναι ελεύθερο το τόπλες για τις γυναίκες στις δημόσιες πισίνες

Newsroom

Οι ακτιβιστές στην Καταλονία πανηγυρίζουν αφού η περιφέρεια της Ισπανίας επέτρεψε με νόμο στις γυναίκες να κυκλοφορούν τόπλες στις δημόσιες πισίνες.

Το δικαίωμα αυτό κατοχυρώνεται από τον καταλανικό νόμο περί ισότητας του 2020. Ωστόσο, αρκετά δημοτικά κολυμβητήρια απαγόρευαν το τόπλες, προκαλώντας δεκάδες καταγγελίες κάθε καλοκαίρι. Οι τοπικές αρχές έχουν πλέον λάβει εντολή να απαγορεύσουν κάθε μορφή διάκρισης.

Η παρεμπόδιση των γυναικών να κάνουν τόπλες «αποκλείει μέρος του πληθυσμού και παραβιάζει την ελεύθερη επιλογή του κάθε ατόμου σε σχέση με το σώμα του», τους ενημέρωσε το τμήμα ισότητας και φεμινισμού της καταλανικής κυβέρνησης σε επιστολή του.

Το έγγραφο ανέφερε ότι οι τοπικές αρχές οφείλουν να «υπερασπιστούν τις διακρίσεις για οποιοδήποτε κίνητρο... συμπεριλαμβανομένου του φύλου ή του φύλου, των θρησκευτικών πεποιθήσεων ή του ντυσίματος». Ορίζεται επίσης ότι ο θηλασμός θα πρέπει να επιτρέπεται, καθώς και η χρήση του μουσουλμανικού «μπουρκίνι».

Εκπρόσωπος του τμήματος ισότητας της Καταλονίας είπε στα ισπανικά μέσα ενημέρωσης ότι η επιστολή ήταν απλώς «μια υπενθύμιση», αλλά ότι ήταν υποχρεωτικό για τους δήμους να την υπακούσουν.

Όπως αναφέρει το BBC, η περιφερειακή κυβέρνηση, υπό την ηγεσία της Καταλανικής Ρεπουμπλικανικής Αριστεράς (ERC) που είναι υπέρ της ανεξαρτησίας, μπορεί θεωρητικά να επιβάλει πρόστιμο σε οποιοδήποτε δημαρχείο βρεθεί ότι έχει παραβιάσει τον κανόνα έως και 500.000 ευρώ.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί πως πολλές από τις καταγγελίες που υποβλήθηκαν κατά των δημαρχείων όπου δεν επιτρεπόταν το μπάνιο τόπλες προέρχονταν από μέλη μιας φεμινιστικής ομάδας που ονομάζεται Mugrons Lliures. «Αυτό είναι ένα ζήτημα ισότητας των φύλων: Οι άνδρες θα μπορούσαν [να κάνουν τόπλες] και οι γυναίκες όχι», δήλωσε η Mariona Trabal, εκπρόσωπος της ομάδας.

Το τόπλες έχει προκαλέσει αρκετές συζητήσεις στην Ισπανία, με το τελευταίο περιστατικό να λαμβάνει χώρα σε εκδήλωση Pride στη πόλη Μούρθια της νοτιανατολικής Ισπανίας, όπου οι διοργανωτές κάλυψαν το σώμα της τραγουδίστριας Rocio Saiz με μια σημαία LGBTQ αφού ανέβηκε στη σκηνή τόπλες

ειδήσεις τώραΚαταλονίαΙσπανίατόπλεςπισίνες